Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija turi tiek iranietiškų dronų, kad galėtų kasdien rengti atakas prieš Ukrainą

Rusija turi pakankamai Irano „savižudžių“ dronų, kad galėtų kasdien rengti atakas prieš Ukrainą, teigia ukrainiečių pareigūnai.
Shahed-136
„Shahed-136“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas sakė, kad Rusijos pajėgos turi daugiau nei pakankamas „Shahed-136“ dronų atsargas, kad galėtų tęsti puolimą, pranešė Ukrainos naujienų agentūra NV.

„Shahed“ dabar paleidžiami taip dažnai, kad neaišku, ar jie turėtų aptikti, ar nusiaubti mūsų priešlėktuvinę gynybą“, – sakė I.Ihnatas.

Kaip rašo „Business insider“, pastarosiomis savaitėmis Rusija bepiločiais orlaiviais nepaliaujamai bombarduoja Ukrainos miestus ir taikinius.

Dronai yra prikimšti sprogmenų. Palyginti nedideli dronai gali skraidyti virš taikinių, laukdami tinkamo momento smogti, o po to nukristi žemyn ir sprogti nuo smūgio kaip įprastos raketos.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas Volodymyras Havrylovas agentūrai „Reuters“ sakė, kad, nepaisant dronų ir raketų atakų virtinės, Kyjivo pajėgos vis dar pasirengusios pradėti kontrataką prieš rytinę šalies dalį okupavusias Rusijos pajėgas.

Jo teigimu, Rusija bando atitraukti Ukrainos dėmesį nuo planuojamo kontrpuolimo, bet jų raketų ir dronų atakos yra „paskutinė strateginė priemonė“, pranešė „Reuters“.

V.Havrylovas taip pat sakė žurnalistams, kad Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos „daugiau nei 90 proc. efektyviai“ stabdo atakas.

Kuo ypatingi iranietiški dronai?

„Shahed-136“ yra iranietiški dronai, kuriuos Rusijos pajėgos jau kuris laikas naudoja Ukrainos miestų bei energetikos infrastruktūrai naikinti. Anksčiau šiais metais CNN paviešino duomenis, jog Iranas modifikuoja šiuos dronus prieš tiekdamas Rusijai taip, kad sprogstamosios galvutės galėtų padaryti kuo didesnę žalą infrastruktūros objektams Ukrainoje.

„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“
„SIPA“/„Scanpix“/Iranietiškas dronas „Shahed 136“

Trikampio formos dronai yra kiek daugiau nei 3 metrų ilgio, sveria iki 200 kilogramų, o jų sparnų plotis – 2,5 metro. Dronas „Shahed-136“ turi kovinę galvutę – paprastai tai būna didelės sprogstamosios galios sprogstamųjų medžiagų ir fragmentacijos komponentų derinys.

Manoma, kad didžiausias šių dronų veikimo nuotolis yra maždaug nuo 1500 iki 2500 kilometrų.

Bepiločiai orlaiviai yra lėti, jų maksimalus greitis yra apie 118 km/val. Dėl garsiai veikiančių stūmoklinių variklių ukrainiečiai juos praminė „skraidančiais mopedais“ arba „vejapjovėmis“. Dėl to „Shahed-136“ dronus ganėtinai lengva pastebėti.

Kaip rašo „Newsweek“, šie ginklai yra skirti naudoti „būriais“, šaudomais salvėmis iš stovų, kuriuose telpa penki bepiločiai orlaiviai. Fronto linijose esantys Ukrainos kariai praneša, kad bepiločiai orlaiviai naudojami po du.

Gegužės mėn. pradžioje Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Conflict Armament Research“ (CAR), tirianti ginklų komponentus, nustatė, kad Irano Rusijai parduodami dronai „Shahed-136“ varomi varikliu, sukurtu pagal Vokietijos technologiją. Šią technologiją Iranas neteisėtai įsigijo beveik prieš 20 metų.

Ši išvada, padaryta išsamiai ištyrus Ukrainoje rastus komponentus ir perduota tik CNN, pabrėžia Irano gebėjimą imituoti ir tobulinti neteisėtai įgytas karines technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas