Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stiprėja Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas

Radiacinės saugos centras (RSC) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Energetikos departamento Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos atstovais. Šia sutartimi stiprinami Lietuvos pajėgumai pasirengti ir reaguoti į branduolines ar radiologines avarijas, išplečiant atsakingų institucijų galimybes efektyviau vykdyti antžeminę radiacinę žvalgybą ir žvalgybą iš oro ir taip prisidedant prie šalies gyventojų radiacinės saugos užtikrinimo.
Radiacinės saugos centro (RSC) organizuoti mokymai
Radiacinės saugos centro (RSC) organizuoti mokymai / Luko Balandžio nuotr. / BNS nuotr.

Bendradarbiavimas su JAV suteiks Lietuvai galimybę naudoti naujas technologijas vykdant antžeminę radiacinę žvalgybą ir žvalgybą iš oro.

Specializuota programinė įranga leis atsakingoms institucijoms lengviau planuoti užduotis, jas vykdyti, analizuoti gautus rezultatus bei suteiks galimybę pateikti greitas, duomenimis pagrįstas rekomendacijas dėl gyventojų apsaugomųjų veiksmų taikymo branduolinės ar radiologinės avarijos atveju.

Specializuota programinė įranga leis atsakingoms institucijoms lengviau planuoti užduotis, jas vykdyti, analizuoti gautus rezultatus.

Po sutarties pasirašymo Lietuvoje vyko savaitę trukę radiacinės žvalgybos iš oro mokymai. Mokymuose dalyvavo daugiau nei 20 Lietuvos kariuomenės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir Radiacinės saugos centro specialistų.

Didelis dalyvių skaičius parodė institucijų atsakomybę tinkamai pasirengti ir vykdyti Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju numatytas funkcijas.

Mokymų metu buvo išbandyti JAV partnerių Lietuvai perduodamos naujausios pažangios programinės ir techninės įrangos pajėgumai, branduolinių avarijų radiologinių pasekmių modeliavimo įrankiai, naudojami kuriant avarijų galimus scenarijus ir įvairias simuliacijas.

Dalyviai mokėsi planuoti radiacinės žvalgybos užduotis ir jas vykdyti mokomųjų skrydžių metu, stebėjo bei valdė procesą tiek orlaiviuose ir automobiliuose, tiek nuotolinėse darbo vietose.

Luko Balandžio nuotr. / BNS nuotr. /Radiacinės saugos centro (RSC) organizuoti mokymai
Luko Balandžio nuotr. / BNS nuotr. /Radiacinės saugos centro (RSC) organizuoti mokymai

Tikimasi, kad šis bendradarbiavimas ne tik sustiprins JAV ir Lietuvos partnerystę, bet ir prisidės prie greito ir efektyvaus reagavimo į galimas branduolines ar radiologines avarijas, sklandaus keitimosi informacija ir efektyvaus išteklių naudojimo bei suteiks galimybę geriau apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo galimų branduolinių ar radiologinių grėsmių.

Daugiau informacijos apie radiacinę saugą rasite skiltyje – Lietuvos žmonių radiacinė sauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas