Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija pirmą kartą Ukrainai smogė reta 4 tonų svorio priešlaivine raketa P-35

Rusija pirmą kartą panaudojo priešlaivinę raketą P-35 (3M44 „Progres“) smogdama Ukrainai. Jos nuolaužų nuotraukos jau skelbiamos internete, rašo „Defense Express“.
Rusija paleidžia P-35 raketą
Rusija paleidžia P-35 raketą / Rusijos gynybos ministerija

Ši raketa išsiskiria savo dydžiu: jos ilgis – 10 metrų, o paleidimo svoris – 4 tonos. P-35 buvo sukurta praėjusio amžiaus viduryje, o 1962 m. priimta į ginkluotę. Tikėtina, kad ši raketa buvo numušta Ukrainos pietuose, atsižvelgiant į tai, kad ji yra priešlaivinė raketa.

„Defense Express“/Raketos nuolaužos
„Defense Express“/Raketos nuolaužos

„Nors šioje metalo krūvoje gana sunku identifikuoti P-35, ši raketa turi gana savitus sparnus. O „Defence Express“ iš savo šaltinių turi patvirtinimą, kad tai yra būtent ši raketa. Nepaisant amžiaus, P-35 vis dar naudojama Rusijoje. Visų pirma tai yra pakrantės raketų sistemų „Redut“ smogiamoji priemonė. 2021 metų duomenimis, jų skaičius siekia 8 paleidimo įrenginius“, – teigiama straipsnyje.

Be to, tokia raketa gali būti naudojama komplekse „Utios“, žinomame kaip „Objektas-100“. Tai požeminis objektas, esantis Balaklavos rajone okupuotame Kryme. Raketos savo paleidimo kompleksuose yra paslėptos po žeme, jos iškeliamos tik prieš paleidimą.

Wikipedia.org nuotr./Raketa P-35
Wikipedia.org nuotr./Raketa P-35

Žinoma, kad tokių kompleksų buvo tik du – Kryme ir apleistoje Kildino saloje Barenco jūroje. Po Krymo pusiasalio okupacijos rusai 2016 m. vėl aktyvavo „Objektą-100“ ir kelis kartus iš jo paleido raketas. Tačiau kol kas nežinoma, iš kurios paleidimo sistemos buvo smogta šį kartą. Pažymima, kad pats tokių tolimojo nuotolio priemonių panaudojimas „labiau primena tiesiog norą suduoti bet kuo“.

Leidinio „Defense Express“ ekspertai pažymi, kad 1982 m. priimta į ginkluotę naujausios modernizacijos versija P-35 (3M44) jau tada buvo laikoma archajiška.

„Jos veikimo nuotolis – iki 300 kilometrų (kai kurių šaltinių duomenimis, 3M44 versijoje – iki 460 kilometrų), greitis – iki 1800 km/h (kitų šaltinių duomenimis, 2200 km/h), kovinės galvutės dydis – iki 930 kg“, – rašoma leidinyje.

{relatedarticles|Taip pat skaitykite|right

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas