Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai teigia numušę naują ukrainiečių „reaktyvinį droną“: bet štai kodėl kyla dėl to abejonių

Netoli Kursko buvo numuštas neatpažintas gana didelis bepilotis orlaivis su reaktyviniu varikliu ir 100 kg kovine galvute, rašo leidinys „Defense Express“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AFP“/„Scanpix“

Rusai ėmė girtis, kad neva numušė naują ukrainiečių kūrinį „Palianytsia“ – reaktyvinį droną. Kaip įrodymą jie rado orlaivio su reaktyviniu varikliu nuolaužas, teigdami, kad jis buvo gana didelis – 3,5×2,5 metro.

Objektas buvo numuštas Kursko srityje, maždaug už 100 km nuo Ukrainos sienos arba 75 km nuo fronto linijos. Nuolaužos smarkiai apgadintos, o rusai nepranešė apie jokias žymes ant jų.

Jie informavo, kad šio naujo kūrinio greitis buvo 400–500 km/val., kovinė galvutė – apie 100 kg, o veikimo nuotolis – 400–700 km. Vienintelė priežastis, dėl kurios šis objektas buvo identifikuotas kaip „Palianytsia“, yra nenustatytos markės reaktyvinis variklis.

Taip pat matyti, kad fiuzeliažas pagamintas iš anglies pluošto, kuris tradiciškai naudojamas bepiločiuose orlaiviuose. Nors fiuzeliažo formą labai sunku nustatyti, tačiau panašu, kad tai buvo „skraidančio sparno“ aerodinaminė konfigūracija, kurios naujasis dronas neturi.

Ukraina ne kartą naudojo turboreaktyvinius bepiločius orlaivius, tarp kurių – britų „QinetiQ Banshee Jet 80“. Reikėtų pažymėti, kad originalios versijos bepiločio sparnų plotis yra 2,5 metro, ilgis – iki 3 metrų, o greitis – iki 648 km/val. Kovinės galvutės dydis nežinomas.

„Banshee Jet 80“ turi du variklius, o nuotraukose matomas tik vienas. Nors gali būti, kad antrasis guli kur nors kitur.

Žinomi ir kiti reaktyviniai dronai, tarp kurių – „UJ-25“ arba ukrainiečių savanorio Maksymo Hlušako pademonstruotas dronas.

Jis iš pradžių buvo aktyviai siejamas su „Palianytsia“, kol nepasirodė oficialios jo nuotraukos.

Gali būti, kad yra ir kitų reaktyvinių dronų – ir nebūtinai ukrainietiškų. Rusija galėjo numušti ir savo bepilotį orlaivį, pavyzdžiui, turboreaktyvinio drono „Shahed-238“ analogą.

Taigi, labiau panašu, kad rusai pasirengę bet kokį neatpažintą droną su reaktyviniu varikliu pavadinti „Palianytsia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas