Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tėvų košmaras: berniukas muziejuje netyčia sudaužė 3500 metų senumo indą

Ketverių metų berniukas, lankydamasis muziejuje Izraelyje, netyčia sudaužė 3500 metų senumo indą. Izraelio Haifos universiteto Hechto muziejuje apsilankęs berniuko tėvas buvo sukrėstas, kai pamatė savo sūnų šalia sudaužyto bronzos amžiaus indo.
Berniukas muziejuje netyčia sudaužė 3500 metų senumo indą.
Berniukas muziejuje netyčia sudaužė 3500 metų senumo indą. / „Scanpix“/AP nuotr.

Berniuko tėvas BBC pasakojo, kad iš pradžių pagalvojo: „Tai padarė ne mano vaikas“, bet vėliau, sūnui nusiraminus, papasakojo muziejaus apsaugininkams, kas nutiko.

Muziejus teigė, kad vaiko už šį incidentą nebaus, nes tai buvo nelaimingas atsitikimas.

„Pasitaiko atvejų, kai ekspozicijos eksponatai sugadinami tyčia, ir į tokius atvejus žiūrima labai griežtai, taip pat ir pasitelkiant policiją“, – sakė muziejų valdančio Haifos universiteto atstovė Lihi Laszlo.

Indas muziejuje laikomas jau 35 metus, pranešė „Sky News“.

Muziejus teigė, kad jis datuojamas bronzos amžiumi nuo 2200 iki 1500 m. pr. m. e., t. y. iki karaliaus Dovydo laikų. Tikėtina, kad jis buvo skirtas vietinėms atsargoms, daugiausia vynui ir alyvuogių aliejui laikyti ir gabenti.

Archeologinių kasinėjimų metu buvo rasta panašių indų, tačiau dauguma jų buvo sudaužyti arba nepilnai sukomplektuoti, todėl šis nepažeistas indas yra ypač retas.

Indas buvo eksponuojamas prie muziejaus įėjimo be jokių stiklinių užtvarų – tai neįprasta muziejams praktika, tačiau ji atitinka muziejaus įkūrėjo viziją archeologinius eksponatus padaryti prieinamus visuomenei, sakė muziejaus direktorius Inbalas Rivlinas.

„Muziejus tiki, kad archeologinis radinys turi ypatingo žavesio, kai jį galima pamatyti be jokių kliūčių, ir, nepaisant reto incidento su indu, Hechto muziejus ir toliau tęs šią tradiciją“, – pareiškime „Business Insider“ žadėjo I. Rivlinas.

Jis viešai pakvietė berniuką ir jo šeimą į vėliau šią savaitę organizuojamą ekskursiją po muziejų, kurioje jie sutiko dalyvauti.

Taip pat buvo paprašyta konservavimo specialisto restauruoti indą, ir tikimasi, kad netrukus jis vėl įgis buvusią šlovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas