Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasta 2000 metų senumo kulka su Julijaus Cezario vardu greičiausiai buvo panaudota per pilietinį karą

Naujajame tyrime nustatyta, kad migdolo formos švininė kulka, ant kurios užrašyti Julijaus Cezario santrumpa ir nežinomo miesto pavadinimai ir kuri greičiausiai buvo iššauta iš svaidyklės, rodo, kad Ispanijos vietiniai gyventojai palaikė būsimąjį diktatorių per jo galiausiai sėkmingai pasibaigusį pilietinį karą, prieš daugiau nei 2000 metų, rašo „Live Science“.
Julijus Cezaris
Julijus Cezaris / „Wikimedia Commons“ nuotr.
Temos: 1 moneta

Būdamas generolas, Cezaris vedė romėnų kariuomenę į pergalę galų karuose (58-50 m. pr. m. e.). Tačiau nenorėdamas atsisakyti naujai įgytos valdžios, 49 m. pr. m. e. sausio 10 d. jis peržengė Rubikono upę, todėl jo pagrindinis politinis varžovas Pompėjus Didysis paskelbė, kad Cezario veiksmai prilygsta pilietiniam karui.

Cezario pilietinis karas (49-45 m. pr. m. e.) apėmė visą Europą, tarp jų – Italiją, Graikiją, Egiptą, Afriką, Ispaniją ir Balkanų pusiasalį. Paskutinis mūšis 45 m. pr. m. e. kovo 17 d. žinomas kaip Mundos mūšis, kuris greičiausiai vyko Andalūzijoje, pietų Ispanijoje. Žuvo dešimtys tūkstančių Pompėjaus karių, o Cezaris pergalingai grįžo į Romą.

Dabar unikali švininės kulkos analizė atskleidžia detalių apie mūšius Ispanijoje. Pavyzdžiui, užrašas ant kulkos nurodo į senovinį miestą, niekada neminėtą istoriniuose Cezario pilietinio karo dokumentuose, teigiama tyrime, kuris 2023 m. birželį paskelbtas žurnale „Zephyrus“.

Specialistai artefaktą vadina „glans inscripta“ – „užrašyta kulka“. 4,5 x 2 cm dydžio ir 71 g svorio kulka buvo pagaminta naudojant formą, į kurią buvo supiltas išlydytas švinas. Abiejose formos pusėse buvo išgraviruotos raidės, todėl kulka turi iškilius užrašus „IPSCA“ vienoje pusėje ir „CAES“ kitoje. Dalis kulkos deformuota – greičiausiai dėl smūgio į kietą daiktą.

„IPSCA“ beveik neabejotinai reiškia antikinį miestą, dalyvavusį Cezario ir Pompėjaus pilietiniame kare, teigia tyrėjai, tačiau nė viename iš ankstyvųjų rašytinių šaltinių apie Ispanijos mūšius Ipsca neminimas. Atsižvelgiant į tai, kad kulka rasta netoli Montillos miesto – tikėtinos Mundos vietos romėnų laikais, – Ipsca greičiausiai dalyvavo paskutiniuose lemiamuose Cezario pilietinio karo mūšiuose.

„I a. pr. m. e. buvo pagaminta daug kulkų su užrašais, nes tai buvo labai naudingos priemonės trumpiems, labai konkretiems pranešimams talpinti“, – „Live Science“ sakė pagrindinis tyrimo autorius Javieras Moralejo Ordaxas, Madrido autonominio universiteto archeologijos docentas. Pasak jo, ant šios konkrečios kulkos esanti žinutė greičiausiai buvo skirta politinei propagandai ir padrąsinimui paties Cezario kariams, t. y. kad Ipsca palaiko Cezarį, o ne Pompėjų.

Ispanijoje rastos tik kelios kulkos su Cezario vardu. Ant šios kulkos iš Jaeno provincijos taip pat yra dvigubas užrašas. Jame parašyta „CAE / ACIPE“ – lotyniška įžeidimo Cezariui santrumpa – greičiausiai tai Pompėjaus karių žinutė priešui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas