Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Grušnienė skyrė 100 tūkst. eurų VU fondui: rems LDK istorijos tyrimus

Verslininkė, Vilniaus universiteto (VU) Filologijos fakulteto alumnė Rūta Grušnienė skyrė 100 tūkst. eurų VU Istorijos fakulteto Senovės ir vidurinių amžių istorijos katedros stiprinimui, rašoma „Vilniaus universiteto fondas“ pranešime spaudai.
Grušnių šeimos susitikimas su VU rektoriumi
Grušnių šeimos susitikimas su VU rektoriumi / VU nuotr.

Iš didžiosios dalies paramos lėšų VU fonde steigiamas R.Grušnienės vardo neliečiamojo kapitalo subfondas, kurio investicijų grąža bus naudojama katedros veikloms ir iniciatyvoms remti. Dalis paramos lėšų bus naudojama iškart.

„Džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie LDK istorijos tyrimų, nes šiandieniniame kontekste Lietuvos istorijos žinios yra nepaprastai svarbios, o LDK valstybingumo pažinimas formuoja lietuvių mentalitetą ir savimonę. Tai mano pirmas žingsnis, remiant Vilniaus universitetą, neketinu sustoti ir kviečiu visus, kam rūpi ar yra įdomi Lietuvos istorija, prisidėti prie VU fondo R.Grušnienės subfondo bet kokio dydžio aukomis“, – sako verslininkė R.Grušnienė.

VU nuotr./Iš kairės doc. dr. Liudas Jovaiša, doc. dr. Loreta Skurvydaitė, Rūta Grušnienė, prof. Rimvydas Petrauskas, Giedrė ir Ramunė Grušnytės, Justinas Noreika
VU nuotr./Iš kairės doc. dr. Liudas Jovaiša, doc. dr. Loreta Skurvydaitė, Rūta Grušnienė, prof. Rimvydas Petrauskas, Giedrė ir Ramunė Grušnytės, Justinas Noreika

VU Istorijos fakulteto Senovės ir vidurinių amžių istorijos katedra įkurta 1990 m., reorganizavus Istorijos fakulteto struktūrą. Katedros mokslinė veikla skirta kompleksiniam daugiakultūrės LDK visuomenės pažinimui. 2006–2020 m. katedrai vadovavo dabartinis VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, nuo 2020 m. – doc. dr. Liudas Jovaiša.

„Lietuvos Didžioji Kunigaikštystės istorija yra labai svarbi lietuvių istorinės savimonės dalis. Lietuvai būtina turėti stiprų LDK tyrimų centrą, kuris turėtų autoritetą plačioje tarptautinėje tyrėjų bendruomenėje. LDK studijos yra sudėtingos, kadangi reikalauja įvairių kalbų žinojimo, istoriografinės tradicijos išmanymo ir kt. Parama neabejotinai skatins LDK tyrimus ir studijas universitete“, – sako VU rektorius prof. R.Petrauskas.

Svarbiausios Senovės ir vidurinių amžių istorijos katedros mokslininkų tyrimų kryptys yra LDK istorijos šaltinių tyrimai ir publikavimas bei XIV–XVIII a. LDK visuomenės sąranga ir raida. Katedra kuruoja istorijos bakalauro studijų medievistikos specializacijos programą ir yra medievistinių bei LDK studijų lyderė Lietuvoje. Katedra bendradarbiauja su kitų LDK paveldo valstybių (Lenkijos, Ukrainos) mokslo centrais, kitų šalių istorikais.

„Dosnią p. Rūtos Grušnienės dovaną katedros nariai pirmiausia priėmė kaip itin malonią staigmeną – istorikus medievistus įkvepiantį neeilinio pasitikėjimo ženklą ir paskatą pagalvoti apie naujas veiklos formas. Gautas lėšas per artimiausius trejus metus planuojame panaudoti tarptautinės mokslinės konferencijos rengimui, LDK paveldo paieškoms ir tyrinėjimui užsienio archyvuose bei mokslo publikacijoms ir tyrimams, angažuojant šiam darbui perspektyvius studentus“, – sako katedros vedėjas doc. dr. L.Jovaiša.

VU neliečiamojo kapitalo fondo vertė po naujo įnašo pasiekė 7,20 mln. Eur., investicijų valdymo rezultatas nuo 2019 m. sausio siekia 1,23 mln. Eur. Fondas VU projektų ir iniciatyvų finansavimui iš investicijų grąžos ir tikslinės paramos jau skyrė virš 1,6 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai