Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„SpaceX“ raketa vienu kartu iškėlė rekordinį palydovų kiekį, tarp jų – ir vienas lietuviškas

„SpaceX“ sekmadienį paleido raketą „Falcon 9“, nešusią rekordinį skaičių palydovų, pranešė ši privati amerikiečių kosmoso bendrovė.
„SpaceX“ misijos, pavadintos „Transporter-1“, startas
„SpaceX“ misijos, pavadintos „Transporter-1“, startas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Raketa buvo sėkmingai paleista iš Floridos Kanaveralo kyšulio 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, praėjus parai po to, kai dėl prastų oro sąlygų buvo atidėtas pradinis startas.

„SpaceX“ gamybos vadovas Andy Tranas raketos paleidimo vaizdo įraše pažymėjo, kad „Falcon 9“ gabeno 133 komercinius ir valstybinius „kosminius aparatus“, taip pat 10 „SpaceX“ palydovų.

Vienas iš šių palydovų buvo ir lietuviškas, sukurtas įmonės „NanoAvionics“. Vilniuje įsteigtos tarptautinės bendrovės palydovas „Charlie“. Palydovas buvo pagamintas JAV įmonės „Aurora Insight“ užsakymu. Tai yra jau aštuntas kosmosą pasiekęs Lietuvos kosmoso inžinierių pagamintas palydovas.

„Tai didžiausias skaičius per vieną misiją iškeltų kosminių aparatų“, – pabrėžė A. Tranas.

„SpaceX“ vykdo „bendrų skrydžių“ programą, leidžiančią kitoms kompanijoms ir vyriausybėms už mokestį JAV milijardieriaus Elono Musko įkurtai bendrovei iškelti savo technologijas į kosmosą.

Kelios minutės po paleidimo raketai pasiekus į kosmoso ribą pirmoji „Falcon 9“ pakopa atsiskyrė nuo likusios konstrukcijos ir pradėjo valdomai leistis atgal į Žemę.

VIDEO: Transporter-1 Mission

Vėliau ši daugkartinio naudojimo raketos pakopa nutūpė ant autonominės jūrinės platformos „Of Course I Still Love You“ Atlanto vandenyne. Ši pakopa buvo sėkmingai susigrąžinta jau penktąjį kartą.

„SpaceX“ socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, jog visi 143 palydovai buvo sėkmingai iškelti.

Bendrovė siekia pasiųsti į orbitą tūkstančius nedidelių palydovų, turinčių sudaryti pasaulinę plačiajuosčio interneto ryšio sistemą „Starlink“.

Mokslininkai reiškia susirūpinimą dėl erdvę aplink Žemę užteršiančių objektų skaičiaus. Vis dėlto „SpaceX“ sako, kad jos palydovai suprojektuoti po kelerių metų sudegti atmosferoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas