Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė programavimo mokykla „SmartNinja“ jau Vilniuje: interviu su jos įkūrėju Miha Fabjanu

Šių metų vasario pabaigoje Vilniuje duris atvers nauja tarptautinė programavimo mokykla „SmartNinja“. Lietuva taps dvylikta sparčiausiai augančios Europoje programavimo mokyklos veiklos šalimi.
Miha Fabjan
Miha Fabjan / Partnerio nuotr.

Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) asociacijos „Infobalt“ kartu su partneriu Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centru (MOSTA) įgyvendintas specialistų pasiūlos ir paklausos tyrimas rodo, kad labiausiai iš IT specialistų per artimiausius trejus metus išaugs programuotojų poreikis – jų paklausa kils iki 83 proc., lyginant su dabartiniu šios specialybės darbuotojų skaičiumi Lietuvoje.

15min susisiekė su iš Slovėnijos kilusiu „SmartNinja Global“ generaliniu direktoriumi Miha Fabjanu ir uždavė keletą klausimų apie gyvenimo filosofiją, kodavimo mokyklos idėją bei verslo plėtrą.

– Kaip apibūdintumėte save profesinėje ir privačioje srityse?

– Aš esu „SmartNinja“ programavimo mokyklos direktorius ir įkūrėjas. Kaip ir dirbant bet kurioje kitoje „jaunoje“ įmonėje, mano kasdienės užduotys apima vadovavimą, pardavimus ir rinkodarą, ir viską, kas su tuo susiję. Mano ankstesnė darbo patirtis yra susijusi su verslo valdymu, tačiau pastaruosius 5 metus taip pat dalyvauju „start-up“ pasaulyje.

Norėčiau apibūdinti save kaip teigiamą asmenį, kuris myli tai, ką jis daro. Šiemet nusprendžiau daug keliauti ir dirbti, šiuolaikine prasme tai gali būti vadinama „darbo atostogomis“.

Visas „SmartNinja“ kolektyvas veikia nuotoliniu būdu, todėl atstumas nėra kliūtis atlikti visus būtinus darbus. Sausį aš persikėliau į Ispaniją, norėdamas praleisti žiemos mėnesius Vidurio Europoje. Šiuo metu gyvenu Lisabonoje, Portugalijoje, bet aš planuoju persikelti į Berlyną balandžio viduryje. Kelionių derinimas su darbu atnešė man daug gyvenimo pokyčių, ir manau, kad tai yra patirtis, kuri pakeitė mano gyvenimą. Tai galimybė augti ir vystytis kaip asmenybei, taip pat puiki galimybė užmegzti naujus ryšius su žmonėmis, su kuriais susitinku. Man tai patinka.

Partnerio nuotr./SmartNinja
Partnerio nuotr./SmartNinja

– Kodėl įkūrėte „SmartNinja“ programavimo mokyklą, kokia buvo jūsų motyvacija? Su kokiomis kliūtimis teko susidurti pradžioje? Kaip studentai, įmonės ir visuomenė apskritai suvokė programavimo mokyklos atsiradimą?

– Idėją sukurti „SmartNinja“ kilo viename projekte, kuriame dirbome 2014 m. vasarą – „Novo Mesto StartUP“. Tuo metu daugelis žmonių kreipėsi į Matejų Ramutą (SmartNinja bendraįkūrėjis) su prašymu padėti mokytis programuoti. Štai kodėl mes nusprendėme sukurti savaitę trunkantį programavimo kursą. Paaiškėjo, kad susidomėjimas tokiais kursais yra didelis, žmonės važiavo iš visos šalies. Po kelių mėnesių nusprendėme kartu su Matejumi įkurti „SmartNinja“.

Pagrindiniai įmonės tikslai buvo (ir tebelieka) išmokyti žmones šiuolaikinių IT įgūdžių ir padėti jiems įsidarbinti IT sektoriuje. Įmonių ir studentų reakcija buvo labai pozityvi. Pirmaisiais veiklos metais turėjome daugiau nei 300 studentų ir daugelis gerai žinomų IT bendrovių palaikė mus.

Partnerio nuotr./Matej Ramuta
Partnerio nuotr./Matej Ramuta

– Kaip pasirinkote pavadinimą?

– „SmartNinja“ vardas buvo sugalvotas per 30 min. komandos diskusiją, kadangi nindzė turi įgūdžių ir gali prisitaikyti prie bet kokios situacijos, o mūsų kursuose studentai tampa „IT smart“. Todėl rekomenduoju apsilankyti mūsų kursuose ir tapti SmartNinja!

– Kokia yra mokyklos misija?

– Manome, kad kiekvienas iš mūsų turi paslėptų talentų, kuriuos dažnai ignoruoja oficiali švietimo sistema. „SmartNinja“ pagrindinė misija – padėti žmonėms atrasti ir plėtoti savo talentus IT srityje, įvaldyti įgūdžius padėsiančius jiems rasti ar net susikurti sau darbą!

– „SmartNinja“ mokykla taip pat veikia ir Austrijoje. Kokie rezultatai abiejose šalyse ir kokio dydžio komanda sudaro kompanijos branduolį?

– Po sėkmingo pirmųjų metų Slovėnijoje nusprendėme vystyti plėtrą į Vieną, Austriją. Aš ir Matejus 5 mėnesiams persikėlėme į Vieną, kur sėkmingai pristatėme „SmartNinja“ Austrijoje. Tai buvo nuostabi patirtis mums – mes susitikome su daugybe puikių žmonių ir padėjome daugeliui žengti pirmuosius žingsnius kodavimo pasaulyje.

„SmartNinja HQ“ dabar sudaro 10 nuostabių žmonių komanda, kuri užtikrina, kad viskas vyktų sklandžiai. Turime daugiau nei 60 dėstytojų, kurie veda mūsų kursus, o prieš porą mėnesių pasiekėme, kad jau 2500 „Nindzių“ aplankė mūsų kursus.

Partnerio nuotr./SmartNinja komanda
Partnerio nuotr./SmartNinja komanda

– Su kokiais iššūkiais susidūrėte pradėdami darbą Austrijoje?

– Kiekvieną kartą pradedant naują verslą būna iššūkių. Iš pradžių investavome savo pinigus, siekdami skatinti įmonės plėtrą. Austrijos rinkos užkariavimas buvo labai sudėtingas. Didžiausios kliūtys, su kuriomis teko susidurti pradedant darbą Austrijoje, buvo biurokratija ir griežti įstatymai, tačiau mes jautėme didelį palaikymą iš „Impact Hub Vienna“, jie padėjo mums išspręsti visas šias kliūtis. Tada pradėjome galvoti, kaip tinkamai save pozicionuoti rinkoje, kai ką savo veikloje pakeitėme, kad galėtume prisitaikyti prie Austrijos rinkos sąlygų, ir paaiškėjo, kad pasirinkome teisingus sprendimus. Šiuo metu „SmartNinja“ Austrijoje labai sparčiai vystosi, pas mus jau apsilankė daugiau nei 400 studentų.

– Kas yra „SmartNinja“ studentai, kokios tai amžiaus grupės žmonės, kokia jų motyvacija mokytis programavimo?

– Mes siūlome įvairius kursus, tačiau šiuo metu populiariausias Web development 1 kursas, kuris trunka 3 mėnesius. Kursai tinka pradedantiesiems, norintiems pradėti karjerą IT. Baigus šiuos kursus, geriausi studentai turi galimybę tęsti mokymus Web Development 2 kurse. Daugelyje kursų dalyvauja dvidešimtmečių trisdešimtmečių auditorija, kurie neturi IT pagrindų, bet nusprendė išbandyti programavimą.

„SmartNinja“ kursai puikiai tinka žmonėms, kurie dirba ne programavimo srityje, bet nori išmokti naujų įgūdžių ir papildyti savo kompetencijų sąrašą. Įprastai tai yra projektų vadovai, rinkodaros specialistai, personalo specialistai, kurių kasdienis darbas yra glaudžiai susijęs su IT skyriais. Grafikos bei web dizaineriai taip pat dažnai lankosi mūsų kursuose.

Partnerio nuotr./SmartNinja studentai
Partnerio nuotr./SmartNinja studentai

– Ko jie išmoksta jūsų programavimo mokykloje? Ar galite trumpai apibūdinti kursus ir kaip geriausiai išsirinkti tinkamą kursą?

– Pagrindiniai mūsų kursai orientuoti į tinklalapių kūrimą, tai yra labiausiai ieškomas įgūdis IT darbo rinkoje.

Lietuvoje veiklą pradedame su savo populiariausiu kursu Web development 1. Šis kursas yra geras pasirinkimas norint susipažinti su programavimo bei interneto svetainių kūrimo pagrindais – kaip front-end (išorinis) programavimas ir back-end (vidinis) programavimas. Kurso metu dalyviai sukurs daugiau kaip 20 projektų, įgydami taip reikiamą praktiką. Taip pat projektai gali būti įtraukti į CV, tai įrodymas apie kurso metu įgytus naujus programavimo įgūdžius.

Kursas Web development 2 yra kitas žingsnis, kuriant interneto svetaines ir web servisus, jis skirtas tik baigusiems Web development 1, arba turintiems lygiavertes žinias. Šis kursas susideda iš trijų dalių: pradedame nuo duomenų bazių kūrimo (studentai sukuria daugiau nei 10 skirtingų duomenų bazių), antroje dalyje – mokome aukščiausio lygio interneto svetainių kūrimo koncepcijų (tokių, kaip foninės užduotys, CRON darbai, užduočių eilės, CSRF, Memcache, laiškų siuntimas iš web aplikacijos, cookies, NoSQL ir kt.), trečioje dalyje studentai išmoksta JavaScript ir jQuery, tai padeda jiems paversti svetainių „front-end“ labiau interaktyviu, naudojasi tam skirtomis bibliotekomis.

Siūlome ir kitus specializuotus kursus, tokius kaip: SQL ir duomenų bazės, JavaScript, blockchain’as ir kriptovaliutos, Programavimo savaitgalis bei kelis savaitgalius trunkančius trumpo formato kursus: Programavimas Python pradedantiesiems, Kibernetinis saugumas, Sukurk savo botą!

Visi kursai, išskyrus jau minėtą Web Development 2, skirti pradedantiesiems, neturintiems jokios programavimo patirties.

Kursai įprastai vyksta vakarais, du kartus per savaitę, juos veda patyrę IT dėstytojai ir programavimo praktikai. Kursai yra gana intensyvūs, tačiau, jei turite pakankamai valios ir užsispyrimo, juos nesunkiai galima derinti su studijomis arba darbu. Dauguma mūsų studentų yra dirbantys ir studijuojantys.

„Kaip išsirinkti programavimo kalbą?“ – tai dažniausiai pradedančiųjų užduodamas klausimas! Į jį ir daugelį kitų klausimų mes detaliai atsakysime specialiai tam surengtoje informacinėje sesijoje, kuri vyks vasario pradžioje. Vietų skaičius ribotas, todėl verta registruotis iš anksto. O kol kas – rekomenduoju perversti mūsų trumpą nemokamą e.knygą apie 5 žingsnius, kaip tapti profesionaliu programuotoju. Joje taip pat atskleidžiamas programavimo kalbos pasirinkimo principas.

– Ar galite paminėti keletą sėkmės istorijų, kai „SmartNinja“ studentai gavo naują darbą IT įmonėse arba pakeitė savo karjerą?

– Slovėnijoje daugelis IT įmonių jau įdarbino „SmartNinja“ studentus. Dažniausiai tai buvo žmonės, kurie neturėjo programavimo patirties prieš prasidedant kursui, tačiau dabar jie pradėjo savo karjerą IT srityje.

Viena iš įkvepiančių istorijų apie mūsų studentą Iztoką iš miesto Celės. Prieš pradėdamas lankyti mūsų interneto svetainių kūrimo kursą, jis buvo profesionalus futbolininkas, kuris žaidė pirmoje lygoje, bet 23 metų amžiaus patyrė traumą – susižeidė kelį, o tai neleido jam tęsti savo profesionalios sportininko karjeros. Iztokas turėjo priimti sprendimą, kaip persikvalifikuoti į kitą profesiją. Jis nusprendė užsiregistruoti į mūsų interneto svetainių kūrimo kursą, kuriame atrado savo aistrą programavimui ir gebėjimą spręsti problemas. Baigęs kursą, jis gavo praktiką, o vėliau ir nuolatinį darbą vienoje Slovėnijos IT kompanijoje.

Tarp mūsų studentų yra daug sėkmės istorijų, daugiausia žmonių, kurie negalėjo rasti darbo po įgyto išsilavinimo universitete ar kitoje švietimo įstaigoje, todėl nusprendė įgyti programavimo kompetenciją, kuri šiandien yra labai svarbi bet kurioje srityje. Šiandieniniame pasaulyje įgytas diplomas nebėra toks svarbus – praktiniai įgūdžiai reiškia kur kas daugiau.

– Jei jums reikėtų palyginti „SmartNinja“ programavimo mokyklą su kitomis programavimo mokyklomis, pavyzdžiui, Slovėnijoje ir Lietuvoje, kokie yra pagrindiniai „SmartNinja“ privalumai? Kodėl mokytis programavimo geriausia pradėti jūsų mokykloje?

– Mūsų kursuose jau apsilankė daugiau nei 2500 studentų. Po kiekvieno kurso surenkame studentų ir dėstytojų atsiliepimus. Ši informacija padeda mums tobulinti mokymų programas ir gerinti klientų patirtį. Taigi didžiausias „SmartNinja“ kursų privalumas yra žinoti, kad jūs gaunate geriausias mokymų programas, kurios ištobulintos pagal dalyvių patirtį. Mes turime vienus iš geriausių dėstytojų, kurie turi sukaupę ilgametę patirtį IT sferoje ir gali ja pasidalinti su savo studentais.

Be to, mes aktyviai padedame savo studentams surasti praktiką IT įmonėse. Organizuojame renginius, kuriuose studentai susitinka su IT įmonėmis, kurios ieško darbuotojų. Mes taip pat turime interneto platformą, kurioje studentai gali susikurti savo profilį ir susisiekti su įmonėmis, kurios ieško programuotojų.

Partnerio nuotr./SmartNinja komanda
Partnerio nuotr./SmartNinja komanda

– 2019 m. vasario mėn. vyks pirmasis „SmartNinja“ kursas Lietuvoje. Kodėl pasirinkote Lietuva ir MB „Programavimo kursai“ kaip partnerį? Kokių tikslų norite pasiekti Lietuvos rinkoje?

– Lietuva turi sparčiai augantį IT sektorių, kuriam reikia vis daugiau ir daugiau programuotojų. Taip pat tvirtai tikime, kad Lietuvoje yra daugybė talentingų žmonių, kurie galėtų tapti programuotojais – kai tik jie tai išbandys. „SmartNinja“ Lietuva šį talentą panaudos ir mokys tinkamų IT įgūdžių, kurių ir ieško IT įmonės.

Mes bendradarbiaujame su MB „Programavimo kursai“, kurie, mūsų manymu, yra geriausi partneriai vystant „SmartNinja“ programavimo mokyklą Lietuvoje. Jie turi daug tiesioginių ryšių rinkoje, bei mums būtinos verslo vystymo patirties – korporatyvinėje bei startuolių terpėje. Tikime, kad kartu galime sukurti didžiausią programavimo mokyklą Lietuvoje, rengdami geriausius talentus – geriausioms IT įmonėms.

– Kaip jūs matote mokyklos plėtrą ateityje? Ar planuojate plėstis į kitas pasaulio šalis?

– Nuo 2015 m. „SmartNinja“ jau nukeliavo ilgą kelią į priekį. Dabar mes turime tvirtą komandą ir partnerius, nuostabius instruktorius ir išties gerus kursus. Mūsų planas yra pasiūlyti kursus kuo daugiau žmonių. 2019 m. planuojame atidaryti 10 naujų mokyklų visoje Europoje. „SmartNinja“ planuoja tapti didžiausia programavimo mokykla Europoje iki 2019 m. pabaigos. Kas nutiks toliau, pamatysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito