Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Senoviniai virusai gali būti raktas plaučių vėžio gydyme

Tyrimu nustatyta, kad per tūkstančius ar net milijonus metų žmogaus DNR išlikę senovinių virusų likučiai gali padėti kovoti su vėžiu.
Vėžio ląstelės
Vėžio ląstelės / 123RF.com nuotr.

Francis Crick instituto mokslininkai tyrė plaučių vėžį, kuris yra pagrindinė su vėžiu susijusių mirčių priežastis pasaulyje, siekdami suprasti, kodėl vieni pacientai geriau nei kiti reaguoja į imunoterapiją.

Praėjusią savaitę „Nature“ paskelbtame tyrime mokslininkai nustatė, kad endogeniniai retrovirusai daugumoje žmonių yra neaktyvūs, tačiau gali būti pažadinti vėžio audiniuose.

Tai gali netyčia padėti imuninei sistemai nukreipti ir atakuoti naviką.

Mokslininkai teigė, kad šie „žavūs“ atradimai gali būti panaudoti siekiant padėti daugiau žmonių išgyventi plaučių vėžį, paspartinant vėžio gydymą ar net užkirsti jam kelią, rašo „The Guardian“.

Julianas Downwardas, instituto mokslinių tyrimų direktoriaus pavaduotojas ir onkogenų biologijos laboratorijos vadovas, sakė: „Šis darbas atveria daug naujų galimybių pagerinti pacientų atsaką į imunoterapiją, o tai yra labai svarbus žingsnis siekiant, kad daugiau žmonių išgyventų plaučių vėžį.“

Tirdami plaučių vėžio audinį pelėse ir žmogaus audiniuose, mokslininkai atrado, kad suaktyvėjus šiems virusams, jie gali sukelti imuninį B ląstelių, baltųjų kraujo kūnelių, gaminančių ligą naikinančius antikūnus, atsaką, rašo „Business Insider“.

„Dabar žinome, kad B ląstelių ekspansijos sritys gali padėti nuspėti teigiamą atsaką į kontrolinių taškų slopinimą“, – sakė tyrėjas, – „Atlikę daugiau tyrimų, galėtume tikslingai padidinti B ląstelių aktyvumą tiems pacientams, kurie mažiau linkę reaguoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas