Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio naktimis danguje žėrės meteorai

Šį savaitgalį naktimis danguje bus matomas meteorų lietus – Žemė, kaip ir kasmet, kerta kadaise praskridusios kometos „Swift-Tuttle“ paliktų dulkių ir nedidelių akmenų kelią.
Perseidų lietus
Perseidų lietus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamosios krentančios žvaigždės naktimis bus matomos nuo penktadienio iki pirmadienio, o Perseidų lietaus pikas numatomas naktį į sekmadienį, kadangi tuo metu planeta bus kometos palikto dulkių tako centre, praneša Space.com.

Tiesa, šiuo reiškiniu pasigrožėti gali pavykti ne visiems. Portalas Orai.lt praneša, kad savaitgalį naktys bus giedresnės tik vakarinėje šalies dalyje. Savo miesto orus galite sužinoti čia.

Perseidų lietų patariama stebėti toliau nuo miestų centrų, kur dangus ryškesnis. Įprastai galima pamatyti apie 20–30 meteorų per valandą, tačiau piko metu šis skaičius gali padidėti net iki 100.

Perseidai yra nedidelės dulkės, kurias paliko „Swift-Tuttle“ kometa. Šios dalelės sudega įskridusios į Žemės atmosferą, o danguje tuo metu matomas šviesos ruožas. Jo ryškumas ir ilgis priklauso nuo dalelės dydžio.

Perseidų pavadinimas kilo dėl to, kad jie dažniausiai pasirodo netoli vietos, esančios Persėjaus žvaigždyne, tačiau stebint reiškinį nebūtina dėbsoti į vieną dangaus lopinėlį – meteorai gali kristi bet kur.

Mūsų patarimas: apsirenkite šilčiau, įsipilkite arbatos į termosą, atsigulkite po giedru dangumi ir susigalvokite šūsnį norų. Linkime gražaus reginio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas