Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 25 /12:03

TEPCO: leidžiant vandenį iš Fukušimos AE radioaktyvumo lygis jūroje saugių ribų neviršija

Jūros vandens mėginiuose, paimtuose pradėjus leisti išvalytą vandenį iš avariją patyrusio Japonijos Fukušimos branduolinio reaktoriaus, radioaktyvumo lygis neviršija saugios ribos, rodo penktadienį operatoriaus TEPCO pateikti duomenys.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Japonija

Ketvirtadienį pradėjus išleidinėti vandenį, kurio per 12 metų nuo to tada, kai elektrinę sugriovė cunamis susikaupė 1,34 mln. tonų, Kinija uždraudė visą Japonijos jūros gėrybių importą.

Ketvirtadienio popietę TEPCO atliko vadinamuosius greituosius tyrimus, o penktadienį pranešė, kad jų rezultatai parodė, jog radioaktyvumo lygis jūroje saugių ribų neviršija.

„Patvirtinome, kad analizuojama vertė atitinka apskaičiuotą koncentraciją ir kad analizuojama vertė yra mažesnė nei 1 500 bq/l“, – kitą dieną po išleidimo pradžios sakė TEPCO atstovas spaudai Keisuke Matsuo (Keisukė Macuo), paminėdamas radioaktyvumo rodiklį – bekerelius litre. Nacionalinis saugos standartas yra 60 000 bekerelių litre

K. Matsuo pridūrė, kad rezultatai buvo „panašūs į mūsų ankstesnio modeliavimo rezultatus ir pakankamai žemesni“ už leistiną ribą.

„Per ateinantį mėnesį ir toliau kasdien atliksime analizę, o net ir po to ją tęsime“, – sakė jis.

„Pateikdami greitus ir lengvai suprantamus paaiškinimus tikimės išsklaidyti įvairius nuogąstavimus“, – pridūrė jis.

Japonijos aplinkos ministerija pranešė, kad penktadienį iš 11 skirtingų vietų paėmė jūros vandens mėginius, kurių tyrimų rezultatai bus paskelbti sekmadienį.

Žuvininkystės agentūra anksti penktadienį taip pat ištraukė plekšnę ir grundalą iš mėginių ėmimo vietų netoli vamzdžio, per kurį išleidžiamas Fukušimos AE vanduo.

„Kasdien labai skaidriai skelbdami šiuos duomenis, parodysime, kad mūsų veiksmai pagrįsti moksliniais įrodymais“, – sakė prekybos ir pramonės ministras Yasutoshi Nishimura (Jasutošis Nišimura), atsakingas už branduolinę politiką.

TATENA patvirtina

TEPCO teigia, kad iš vandens esančio trijuose reaktoriuose buvo išfiltruoti visi radioaktyvūs elementai, išskyrus tritį, ir kad jis yra saugus.

Šio vandens kiekis prilygsta daugiau kaip 500 olimpinių plaukimo baseinų.

Tai patvirtina ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), kuri ketvirtadienį pareiškė, kad iš pirmosios partijos praskiesto vandens, paruošto išleidimui, paimti mėginiai parodė, kad tričio kiekis neviršija saugių ribų.

„TATENA ekspertai dirba vietoje, kad būtų tarptautinės bendruomenės akys ir užtikrintų, jog išleidimas vykdomas, kaip planuota, laikantis TATENA saugos standartų“, – sakoma šios Jungtinių Tautų agentūros vadovo Rafaelio Grossi (Rafaelio Grosio) pareiškime.

Dauguma analitikų su tuo sutinka, nors aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ nurodė, kad filtravimo procesas, vadinamas ALPS, yra neveiksmingas ir kad į vandenyną pateks milžiniškas kiekis radioaktyviųjų medžiagų.

Japonijos žingsnis supykdė Kiniją, kuri teigia, kad dėl šių veiksmų teršiamas vandenynas, ir išplėtė 10 Japonijos prefektūrų galiojusį vandens produktų draudimą, kad jis apimtų visą šalį.

Y. Nishimura penktadienį antrino ministrui pirmininkui Fumio Kishidai (Fumijui Kišidai), ragindamas Kiniją, kuri yra didžiausia Japonijos jūros gėrybių rinka, atšaukti draudimą.

„Japonijos vyriausybė primygtinai reikalaus, kad nepagrįstos taisyklės būtų nedelsiant panaikintos“, – sakė Y. Nishimura.

Pietų Korėjos vyriausybė, kuri, siekdama pasipriešinti Kinijai, bando gerinti santykius su Japonija, pritarė vandens išleidimui, nors kai kurie žmonės yra sunerimę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas