Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 15 /11:32

Baigėsi sėkmingai: keturis istorinės misijos astronautus gabenanti kapsulė pūkštelėjo į vandenyną

Privati kosminė „Polaris Dawn“ misija, kurios metu buvo pasiektas istorinis išėjimas į kosmosą, sekmadienį užsibaigė nusileidimu vandenyne. Keturi misijos astronautai sėkmingai išlipo iš „Crew Dragon“ kapsulės ir buvo geros nuotaikos.
Keturi astronautai
Keturi astronautai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Nusileidimas kaip suplanuota, įvyko apie 10:36 val. Lietuvos laiku.

„Polaris Dawn“ yra vadinamoji privati kosminė misija, finansuota pačių keliautojų. Dalį kelionės išlaidų padengė milijardierius Jaredas Isaacmanas, turintis verslų ir Lietuvoje, o dalį – kosmoso kompanija „SpaceX“.

Kartu su J.Isaacmanu, į kosmosą skrido jo geras draugas, buvęs JAV Oro pajėgų pulkininkas leitenantas, patyręs pilotas Scottas Poteetas, taip pat dvi „SpaceX“ darbuotojos – vyriausioji kosmoso operacijų inžinierė Anna Menon ir astronautų pasirengimą prižiūrinti inžinierė S.Gillis. Šiems trims įgulos nariams tai yra debiutiniai skrydžiai.

Transliaciją galite stebėti čia:

Arba čia:

2021 m. J. Isaacmanas finansavo trijų dienų kosmoso misiją, pavadintą „Inspiration4“, kurioje dalyvavo ir pats. Tai buvo pirmoji istorijoje kelionė į orbitą be profesionalaus astronauto, jos metu taip pat naudotąsi „SpaceX“ paslaugomis. Pats J.Isaacmanas taip pat yra patyręs reaktyvinių lėktuvų pilotas.

Kitaip nei ankstesnio užsakomojo skrydžio metu, šį kartą verslininkas dalijasi išlaidomis su įmone „SpaceX“, įskaitant visiškai naujų skafandrų kūrimą ir bandymus, siekiant išsiaiškinti, kaip jie išsilaikys.

Šį testą realiomis sąlygomis J.Isaacmanas ir „SpaceX“ inžinierė S.Gillis atliko ketvirtadienį. Tai buvo pirmasis komercinis išėjimas į kosmosą.

Išėjimai į atvirą kosmosą, laikomi viena rizikingiausių kosminių skrydžių dalių, yra išimtinai profesionalių astronautų sritis nuo tada, kai 1965 metais tai atliko buvusi Sovietų Sąjunga, o po jos sekė JAV.

Šiandien tai reguliariai atliekama Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Misijos metu taip pat buvo pasiektas toliausias pilotuojamas atstumas nuo Žemės – 870 mylių (apie 1400 km), neskaitant „Apollo“ Mėnulio kosminių misijų.

Skelbiama, kad įgula taip pat atliko keliasdešimt smulkesnių kosminių tyrimų, kuriuos užsakė įvairios mokslo institucijos.

41 metų J. Isaacmanas, saugių mokėjimo sprendimų JAV kompanijos „Shift4 Payments“ įkūrėjas ir vadovas, atsisakė atskleisti, kiek investavo į skrydį.

Be kita ko, J. Isaacmanui priklauso Lietuvoje veikianti bendrovė „Shift4 Payments Lithuania“. 2017 metais įkurtas Vilniaus biuras yra pirmasis bendrovės filialas ne JAV rinkoje, ten dirba daugiau kaip 550 žmonių.

Prieš kelerius metus J. Isaacmanas į kosmosą išskraidino lietuvišką trispalvę. Kosmose pabuvusi Lietuvos vėliava saugoma Etnokosmologijos muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas