Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalį Rusijoje – tarsi Marse: tokio šalčio mokslininkai nematė jau porą dešimtmečių

Sibire šiuo metu vyrauja pavojingai šalti orai. Sekmadienį, sausio 15 d., Tongulacho mieste, Sachos respublikos (Rusija) dalyje, buvo užfiksuota –62,4 °C temperatūra. Apie šią temperatūrą pranešė Čekijoje įsikūrusi meteorologijos bendrovė „Ventusky“. Jie aiškina, kad tai „nauja žemiausia visų laikų temperatūra“ Tongulacho stotyje ir šalčiausia temperatūra Sibire nuo 2002 m.
Šalčiausias pasaulio miestelis – Oimiakonas
Šalčiausias pasaulio miestelis – Oimiakonas / Vida Press nuotr.

Šį savaitgalį ne tik Tongulache buvo šalta. Sekmadienį daugelyje į rytus nuo šios stoties esančių Sachos respublikos vietovių taip pat buvo fiksuojama gerokai žemesnė nei –50 °C temperatūra.

Palyginimui, tai prilygsta temperatūrai Marse. Nors raudonosios planetos paviršiaus temperatūra gali svyruoti nuo 20 °C iki –153 °C, vidutinė metinė temperatūra yra maždaug –62 °C, rašo „IFL Science“.

Šiuo metu Sibirą alinanti ledinė temperatūra nedaug skiriasi nuo visų laikų rekordų. Šalčiausias kada nors Šiaurės pusrutulyje užfiksuotas vidutinis šaltis buvo užfiksuotas 1933 m. vasario 6 d. Omjakone (Sachos respublika), kai temperatūra nukrito iki –67,7 °C.

Dar vienas rekordas buvo pasiektas negyvenamoje teritorijoje – Klincko matavimų stotyje, Grenlandijoje. Čia 1991-aisiais, gruodžio 22 dieną, buvo užfiksuotas –69,6 °C šaltis, rašo „The Guardian“.

Kadangi dar tik sausio mėnuo, yra daug laiko šiam rekordui pasiekti.

Kita vertus, vasaros Sibire taip pat pasiekia stulbinantį ekstremalumą. 2021 m. birželį Verchojanske, Sibiro mieste už poliarinio rato, užfiksuota 48 °C temperatūra.

Kaip ir perspėjo klimato mokslininkai, akivaizdu, kad ekstremalios temperatūros abiejuose spektro galuose tampa vis dažnesnės ir intensyvesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas