Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija savo karo laivus dažo tamsiomis juostomis: kam to reikia?

Rusijos karo laivai dažomi tamsiomis juostomis abiejuose laivo galuose. Jūrų analitikas „Business Insider“ teigė, kad tai – ne šiaip sau papuošimai, o strateginę vertę kare turinti priemonė.
Nuotraukoje, darytoje iš vaizdo įrašo, kurį 2022 m. sausio 26 d., paskelbė Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba, Rusijos karinio jūrų laivyno fregata "Admiral Essen" išplaukia į pratybas Juodojoje jūroje.
Nuotraukoje, darytoje iš vaizdo įrašo, kurį 2022 m. sausio 26 d., paskelbė Rusijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba, Rusijos karinio jūrų laivyno fregata "Admiral Essen" išplaukia į pratybas Juodojoje jūroje. / „Scanpix“/AP nuotr.

Karinio jūrų laivyno tyrėjas HI Suttonas per palydovines nuotraukas Krymo uoste Sevastopolyje birželio 22 d. pastebėjo, kaip atrodo, Rusijos fregatos „Admiral Essen“ ir dar trijų karinių laivų dažai.

H.Suttono teigimu, šie keturi laivai turi sparnuotąsias raketas „Kalibr“, kurios buvo panaudotos suduodant niokojančius smūgius visoje Ukrainoje.

Birželio 29 d. KCHF.ru – interneto svetainė, skirta dalytis naujienomis apie Rusijos Juodosios jūros laivyną – taip pat pasidalijo sovietmečio laikų „Ivan Golubets“ atvaizdu, kuris atrodė nudažytas storomis tamsiomis juostomis abiejuose laivo galuose.

Joje teigiama, kad nuotrauka, kurios „Business Insider“ negalėjo nepriklausomai patikrinti, buvo padaryta maždaug prieš mėnesį.

Londono Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto jūrų pajėgų tyrėjas Sidharthas Kaushalis „Business Insider“ sakė, kad pranešimas apie bandymą maskuotis būtų visiškai suprantamas, nes valstybės taip elgiasi norėdamos sumažinti paviršinių laivų grėsmę.

Jis taip pat aprašė, kaip be įgulos esančio USV arba jūrinio drono operatorius galėtų būti suklaidintas tokios laivo maskuotės.

Ukrainos povandeninius laivus per vaizdo kanalą nuotoliniu būdu valdo operatorius. Jie juda dideliu greičiu, todėl operatorius turi nedaug laiko taikiniui atrinkti.

Naujienų portalas „Defense Express“/Rusijos žvalgybos laivas „Ivan Churs“
Naujienų portalas „Defense Express“/Rusijos žvalgybos laivas „Ivan Churs“

„Atrodo, kad šiuo atveju maskuotė visų pirma skirta užtikrinti, kad labai dideliu atstumu prastos kokybės elektrooptinis jutiklis galėtų neatskirti laivo nuo foninės netvarkos“, – sakė S.Kaushalas. Be to, laivas gali atrodyti mažesnis dėl tamsių dažų vandens fone.

Tokiu būdu dažai būtų „palyginti pigi poveikio mažinimo priemonė“ prieš dronus, sakė jis.

Ši taktika gali būti dar veiksmingesnė prieš iš oro skrendančius dronus ir komercinių palydovų nuotraukų atveju.

Scanpix/TopFoto nuotr./1940 m. HMS Black Prince laivo bortas, nudažytas karo laikų kamufliažu
Scanpix/TopFoto nuotr./1940 m. HMS Black Prince laivo bortas, nudažytas karo laikų kamufliažu

Jūrinės maskuotės naudojimas būtų įdomus sugrįžimas prie taktikos, labiau siejamos su Pirmuoju ir Antruoju pasauliniais karais.

Didžiosios Britanijos karinis jūrų laivynas per Pirmąjį pasaulinį karą pirmasis pradėjo naudoti „akinančias“ juostas ir raštus, kuriais buvo siekiama suklaidinti stebėtojus dėl laivų greičio ir krypties.

Vėliau vietoj to buvo naudojamas apgaulingas kamufliažas – labiausiai žinomas vokiečių karo laivas „Bismarck“, kurio priekis ir laivagalis buvo nudažyti tamsesniais dažais, kad suklaidintų žiūrinčius plika akimi.

Neaišku, kiek tiksliai ši taktika buvo sėkminga, ir ji iš esmės išnyko atsiradus radarams, sonarams, o vėliau – infraraudonųjų spindulių aptikimo sistemoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas