Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„TikTok“ patvirtino, kad JAV rekomendavo atsiskirti nuo „ByteDance“

Populiari vaizdo įrašų dalijimosi programėlė „TikTok“ trečiadienį patvirtino, jog JAV pareigūnai rekomendavo jai atsiskirti nuo patronuojančiosios Kinijos bendrovės „ByteDance“, kad būtų išvengta nacionalinio draudimo.
Programėlė „TikTok“ priklauso Kinijos technologijų milžinei
Programėlė „TikTok“ priklauso Kinijos technologijų milžinei / „Reuters“/„Scanpix“

Vakarų valstybės, įskaitant Europos Sąjungą ir Jungtines Valstijas, laikosi vis griežtesnio požiūrio į šią programėlę, baimindamosi, kad Kinijos pareigūnai gali turėti prieigą prie naudotojų duomenų bei jais piktnaudžiauti.

„Jei siekiama apsaugoti nacionalinį saugumą, raginimai uždrausti arba atsisakyti investicijų yra nereikalingi, nes nė vienas iš šių variantų neišsprendžia platesnių pramonės problemų, susijusių su prieiga prie duomenų ir jų perdavimu“, – naujienų agentūrai AFP sakė „TikTok“ atstovė spaudai.

„Liekame įsitikinę, kad geriausias būdas spręsti susirūpinimą dėl nacionalinio saugumo keliančius klausimus yra skaidri, JAV vykdoma JAV naudotojų duomenų ir sistemų apsauga, užtikrinant griežtą trečiųjų šalių stebėseną, tikrinimą ir patikrą“, – pridūrė ji.

Trečiadienį „The Wall Street Journal“ ir kiti JAV naujienų portalai pranešė, kad Baltieji rūmai iškėlė ultimatumą – jei „TikTok“ ir toliau liks „ByteDance“ dalimi, ji bus uždrausta Jungtinėse Valstijose.

„Visa tai yra pokeris su dideliais statymais“, – pranešime investuotojams teigė investicijų bendrovės „Wedbush Securities“ analitikas Danas Ivesas.

Vašingtonas „akivaizdžiai... daro didesnį spaudimą bendrovei „ByteDance“, kad ji strategiškai parduotų šį svarbų turtą, o tai gali turėti didelį poveikį su daugybe atoveiksmių“, tęsė jis.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai išreiškė palaikymą JAV Senate pateiktam įstatymo projektui, pagal kurį prezidentas Joe Bidenas galėtų uždrausti „TikTok“.

Bendras respublikonų ir demokratų įstatymo projektas „įgalintų Jungtinių Valstijų vyriausybę užkirsti kelią tam tikroms užsienio vyriausybėms naudotis technologinėmis paslaugomis... tokiu būdu, kuris kelia pavojų slaptiems amerikiečių duomenims ir mūsų nacionaliniam saugumui“, pareiškime teigė J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Įstatymo projekto pateikimas ir Baltųjų rūmų palaikymas paspartino politinę kovą su „TikTok“, kuriai taip pat skirtas atskiras teisės aktas JAV Atstovų Rūmuose.

Griežtas požiūris į Kiniją yra vienas iš nedaugelio klausimų, ties kuriuo gali sutapti abiejų partijų – tiek respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose, tiek Senate, kur daugumą turi J.Bideno demokratai – pozicijos.

Šių metų pradžioje JAV pareigūnams kilo susirūpinimas po to, kai virš JAV oro erdvės praskrido Kinijos balionas, kuris, Vašingtono teigimu, vykdė šnipinėjimo misiją.

„TikTok“ naudojimas sparčiai auga

„TikTok“ teigia turinti daugiau nei milijardą naudotojų visame pasaulyje, įskaitant daugiau nei 100 milijonų Jungtinėse Valstijose, kur programėlė tapo kultūrine jėga, ypač tarp jaunimo.

Aktyvistų teigimu, draudimas būtų išpuolis prieš žodžio laisvę ir trukdytų programėlės naudotojams visame pasaulyje eksportuoti Amerikos kultūrą bei vertybes.

Sausį JAV vyriausybės darbuotojams buvo uždrausta diegti „TikTok“ savo tarnybiniuose įrenginiuose.

Europos Sąjungos, Kanados ir Danijos valstybės tarnautojams taip pat uždrausta naudotis programėle savo darbiniuose telefonuose.

Pasak „The Wall Street Journal“ pranešimo, ultimatumą „TikTok“ pateikė JAV tarpžinybinė valdyba, kuriai pavesta vertinti užsienio investicijų keliamą riziką nacionaliniam saugumui.

JAV pareigūnai atsisakė komentuoti šį pranešimą.

„TikTok“ atkakliai neigia, kad dalijasi duomenimis su Kinijos pareigūnais, ir teigia, jog jau daugiau nei dvejus metus bendradarbiauja su JAV valdžios institucijomis, kad būtų išspręstas susirūpinimas dėl nacionalinio saugumo.

Rinkos stebėtojo „Insider Intelligence“ duomenimis, „TikTok“ naudotojų praleidžiamas laikas viršijo „YouTube“, „Facebook“, „Instagram“ ar „Twitter“ praleidžiamą laiką ir pagal šį rodiklį artėja prie srautinės televizijos titano „Netflix“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas