Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Parodė, kaip taršą Lietuvoje didinantys gaisrai atrodo iš kosmoso

Sekmadienio vakare dalyje šalies vietų oro užterštumas kietosiomis dalelėmis sumažėjo nuo aukšto iki vidutinio. Visgi daugelyje vietų tarša lieka aukšta. Prie padidėjusių kietųjų dalelių ore prisideda Baltarusijos pasienyje su Ukraina ir Ukrainos pasienyje su Rusija kilę gaisrai, kurių dūmus link Lietuvos atpučia vėjas, teigia Lietuvos specialistai.
Nuotrauka iš kosmoso
Nuotrauka iš kosmoso / NASA Earthview. Aqua MODIS True Color/ „Orai ir Klimatas Lietuvoje“

Sekmadienį aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis (KD10) daugelyje Lietuvos miestų išlieka aukštas.

Sekmadienio vakare kietųjų dalelių tarša išlieka aukšta, tiesa, tarša nevienodai paveikė Lietuvą. 18 valandą Lietuvos laiku Aukštaitijos matavimo stotyje prie Rūgšteliškio kaimo jau fiksuotas žemas užterštumo lygio indeksas (OUI). Panevėžyje, trijose Vilniaus Pietinėje dalyje esančiose stotyse bei Klaipėdos šiaurinėje dalyje, šis indeksas buvo vidutinis. Likusiose šalies matavimo stotyse fiksuotas aukštas užterštumas kietosiomis dalelėmis.

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) situaciją sieja su vietiniais šaltiniais ir Baltarusijoje degančiais miškais bei durpynais, taip pat vietiniais taršos šaltiniais – tokiais kaip transportas ar pakeltoji tarša.

Apie didesnę vietinę taršą įspėta dar rugsėjo 5 d. Tuomet Aplinkos apsaugos agentūros specialistai nurodė, kad oro kokybė pablogėjo užsitęsus sausų ir ramių orų laikotarpiui. Dėl jų teršalai, išmesti iš transporto, dėl pakeltosios taršos, statybų, kelių remonto darbų, kaupiasi aplinkos ore ir neišsisklaido.

Savaitgalį į Lietuvą atpūsti dūmai iš Baltarusijos kai kuriose šalies dalyse paskleidė degėsių kvapą ir tik dar labiau pablogino situaciją.

Tiesa, Kaip rašo Baltarusijos opozicijos leidinys „Naša niva“, šalies valdžia apie esamą situaciją dėl užterštumo tyli. Nors pastebima, kad dūmai pasiekė ir Minską. Leidinys patvirtina, Minske išties yra problemų dėl oro taršos, tačiau tai nesusiję su durpynų gaisrais Baltarusijoje – apie tokius incidentus informacijos neturima.

Kaip skelbėme, gyventojai dar šeštadienį gavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) įspėjimus per gyventojų perspėjimo sistemą dėl padidėjusios taršos.

Ekrano nuotr./NVSC perspėjimas dėl oro taršos
Ekrano nuotr./NVSC perspėjimas dėl oro taršos

„Šiandien daugelis Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybę stebinčių stotelių rodo aukštą. oro užterštumą kietosiomis dalelėmis (KD10). Nežiūrint to, Alytuje sekmadienį popiet dangus atrodė kur kas mėlynesnis nei šeštadienį, gausių teršalų sukeltos miglos (smogo) nebuvo matyti, tačiau mūsų šalyje ir regione situacija labai nevienoda. Nuo Baltarusijos ir Ukrainos judantys dūmų šleifai nevienodai gaubia Lietuvą. Tai galima aiškiai pamatyti šiandien apie 12 val. atliktoje palydovo nuotraukoje. Matomi ne tik įprasti debesys, tačiau ir gaisrų dūmų šleifai“, – rašoma „Orai ir Klimatas“ puslapyje.

Jame pasidalinta ir sekmadienį 12 valandą darytu „NASA Earthview“ vaizdu iš kosmoso.

NASA Earthview. Aqua MODIS True Color/ „Orai ir Klimatas Lietuvoje“/Nuotrauka iš kosmoso
NASA Earthview. Aqua MODIS True Color/ „Orai ir Klimatas Lietuvoje“/Nuotrauka iš kosmoso

„Atkreipkite dėmesį į Baltarusijos–Ukrainos ir į Ukrainos–Rusijos pasienyje vykstančius gaisrus. Šių gaisrų dūmai pietryčių vėjo pamažu nešami mūsų šalies link. Teko pamatyti skleidžiamą netikrą informaciją esą dėl gaisrų prie Černobylio zonos padidėjo radiacija. Netingint galima vos per keletą minučių susirasti koks yra radiacinis fonas tiek pas mus Lietuvoje, tiek pas kaimynus. Kaip rodo stotelių duomenys, radiacinis fonas nepakitęs“, – rašoma „Orai ir Klimatas“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pasidalijo patarimais, kaip derėtų elgtis šiomis dienomis, kad nepakenktume savo sveikatai.

Kietosios dalelės (KD) – ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių ir kt. KD gali būti ir biologinių komponentų: alergenų, mikroorganizmų.

Didesnės dalelės (KD10) paprastai paveikia individo viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, sukelia kosulį ir čiaudulį.

Asmenys, sergantys astma ir kitomis kvėpavimo sistemos ligomis bei kraujotakos sistemos ligomis, senyvo amžiaus žmonės, kūdikiai, vaikai, nėščiosios priskiriami gyventojų rizikos (jautriai) grupei, kurią labiausiai veikia padidėjęs aplinkos oro užterštumas, todėl turėtų labiau saugotis.

Rekomendacijos padidėjusio oro užterštumo sąlygomis:

  • Rizikos grupei priklausantiems asmenims patariame lauke būti toliau nuo matomų taršos šaltinių (judrių gatvių, rūkstančių kaminų, vietų, kuriose jaučiamas specifinis kvapas), jeigu tai neįmanoma, geriau likti namuose ir stebėti sveikatą.
  • Sportuojantiems lauke siūlome pasirinkti vietas, esančias toliau nuo taršos šaltinių, o trukmę koreguoti pagal savijautą.
  • Dėl darbo ar kitų priežasčių ilgą laiką būnantiems užterštose vietose siūlome dėvėti kvėpavimo takų apsaugos priemones (atsižvelgiant į jų techniniuose reikalavimuose nurodytą buvimo užterštoje aplinkoje trukmę).
  • Rekomenduojame naudotis viešuoju transportu.
  • Soduose, priemiesčiuose nekurkite laužų, nedeginkite atliekų.
  • Dažniau drėgnu būdu valykite patalpas.
  • Stebėkite savo sveikatos būklę, pasijutę blogai kreipkitės į savo šeimos gydytoją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas