Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai patys numušė savo pažangiausią droną: štai ką ukrainiečiams atskleidė nuolaužos

Rusijos pajėgos išbandė sunkųjį atakos bepilotį orlaivį, kuris yra išmaniųjų sklendžiančių bombų „UMPB D-30“ nešėjas, skelbia „Defense Express“.
Rusai patys numušė savo pažangiausią droną.
Rusai patys numušė savo pažangiausią droną. / Atvirų šaltinių nuotr.

Tarp rusiško bepiločio kovinio orlaivio „S-70 Ochotnik“, kuris, kaip pranešama, buvo numuštas pačių rusų, nuolaužų Ukrainos gelbėjimo tarnybos aptiko valdomos sklendžiančiosios bombos „UMPB D-30“ fragmentų. Ši iš oro paleidžiama amunicija pirmą kartą buvo užfiksuota per rusų tolimojo nuotolio smūgius Charkivui 2024 m. kovo mėn.

„UMPB D-30“ buvimas katastrofos vietoje leidžia manyti, kad rusų pajėgos ketino naudoti „S-70 Ochotnik“ kaip bombonešį tiksliai valdomoms sklendžiančioms bomboms.

Leidinio teigimu, „UMPB D-30“ pasirinkimą vietoj dažniau naudojamų „UMPK“ galima paaiškinti tuo, kad „S-70“ konstrukcijoje panaudotos nematomumo (angl. – stealth) technologijos, todėl jis ginklus neša savo viduje. Tai leidinys paaiškino dar prieš internete pasirodant nuolaužų nuotraukoms.

„UMPK“, kurios pagrindą sudaro didelė „FAB“ bomba, paprasčiausiai netilptų į vidinius drono skyrius.

Be to, „UMPB D-30“ pasižymi didesniu nuotoliu. Skirtingai nei „UMPK“, kuri iš esmės yra laisvai krintanti bomba su sparnais ir nukreipimo sistemomis, „UMPB“ iš pradžių buvo sukurta kaip sklendžianti bomba. Ji pasižymi įspūdingu 90 km nuotoliu, todėl „S-70“ gali suduoti smūgius saugesniu atstumu.

Tikėtina, kad Maskva šį dronų ir bombų derinį laiko veiksmingu sprendimu smūgiams iš oro prieš Ukrainą. Vykdant tokias misijas rizikuojama tik bepiločiu dronu, nors ir brangiu. Be to, bepiločio orlaivio naudojimas yra ekonomiškesnis nei pilotuojamo orlaivio, pavyzdžiui, „Su-34“, iš dalies dėl to, kad bepilotis orlaivis yra vienmotoris, o tai sumažina techninės priežiūros ir degalų išlaidas.

Be to, Rusija dažnai tvirtina, kad „Ochotnik“ yra „nematomas“ dronas, ir todėl jį galima dislokuoti arčiau fronto linijos, kad „UMPB D-30“ smūgiai būtų vykdomi giliau į priešo teritoriją.

Ukrainos ekspertai ištirs nuolaužas, ypač jų elektroninius komponentus, nes tikėtina, kad bus nustatyta, jog jose yra svarbių užsienio dalių, kaip ir daugelyje kitų rusiškų pažangių ginklų sistemų.

Ši analizė gali atskleisti tiekimo kanalus, kuriais tokie komponentai pasiekia Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas