Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 22

Rusija išsitraukė uždraustą ginklą ir tuo didžiuojasi: kaip tai keičia karo eigą?

Rusijos propaganda jau seniai bando priskirti Ukrainai įvairių cheminių ginklų naudojimą ir biologinio ginklo laboratorijų kūrimą, tačiau ukrainiečiai tai kategoriškai neigia, be to, joks nepriklausomas šaltinis to nepatvirtino. Tačiau neseniai pačios Rusijos vyriausybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje pasirodė įrodymų, kad Rusijos kariai, siekdami laimėti, panaudojo 1993 m. Cheminio ginklo konvencijos uždraustą medžiagą. Koks šių įtarimų patikimumas ir kaip jie gali paveikti karo eigą?
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu / „Reuters“/„Scanpix“

Gegužės pradžioje Rusijos propagandinis „Pirmasis kanalas“ parodė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti mūšiai, dėl kurių okupacinės pajėgos esą užėmė Spirnės kaimą Ukrainoje.

Rodydami šiuos vaizdus „žurnalistai“ komentavo, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų 88-oji brigada naudojo ašarinių dujų granatas „Čeriomucha“, kad išstumtų Ukrainos karius iš jų pozicijų. Be to, bataliono vadas interviu pridūrė, kad ukrainiečiai nesėkmingai bandė apsiginti nuo puolimo dujokaukėmis.

Nepriklausomos tiriamosios žiniasklaidos leidinys „iStories“ nustatė, kad bataliono vadas yra Vladyslavas Vodolazskis, kilęs iš Lysyčansko Donecko srityje ir taip pat įtrauktas į Ukrainos okupantų kolaborantų ir separatistų duomenų bazę.

Tai ne pirmas kartas, kai informacija apie okupantų cheminio ginklo panaudojimą pasirodo Rusijos žiniasklaidoje – kovo mėnesį prokremliškas „Telegram“ kanalas taip pat pranešė apie cheminių granatų panaudojimą Kreminoje, Luhansko srityje, rodo „Meduza“ tyrimas.

Į Rusijos uždraustų ginklų naudojimą nuolat atkreipia dėmesį ir Ukraina. Tačiau kodėl dabar rusai to nebeslepia?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas