Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 01

Tarptautinė kosminė stotis: 10 neįtikėtinų faktų apie laboratoriją danguje

400 km. aukštyje virš Žemės skrieja kosminė stotis, kurioje visą parą jau daugiau nei 20 metų gyvena žmonės. Ar ją galima pamatyti plika akimi? Kiek šios stoties išlaikymas kainuoja kasmet? Štai 10 įdomių faktų apie šią kosminę stotį.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / 123RF.com nuotr.

Tarptautinė kosminė stotis (TKS) pradėta statyti 1998 m. lapkričio mėn. bendradarbiaujant Kanadai, Europai, Japonijai, Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms. Stoties dalys į kosmosą buvo išsiųstos 42 skrydžiais: 37 atliko JAV su savo erdvėlaiviais „Space Shuttle“, penkis – Rusija.

Pasak Europos kosmoso agentūros (EKA), TKS nepriklauso nė vienai valstybei ir yra Europos, Jungtinių Valstijų, Rusijos, Kanados ir Japonijos „bendradarbiavimo programa“.

Kiek kainuoja?

NASA Tarptautinės kosminės stoties eksploatavimas kasmet kainuoja apie 3 mlrd. dolerių, t. y. maždaug trečdalį žmogaus skrydžiams į kosmosą skirto biudžeto, rašo portalas „Space.com“.

NASA nuotr./Tarptautinė kosminė stotis
NASA nuotr./Tarptautinė kosminė stotis

Šiuo metu NASA kosmoso stoties programai kasmet išleidžia apie 3,1 mlrd. dolerių (2,8 mlrd. eurų), iš kurių daugiau nei 1,3 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų) skiriama stoties eksploatacijai ir joje atliekamiems moksliniams tyrimams, o beveik 1,8 mlrd. dolerių (1,6 mlrd. eurų) – įgulai ir kroviniams gabenti, skelbiama šiais metais pateiktoje ataskaitoje.

Kaip rašo „Business Insider“, NASA per kelis dešimtmečius šiam projektui skyrė nuo 100 iki 150 mlrd. dolerių (92–138 mlrd. eurų).

Žaibiškas greitis

TKS nėra greičiausias kada nors žmonių sukurtas objektas, tačiau jis vis tiek skrieja neįtikėtinu greičiu.

Stotis aplink Žemę skrieja maždaug 28 tūkst. km. per valandą greičiu. Tokiu greičiu laive esantys astronautai apkeliauja Žemę per 90 minučių, o per parą 16 kartų pamato saulėtekį ir saulėlydį.

Palyginimui, atstumas nuo Žemės iki Mėnulio yra maždaug 384 400 km. 1969 m. „Apollo 11“ astronautams prireikė maždaug trijų dienų, tačiau tokiu greičiu, kokiu keliauja kosminė stotis, iki Mėnulio ir atgal į Žemę būtų galima nukeliauti vos per vieną dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas