Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rasta 3500 metų senumo lentelė Turkijoje: paaiškėjo, kas tai iš tiesų

Archeologai Turkijoje aptiko ir iššifravo 3500 metų senumo molinę lentelę, nustatę, kad joje išsamiai aprašytas „didelio kiekio“ baldų pirkimo sąrašas, kuris nelabai skiriasi nuo šiandieninio inventoriaus, skelbia „Live Science“.
Turkijoje rasta lentelė
Turkijoje rasta lentelė / Turkijos kultūros ir turizmo ministerijos leidinio nuotr.

Pirmosiose neseniai rastos lentelės, datuojamos XV a. pr. m. e., eilutėse išsamiai aprašomas didelis medinių stalų, kėdžių ir taburečių pirkinys. Nors neaišku, kas parašė lentelę ir kas atliko sandorį, „ši lentelė naudinga siekiant suprasti vėlyvojo bronzos amžiaus ekonominę struktūrą ir valstybinę santvarką“, – išverstame pareiškime sakė Turkijos kultūros ir turizmo ministras Mehmetas Ersoy.

Baldų sąraše įrašytas akadų kalbos raštas – senovės Artimuosiuose Rytuose paplitusi logotipinė-silabinė rašto forma. Dabar laikoma išnykusia akadų kalba yra viena iš seniausių žinomų semitų kalbų, kuria buvo kalbama ir rašoma nuo III tūkstantmečio pr. m. e. iki I a. po Kr. Ši kalba gimininga arabų ir hebrajų kalboms ir buvo vartojama didžiulėje geografinėje teritorijoje nuo Irano iki Egipto, nuo pietų Irako iki centrinės Turkijos.

Kasinėjimų komanda rado 4 x 1,6 cm dydžio ir 28 gramų sveriančią lentelę, kai buvo atliekami restauravimo darbai po žemės drebėjimo, sukrėtusio senąjį Alalacho miestą.

Pastarasis dabar yra archeologinė vietovė pietų Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas