Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Technologinė pažanga: mažus skraidančius jutiklius sukurti įkvėpė klevų sėklos

Šie miniatiūriniai orlaiviai, kuriuos galima pagaminti mažus kaip smėlio grūdelis, galėtų būti skleidžiami oru dideliais atstumais. Mokslininkai įsivaizduoja, kad šie mikrolėktuvai, aprūpinti jutikliais, skirtais aplinkos sąlygoms matuoti, galėtų stebėti pH, tirti sunkiuosius metalus arba vertinti pavojus, pavyzdžiui, cheminių medžiagų išsiliejimą. Prietaisai taip pat galėtų stebėti atmosferos sąlygas ore.
Miniatiūriniai skraidantys jutikliai
Miniatiūriniai skraidantys jutikliai / F. Frankel

Prilygsta augalų sėkloms

Įkvėpimo naujiesiems mikrolėktuvams suteikė klevais apsodintos gatvės į šiaurę nuo Čikagos, kur gyvena medžiagų mokslininkas Johnas Rogersas. Kai kurie iš jų yra vos pusės milimetro skersmens, praneša komanda rugsėjo 23 d. žurnale „Nature“.

Tyrėjai naudojo kompiuterinį modeliavimą, kad padėtų parinkti sklandžiam skrydžiui geriausiai tinkančias mikrovirtuoklių formas, suprojektavo įvairaus dydžio rotorius.

Šių jutiklių skersmuo svyruoja nuo maždaug 40 mm (didžiausi) iki 0,4 mm (mažiausi),o jie patys juda ne savo jėgomis. Vietoj to jie buvo sukurti taip, kad kuo ilgiau išsilaikytų ore, palaikomi savo biologiškai įkvėptos aerodinaminės konstrukcijos.

Kaip ir klevų bei kitų augalų sėklų kopterių atveju, skraidyklių mentės sukelia sukamuosius judesius, kurie padeda stabilizuoti skrydį. Šios konstrukcijos taip pat sumažina mikrolėktuvų kritimo greitį, todėl jie turi daugiau laiko išsisklaidyti erdvėje. Viena skraidyklė nukrito maždaug 28 cm per sekundę greičiu, t. y. per pus lėčiau nei natūralios įvairių augalų sėklos.

F. Frankel/Skraidantis jutiklis iš arti
F. Frankel/Skraidantis jutiklis iš arti

Šie prietaisai vis dar yra preliminarus projektas. Pasak J.Rogerso, gamybos technologijos yra gerai išvystytos, tačiau patys skraidytuvai buvo išbandyti tik kontroliuojamoje aplinkoje, o ne didelio masto bandymuose gamtoje. „Dar tik pradžia“, – sako jis. „Tačiau tuo pat metu mes gana giliai apgalvojome, kurios idėjos yra pritaikomos, o kurios ne, ir sutelkėme dėmesį į koncepcijas, kurias galima padidinti, ir idėjas, kurios yra praktiškai svarbios. Ieškosime partnerysčių, kad galėtume perkelti technologiją iš laboratorijos.“

Ateityje tyrėjai planuoja sukurti biologiškai suyrančias skraidyklių versijas, kad objektus būtų galima išsklaidyti neteršiant aplinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas