Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sveikatos specialistai ir technologijų entuziastai vienijasi spręsti sveikatos apsaugos sektoriaus problemų

Prasidėjo dalyvių registracija į šių metų kovo mėnesį startuojančią pirmąją Lietuvoje Health Tech akceleravimo programą. Septynių savaičių mokymų programoje kviečiami nemokamai dalyvauti tiek gydytojai, slaugytojai, medicinos sektoriaus darbuotojai, tiek informacinių technologijų, komunikacijos ir rinkodaros bei kitų sričių profesionalai, kurie turi idėjų ir nori prisidėti prie inovacijų kūrimo sveikatos sektoriuje, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Justina Klyvienė
Justina Klyvienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Mokslas Sveikata

Inovacijų ekspertės Justinos Klyvienės iniciatyvos, suvienijusios viešąjį ir privatų sektorius, siekis – efektyviau spręsti įsisenėjusias sveikatos sektoriaus problemas, inicijuoti pokyčius, diegti inovacijas ir gerinti tiek pacientų, tiek pačių medikų darbo sąlygas.

Pokyčių reikėjo vakar

Lietuvos medicinos sektoriuje problemų netrūksta, o ypatingai kitų sričių technologinės inovacijos čia kelią skinasi lėtai, todėl pasak iniciatyvos organizatorės, gerai žinomos inovacijų ekspertės, dėstytojos, pirmojo Lietuvoje moterų inovacijų sprinto iniciatorės ir inovacijų agentūros „Future Leadership“ įkūrėjos Justinos Klyvienės: „Labiausiai neramina kiek mažai investuojama į šio sektoriaus darbuotojų kūrybinį mąstymą ir inovacijų kompetencijų diegimą.

Asmeninio archyvo nuotr./dr. Valdas Pečeliūnas
Asmeninio archyvo nuotr./dr. Valdas Pečeliūnas

Matome, kaip pasaulyje greitai auga prevencinės ir personalizuotos medicinos, skaitmeninės pacientų kelionės, duomenimis grįstos medicinos sritys, tačiau tiek gydytojai, tiek slaugytojos Lietuvoje neturi verslumo, inovacijų kūrimo įgūdžių, taip pat labai trūksta išorinių ekspertų įtraukimo į šį procesą, kurie išmanytų technologijas, komunikacijos ar marketingo subtilybes.”

Investicijos į inovacijas ir technologijas, galinčias tobulinti procesus ir paslaugas, pacientų gydymą ir prevencinę mediciną, sektoriaus darbuotojų žinių ir kompetencijų lygį, yra ne ką mažiau svarbios nei į mokslinius tyrimus ir medicinos technologijas. Lietuvos sveikatos sektoriuje būtini pokyčiai, galintys užtikrinti kokybiškesnį sveikatos priežiūros paslaugų teikimą visuomenei.

Todėl žinoma ekspertė neatsitiktinai nusprendė įgyvendinti šį sumanymą – mokydama inovacijų kūrimo sveikatos sektoriaus darbuotojus – pamatė, kiek šie specialistai turi puikių ir inovatyvių sumanymų kaip gerinti procesus, tačiau dažnai susiduria su žinių ir kompetencijų trūkumu, nežinojimu nuo ko pradėti ar kaip juos sėkmingai įgyvendinti.

Todėl šiandien organizuodama pirmąjį Health tech akceleratorių Lietuvoje teigia: „dažnai reikia tiek nedaug, kad įvyktų realus pokytis galintis palengvinti daugelio žmonių gyvenimus. Mes turime puikius talentus – dabar tereikia jiems suteikti įrankius pokyčio kūrimui. Negalime laukti kol kažkas sukurs už mus šiuos sprendimus, turėdami tiek gabių medicinos ir technologijų ekspertų Lietuvoje galime pokyti daryti čia ir dabar.”

Akceleratoriaus programa suvienijo viešąjį ir privatų sektorių veikti kartu

Health tech akceleratoriaus programoje dėstys ir mentoriaus patyrę startuolių sektoriaus, finansų, inovacijų ekspertai ir lektoriai. Dalyviai įgis kompetencijų tokiose srityse kaip inovacijų kūrimas, produkto vystymas, investicijų pritraukimas ir eksportas į užsienio rinkas.

Taip pat J.Klyvienė džiaugiasi: „žengiant dar tik pačius pirmuosius iniciatyvos žingsnius prie jos prisijungė partneriai iš įvairių sričių – nuo sveikatos ministerijos, agentūrų, farmacininkų ir ligoninių iki entuziastų. Toks palaikymas nuo pat pradžių ne tik motyvavo toliau vystyti sumanymą, tačiau ir parodo didelį inovacijų ir tokių programų poreikį sveikatos sistemoje.”

Vienos didžiausių klinikų Lietuvoje, prie iniciatyvos prisijungusios Santariškių klinikų, vadovas dr. Valdas Pečeliūnas teigia: „Sveikatos priežiūros įstaigų, kaip galbūt ir kitų labai specializuotų sektorių rizika yra išlaikant aukštą inovacijų diegimo tempą savo kompetencijų srityje, prarasti pagreitį kitose.

Norėdami išlaikyti pokyčių tempą turime nuolat mokytis. Ši unikali iniciatyva yra didelis žingsnis tarpdisciplininiam ir tarpsektoriniam bendradarbiavimui, atveriantis naujas galimybes, suteikiantis progą tiek pasidalinti savo žiniomis, tiek mokytis iš kitų dalyvių, ne tik diegti tačiau kartu ir kurti inovacijas.”

Šiuolaikinė medicina yra aukštųjų technologijų sritis, kuri pasaulyje vystosi labai sparčiai.

Health Teach akceleratorius siekia sujungti sveikatos ir technologijų entuziastus, kviečia juos kartu kurti sveikatos technologijų ekosistemą Lietuvoje, kartu inicijuoti ir diegti taip reikalingas inovacijas. Dalyvauti programoje nemokamai kviečiami sveikatos priežiūros darbuotojai, startuoliai ir jaunos įmones bei visi profesionalai turintys idėjų ir motyvacijos kurti pokytį sveikatos sistemoje.

Daugiau informacijos apie akceleratorių ir registracijos anketą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas