Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Sėklidėse spermatozoidų galėjo sumažėti dėl šios priežasties: štai ką parodė naujas tyrimas

Vyrų sėklidėse rasta mikroplastiko. Pasak mokslininkų, šis atradimas gali būti siejamas su mažėjančiu spermatozoidų skaičiumi.
Sėklidės
Sėklidės / Shutterstock nuotr.

Mokslininkai ištyrė 23 vyrų ir 47 naminių šunų sėklides. Kiekviename mėginyje jie rado mikroplastiko, rašo „The Guardian“.

Vyrų sėklidės buvo gautos 2016 m. atlikus skrodimus. Mirusių vyrų amžius svyravo nuo 16 iki 88 metų. Šunų sėklidės gautos iš veterinarijos klinikų, kuriose buvo atliekamos kastracijos operacijos.

Žmonių sėklidėse plastiko koncentracija buvo beveik 3 kartus didesnė nei šunų: 330 mikrogramų viename grame audinio, palyginti su 123 mikrogramais. Dažniausiai randamas mikroplastikas buvo polietilenas, naudojamas plastikiniuose maišeliuose ir buteliuose, po jo sekė polivinilchloridas (PVC).

„Iš PVC gali išsiskirti daug cheminių medžiagų, kurios trikdo spermatogenezę, be to, jame yra cheminių medžiagų, sukeliančių endokrininės sistemos sutrikimus“, – sakė Xiaozhong Yu, Naujosios Meksikos universiteto profesorius.

Žmonių sėklidėse spermatozoidų skaičiaus nebuvo galima suskaičiuoti, nes jos buvo užkonservuotos, tačiau tai padaryta su šunų sėklidėmis ir pamatyta, kad tuose mėginiuose, kuriuose mikroplastiko rasta daugiau, spermatozoidų skaičius buvo mažesnis. Koreliacija yra, tačiau norint tai įrodyti reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Tyrėjai tikėjosi, kad vyresnių vyrų sėklidėse bus rasta daugiau mikroplastiko, tačiau tokia prielaida nepasitvirtino. Nuo 20 iki 45 m. sėklidėse mikroplastiko randama daugiausiai, o sulaukus 55 metų tas kiekis ima mažėti. Vadinasi, žmogaus organizmas geba mikroplastiką pašalinti. Visgi mikroplastiko kiekis kas 10-15 metų dvigubėja, tad neaišku, kas bus rasta organizmuose po tiek laiko, rašo CNN.

123RF.com nuotr./Mikroplastikas
123RF.com nuotr./Mikroplastikas

Vyrų spermatozoidų skaičius mažėja jau kelis dešimtmečius, daugelyje tyrimų nurodoma, kad tai susiję su chemine tarša, pavyzdžiui, pesticidais.

Į aplinką yra išmetami didžiuliai kiekiai plastiko atliekų, mikroplastikas užteršė visą planetą. Žmonės šias smulkias daleles vartoja su maistu ir vandeniu, taip pat jomis kvėpuoja.

Neseniai mikroplastiko aptikta ir žmonių kraujyje, placentoje, motinos piene, o tai rodo, kad žmonių organizmai yra stipriai užteršti. Poveikis sveikatai dar nežinomas, tačiau laboratorijoje įrodyta, kad mikroplastikas kenkia žmogaus ląstelėms, rašo „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius