Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šimtų milijonų dolerių vertės medicinos startuolis griuvo su trenksmu: paaiškėjo, kad sukčių lizdas

Kraujo tyrimų revoliuciją žadėjęs startuolis „Theranos“ po ilgos įtartinų įvykių grandinės sulaukė neišvengiamo galutinio sprendimo: JAV Vertybinių popierių komisiją šios įmonės generalinę direktorę Elizabeth Holmes ir visą įmonę apskritai apkaltino investuotojų apgaudinėjimu, rašo engadget.com.
Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

E.Holmes, norėdama išvengti kaltinimų, sutiko sumokėti 500 tūkst. JAV dolerių baudą, atsisakyti lemiamo balso įmonėje, be to, jai 10 metų bus draudžiama užimti bet kokias vadovaujančias pareigas bet kokioje akcinėje bendrovėje. Taip pat Vertybinių popierių komisija pateikė kaltinimus buvusiam „Theranos“ prezidentui Rameshui „Sunny“ Balwani, kuris priemonių kaltinimui išvengti nesiėmė.

Komisijos tvirtinimu, „Theranos“ sugebėjo pritraukti daugiau nei 700 mln. JAV dolerių investuotojų turto pasinaudoję melagingais teiginiais: teigdami, kad jų nešiojama kraujo tyrimų mašina gali atlikti sudėtingus kraujo tyrimus vos iš kelių kraujo lašų. Kol buvo reklamuojama stebuklinga „Theranos“ kraujo tyrimų įranga, visi tikrieji kraujo tyrimai buvo atliekami įvairia kitų įmonių pagaminta aparatūra. „Theranos“ atstovai taip pat investuotojams melavo, kad jų įrangą jau naudoja JAV Gynybos departamentas. 2014 m. šios įmonės atstovai investuotojams tvirtino, kad uždirbs 100 mln. dolerių pajamų, nors galutinis finansinis rezultatas buvo apie 100 tūkstančių dolerių.

„Theranos“ ilgą laiką buvo Silicio slėnyje dažnai linksniuojamas vardas, kuriam nestigo ir žiniasklaidos dėmesio, o E.Holmes tapo tikra žvaigžde. Tačiau 2015 m. prasidėjo problemos: į žiniasklaidą vienas po kito pradėjo plūsti medžiagos apie tai, kad ne viskas šioje įmonėje yra skaidru ir ne viskas, kas sakoma, yra tiesa. Vėliau pradėtas įmonės federalinis tyrimas baigtas Vertybinių popierių komisijos pateiktu sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas