Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiąnakt laukia žavingas, dangiškas ir nemokamas reginys

Jaunatis, kurios naktį apskritai nesimato, trečiadienio vakarą netrukdys stebėti kasmetinio geminidų lietaus, tad, anot astronomų, šiemetinis reginys bus itin vaizdingas, rašo physorg.com.
Meteorų lietus
Meteorų lietus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pačioje aktyvumo viršūnėje – trečiadienio naktį – meteorų lietus turėtų džiuginti viena krentančia žvaigžde per minutę, tad galimybių susigalvoti norą bus daug.

Airijos astronomų asociacija (IAA) skelbia, kad trečiadienio naktį šis geminidų lietus bus „itin turtingas ryškių meteorų, arba ugnies kamuolių“.

Be to, astronomai priduria, kad stebėjimui netrukdys ir Mėnulio šviesa. Meteorai, arba krentančios žvaigždės, stebimi tada, kai mažos dalelės iš kosmoso kerta Žemės atmosferą dideliu greičiu ir dėl trinties sudega dažniausiai taip ir nepasiekę Žemės paviršiaus.

Geminidų lietui pavadinimas duotas pagal jų atkeliavimo kryptį – stebint dangų atrodo, kad jie atskrenda nuo Dvynių žvaigždyno, nors iš tikrųjų juos mūsų kaimynystėje pasėjo paslaptinga Fajetonu vadinama kosminė uoliena kurios skersmuo yra apie penkis kilometrus.

„Fajetono prigimtis yra ginčytina. Tai yra arba Žemei artimas asteroidas, arba suirusi kometa, kartais vadinama uoline kometa“, – sakė NASA Meteoroidų aplinkos biuro atstovas Billas Cooke'as.

Kai kurie astronomai tvirtina, kad šiemetinis geminidų lietus bus gausesnis nei įprastai, nes Fajetonas prie Žemės prisiartins labiau nei įprastai – 10,3 mln. km atstumu (tai yra 26 kartus didesnis nuotolis nei nuo Žemės iki Mėnulio).

Įvertinus dydį ir artumą, Fajetonas klasifikuojamas kaip „potencialiai pavojingas asteroidas“ – jis nėra pats artimiausias Žemei, tačiau, įvertinus dydį, yra ganėtinai artimas.

„Nors šį kartą susidūrimo grėsmės nėra, gali būti, kad ateityje jis priartės kur kas labiau, todėl viso pasaulio astronomai šį kartą atidžiai stebės asteroido judėjimą“, – pranešime rašė IAA. Anot asociacijos, susidūrimas su tokiu asteroidu būtų katastrofiškas – tokio įvykio pasekmė būtų šimtai milijonų žuvusių žmonių.

Bet kol kas Fajetonas kiekvienų metų gruodį Žemei tik „pamirkčioja“ krentančių žvaigždžių lietumi.

Meteorų lietų bus galima matyti iš bet kurio Žemės taško, kur dangus bus tamsus ir giedras, tačiau geriausias matomumas bus šiauriniame pusrutulyje.

„Reikėtų labiau nutolti nuo miestų ir miestelių, kad netrukdytų šviesos tarša. Stebėjimui netgi nereikalingi žiūronai – tereikia neginkluotų akių. Jeigu išeisite iš šviesaus kambario, palaukite bent 10 minučių, kol rega prisitaikys prie aplinkos tamsos“, – pranešime rašė IAA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas