Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai internete parodytas robotas, kuriam pavyko įtikinti, kad yra žmogus?

Internautai pradėjo gąsdinti, kad kompiuterio pagalba sukurtas robotas pagaliau praėjo Tiuringo testą, kuris jau daugiau nei pusę amžiaus naudojamas dirbtinio intelekto gebėjimams apsimesti realiu žmogumi įvertinti. Tai nėra tiesa – išplatintame vaizdo įraše matoma kompiuterinio žaidimo veikėja, ne robotas.
Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas
Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Įtikino žmones nesanti kompiuteris?

Vienas lietuvis vienoje „Facebook“ grupėje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota kompiuterio pagalba sukurtos jaunos moters atvaizdas.

Minutės trukmės įraše girdėti, kaip vyras paklausia „pašnekovės“ vardo, paprašo papasakoti apie save, pasidomi, ar ji yra pirmasis androidas, išlaikęs Tiuringo testą.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas

Į šį klausimą „moteris“ atsako, kad iš tiesų nieko daug nedarė, tik pasikalbėjo su keliais žmonėmis, siekdama patikrinti, kaip jie geba atskirti, ar bendrauja su tikru žmogumi, ir kad tai buvo įdomi patirtis.

„Susipažinkite su Chloe, pirmuoju pasaulyje androidu iš „CyberLife“, kuris išlaikė testą ir privertė žmogų patikėti, kad jis nebendrauja su robotu. Netrukus pasirodys materialioje formoje“, – rašė „Facebook“ vartotojas.

Lietuvis nebuvo vienintelis, tvirtinęs, jog vaizdo įraše matomas tikras robotas, išlaikęs Tiuringo testą. Šis vaizdo įrašas internete platinamas jau keletą metų.

Pokalbis su vaizdo žaidimo heroje

Iš tiesų šis įrašas paimtas iš vaizdo žaidimo pavadinimu „Detroit: Become Human“, kuris buvo išleistas 2018 m. gegužę.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Įraše matoma Chloe yra vaizdo žaidimo herojė, ne Tiuringo testą įveikęs robotas

„Pašnekovę“ galima rasti šio žaidimo gerbėjų puslapyje. Čia pateikta ir pagrindinė informacija apie šią veikėją.

„Chloe yra RT600 androidas žaidime „Detroit: Become Human“, – rašoma tinklalapyje. – Ji yra pirmasis „CyberLife“ ištobulintas androidų modelis.“

Čia paaiškinta, jog, kaip pirmoji „CyberLife“ sukurta asmeninė asistentė, ji yra skirta padėti žmonėms atlikti kasdienes užduotis, pavyzdžiui, nudirbti namų ruošos darbus ir susitarti dėl susitikimų.

Chloje yra ir pirmasis androidas, išlaikęs Tiuringo testą. 2022 m. viešai įveikusi „gyvus“ testus, Chloe esą užtikrino „CyberLife“ sėkmę.
Šiuo metu ji palaiko draugiją kitam minėto žaidimo veikėjui Elijah Kamskiui jo nuošaliuose namuose Detroite.

Tą patį vaizdo įrašą galima rasti ir platformoje „YouTube“, kur jį įkėlė kompanija „PlayStation“. Įrašas skirtas šiai veikėjai pristatyti.

„Detroit: Become Human“ yra nuotykių vaizdo žaidimas, kurį sukūrė žaidimų kompanija „Quantic Dream“.

Pasak aprašymo, jis į žaidėjo rankas „atiduoda žmonijos ir androidų likimą, nukeldamas į artimą ir ne tokią jau neįmanomą ateitį, kurioje mašinos tapo protingesnės už žmones“. Kiekvienas žaidėjo pasirinkimas daro įtaką žaidimo baigčiai, tai vienas iš sudėtingiausių kada nors sukurtų daugiasluoksnių pasakojimų.

VIDEO: Žaidimo „Detroit: Become Human“ herojė Chloe

Žaidimas išskirtinis tuo, kad turi šimtus galimų siužetų, priklausančių nuo žaidėjo pasirinkimų. Visi persipinantys pasakojimai taip pat veda ir prie daugybės skirtingų žaidimo baigčių. Šis interaktyvios fantastikos kūrinys yra tokios didelės apimties, kad beveik kiekvienas žaidėjas gali sulaukti unikalios patirties.

Ar Tiuringo testas buvo išlaikytas?

1950 m. britų matematikas ir kriptoanalitikas Alanas Turingas paskelbė straipsnį, kuriame aprašė provokuojantį minties eksperimentą, dabar žinomą jo vardu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alanas Turingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alanas Turingas

Pagal autoriaus sumanymą, dalyvis turi aklai užduoti klausimus ir žmogui, ir kompiuteriui. Jei kompiuteriui pavyksta apgauti klausinėtoją ir priversti manyti, kad jis esąs žmogus, testas laikomas išlaikytu.

Jau beveik dešimtmetį programuotojai kuria dirbtinį intelektą (DI) kuris, kaip pranešama, įveikia Tiuringo testą, nors kai kurie ekspertai ir tvirtina, kad šis testas nėra tobulas tikrojo intelekto kriterijus.

2014 m. testą išlaikė esą išlaikė pirmoji DI programa „Eugene Goostman“, sukurta 13-mečio ukrainiečio berniuko atsakymams imituoti. Tiesa, šis faktas yra ginčijamas.

Nuo to laiko atsirado ne viena programa, pretenduojanti įveikti Tiuringo testą. Visai neseniai „Google“ dirbtinis intelektas „LaMDA“ jį išlaikė ir net tariamai įtikino kompanijos inžinierių, kad yra „protingas“.

„Jei tikrai nežinočiau, kas tai yra kompiuterinė programa, kurią neseniai sukūrėme, manyčiau, kad tai yra septynmetis ar aštuonmetis vaikas, kuris puikiai išmano fiziką“, – teigė Blake’as Lemoine’as.

Tačiau nemažai žmonių nesutinka, kad Tiuringo testas yra vienintelis būdas kompiuterio intelektui patikrinti.

Jau daug metų siūloma jį pakeisti kitu, kuris tiksliau atspindėtų tikrąjį intelektą. Šių metų gegužę buvo pranešta apie naują testą pavadinimu „DI klasifikavimo sistema“, kuris iš esmės senąjį Tiuringo testą ir kalbos testavimo gebėjimus padaro tik viena iš 8 dalių, skirtų DI įvertinti.

123RF.com nuotr./Dirbtinis intelektas
123RF.com nuotr./Dirbtinis intelektas

15min verdiktas: melas. Tiuringo testas yra dar 1950 m. matematiko ir kriptoanalitiko Alano Turingo pasiūlytas testas, skirtas mašinų gebėjimui demonstruoti intelektą išbandyti.

2014 m. buvo paskelbta, esą testą išlaikė programa, sukurta 13-mečio ukrainiečio berniuko atsakymams imituoti, bet šis rezultatas yra ginčijamas. Internete platinamas įrašas, kuriame esą užfiksuotas robotas, pagaliau įveikęs šį testą. Tai nėra tiesa – išplatintame vaizdo įraše matoma kompiuterinio žaidimo veikėja, ne robotas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas