Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salvadore bitkoinas pripažintas teisėta valstybės valiuta

Antradienio vakarą Salvadoras tapo pirmąja valstybe pasaulyje įteisinusia bitkoiną kaip oficialią šalies valiutą.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kongresas 62 balsais iš 84 galimų pritarė prezidento Nayib Bukele pasiūlymui pripažinti šią kriptovaliutą. Tai reiškia, kad po 90 dienų bitkoinas, kartu su JAV doleriu, taps teisėta šalies valiuta.

Nuo įstatymo įsigalėjimo pradžios kiekviena įmonė privalės priimti bitkoinus kaip teisėtą mokėjimo priemonę už prekes ar paslaugas, išskyrus atvejus, kai ji negali užtikrinti sandoriui atlikti reikalingų technologijų.

Salvadoro ekonomika labai priklauso nuo piniginių perlaidų. BBC duomenimis, daugiau kaip du milijonai salvadoriečių gyvena už šalies ribų, tačiau jie ir toliau palaiko glaudžius ryšius su savo gimtąja šalimi ir kasmet siunčia daugiau kaip 4 mlrd. dolerių. Įstatymą taip pat pastūmėjo ir tai, kad 70 proc. Salvadore gyvenančių asmenų neturi banko sąskaitų.

Socialiniame tinkle „Twitter“ kai kurie finansų ir teisės apžvalgininkai įstatymo pakeitimą apibūdino kaip nepaprastą pasiekimą ir pokytį, o kiti išreiškė susirūpinimą dėl kriptovaliutos nepastovumo.

Ekspertai perspėjo, kad tai taip pat gali apsunkinti santykius su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), kur Salvadoras siekia gauti daugiau nei 1 mlrd. dolerių programą.

Tuo tarpu Salvadoro prezidentas džiaugėsi įstatymo pergale, rašydamas: „Bitkoino įstatymas kongrese patvirtintas balsų Dauguma. SVeikinimai, tai yra istorija.“

Balsavimas Kongrese įvyko tą pačią dieną, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad bitkoinas yra apgavystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas