Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 11

Šimtai milijardų: suskaičiavo, kurioms šalims karas krauna turtus

Nors Vakarų šalys teikia didžiausią karinę paramą Ukrainai ir tuo pat metu siekia atkurti savo ginkluotųjų pajėgų kovinius pajėgumus, didžiausią pajamų augimą, palyginti su 2021 m., patyrė šalių, kurios nėra didelės ir tipiškos ginklų eksportuotojos, karinė pramonė, rodo Stokholmo Tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) atlikta analizė.
Bepilotis taktinis kovinis lėktuvas „Bayraktar“ / Scanpix nuotr.
Bepilotis taktinis kovinis lėktuvas „Bayraktar“ / Scanpix nuotr.

2022 m. pradžioje Ukrainos gynybos poreikiai gerokai padidino ginklų paklausą. Iš pradžių kariniai ištekliai buvo imami iš Jungtinių Valstijų ir Europos šalių turimų sukauptų atsargų, todėl naujų pajamų bendrovėms nebuvo galimybės gauti.

Be to, didžiausiose eksportuojančiose JAV ir Europos šalyse įsikūrusios bendrovės negalėjo pakankamai greitai prisitaikyti prie naujų užsakymų – trūko darbo jėgos, didėjo medžiagų sąnaudos ir dėl karo atsiradusios tiekimo grandinės problemos.

Tuo metu Azijos ir Artimųjų Rytų šalių karinės pramonės pajamos sparčiai augo – šia padėtimi ypač gerai pasinaudojo tos šalys, kurių pramonė nuolat pasirengusi didinti gamybos apimtis karo veiksmų atveju, pavyzdžiui, Izraelis ir Pietų Korėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas