Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Train Valley 2“ kompiuterinio žaidimo apžvalga: Lietuvoje su geležinkeliais viskas gerai

Prieš pradėdamas „Train Valley 2“ apžvalgą, tiesiog noriu pasidžiaugti faktu, kad meditaciniame traukinukų žanre, Lietuva yra išties pažengusi šalis. Šiai dienai turime net du puikius ir išties įtraukiančius žaidimus, o dar vienas pasirodys jau visai netrukus.
„Train Valley 2“
„Train Valley 2“ / Artūro Rumiancevo nuotr.

Šią apžvalgą rašau vedamas intencijos apžvelgti kuo daugiau Lietuvoje sukurtų žaidimų, tad tai nėra naujo žaidimo apžvalga, tačiau esu tikras daugeliui jis tebėra negirdėtas. 2018-ais pasirodęs, „Flazm“ studijoje sukurtas, „Train Valley 2“ jau sulaukė pelnytos pasaulinės šlovės. Na o trečiasis žaidimas, Ernesto Norvaišo kuriamas „Sweet Transit, kurį minėjau įžangoje dar nepasirodė, bet jau yra anonsuotas.

Geriausių patirčių samplaika

Kaip jau supratote, „Train Valley 2“ yra tęsinys, tad pradžiai trumpai paminėsiu pirmąjį žaidimą. Originalusis „Train Valley“ pasirodė 2015 metais ir jis vis dar atrodo ir žaidžiasi padoriai. Jį miniu būtent dėl tos priežasties, kad nors antroji žaidimo dalis yra visapusiškai pranašesnė už pirmąją, mokytis žaisti būtų paprasčiau žaidžiant būtent senesnę žaidimo versiją.

Tai lemia kiek paprastesni žaidimo lygiai, bei minimalūs skirtumai žaismo mechanikose. Taip pat senesnę žaidimo versiją galite rinktis, jei nežinote ar jums patinka tokio žanro žaidimai, grynai dėl to, kad ji pigesnė.

„Train Valley 2“ savo ruožtu išsiskiria akiai daug malonesniu meniniu stiliumi, bei dailesne žaidimo grafika. Tačiau didžiausias šio žaidimo privalumas — galutinai ištobulinta žaidimo eiga, bei kruopštus kiekvieno žaismo elemento pritaikymas pasirinktų žanrų rėmams. Matote, „Train Valley“ nėra šiaip traukinukų valdymo ar bėgių tiesimo žaidimas (kaip tarkim „Railway Empire“ serija), nes jame susikerta keli žanrai.

Tai savotiškas traukinukų simuliatorius, su stipriu galvosūkių žaidimo prieskoniu, bei geriausiomis „casual“ žaidimų tradicijomis. Painu? Pasakysiu paprasčiau – tai vienas tų retų žaidimų, kuris tiesiog tinka visiems ir kiekvienam. Sakau tai drąsiai ir sąmoningai žinodamas, kad visi ir kiekvienas gali būti tiek vyrai, tiek moterys, tiek vaikai, tiek jų seneliai, tiek patyrę žaidėjai, tiek žmonės žaidimų akyse nematę.

Tokio įvertinimo žaidimas nusipelno už išties klasišką geriausių patirčių samplaiką, kurios kūrėjai sėmėsi iš gausybės, plačias auditorijas užkariavusių žaidimų.

Nuo inžinieriaus iki iešmininko

„Train Valley 2“ tai savotiška kelionė aplink pasaulį, tuo pat metu tyrinėjant geležinkelių raidą. Kiekvienas žaidimo lygis yra savotiška mįslė, kurią įveikę atrakiname naują. Tokiu būdu ir progresuojame žaidime, įveikiame tuziną lygių garo mašinų amžiuje ir atvykstame į kiek naujesnius laikus, atrakiname greitesnius ir pajėgesnius lokomotyvus, o žaidimas savo ruožtu siūlo vis rimtesnių iššūkių.

Artūro Rumiancevo nuotr./Vienas painesnių ir smagesnių lygių žaidime.
Artūro Rumiancevo nuotr./Vienas painesnių ir smagesnių lygių žaidime.

Pagrindinis tikslas kiekviename lygyje būna aiškus nuo pat pradžios — pavyzdžiui atvežti 12 lentų į miestą. Bėda tame, kad pačių lentų dar niekur nėra, tad žaidėjas visų pirma tiesia bėgius į kirtimus, kur nuvežti darbuotojai prikerta medžių. Tuomet tiesiame bėgius į lentpjūvę, kur vėlgi nuvežame darbuotojų, bei rastų iš kirtimų. Galiausiai į miestą nugabename pagamintas lentas ir gauname žaidimo įvertinimą. Pastarasis priklauso nuo kelių sąlygų.

Tris žvaigždutes galime pelnyti už lygio įveikimo greitį (jau lygio pradžioje sužinome, kad visas užduotis turime atlikti per tam tikrą laiką), o likusias dvi jei laikomės papildomų sąlygų. Šios sąlygos paprastai bus tokios, kad norint jas išpildyti lygyje teks užtrukti kiek ilgiau t.y. gauti visas 5 žvaigždutes iš karto pavyks tik tikriems logistikos ekspertams!

Norint gauti tas papildomas žvaigždutes gali tekti riboti savo norus pirkti traukinius, ar nutiesti mažiau bėgių, ar uždirbti daugiau pinigų. Kitais atvejais jos bus teikiamos už kruopštumą ir pastabumą, nes žaidėjo tikslas bus vengti avarijų, ar traukinių atvykimo į stotis, kur jie nėra laukiami.

Smagiausia, kad žaidimo lygiai yra išties maži, kiekvienas žemėlapis telpa į ekraną, tad pagrindinis iššūkis žaidėjui yra maršrutų optimizavimas. Kaip jau galite nuspėti, jei žaidimo pradžioje reikėjo tik lentų nuvežt, tai jau netrukus užduotys sunkės.

Net jei pagrindinis lygio tikslas tebėra vienas, tarkim 12 vagonų konservų, tai žaidėjo vaidmuo jau dramatiškai skirsis. Kad pagaminti konservus turėsime pasirūpinti grūdų, mėsos ir geležies tiekimu į fabriką, į visus minėtus ūkius ir kasyklas pristatyti darbuotojus, bei teisingai paskirstyti žaliavas, kol galiausiai bus pagamintas galutinis produktas.

Kuo daugiau sustojimų ar ūkio subjektų atsiranda žemėlapyje, tuo sunkiau sujungti juos bėgiais taip, kad traukiniai nekeltų grėsmės vienas kitam, o mus dar riboja laikas, tad norėsis ir kuo trumpesnių maršrutų.

Šie iššūkiai kartais privers ne juokais pasukti galvą, o įveikus pirmą dešimtį lygių suvoksite, kad tiek maršrutų planavimas, tiek iešmininko rolė yra vienodai svarbios. Ypač jei stengsitės įveikti lygį kuo greičiau ir rinksitės rizikingus maršrutus, veiksmo vis perjungiant bėgius į reikiamas vėžes tikrai netrūks!

Kiek laiko truksite žaisdami, sprendžiate tik jūs

Viso žaidime yra 50 lygių, kurių paskutinis skirtas skrydžių į Marsą aprūpinimui. Šios kelionės metu išvysime žemėlapius dedikuotus įvairiausiems pasaulio įvykiams, stebuklams ar nutikimams. Pavyzdžiui tiesime bėgius Panamos kanalo statybos metu, tad vykstant statybos darbams, žemėlapio plotai bus užliejami vandeniu.

Elektros amžiaus išvakarėse, tieksime žaliavas Teslos eksperimentams, šie eksperimentai kartais nebus pavykę, tad elektros iškrovos kels grėsmę tiek traukiniams, tiek jau paklotiems bėgiams. Kituose lygiuose gali tekti sausinti ežerus, kad atverti naujus žemės plotus, ar taikstytis su faktu, kad valdžia jūsų bėgiais leidžia ilgėliausius tranzitinių trąšų sąstatus.

Šie vėžlins ypač lėtai, nuolat trukdydami sparčių jūsų traukinių eismui. Be abejo netrūks ir lygių, kur pagrindinį iššūki sukurs landšaftas, tad neišvengiamai teks pasukti galvas kaip pritaupyti lėšų labai brangių tunelių ir tiltų statyboms.

Jei pirmuosius lygius įveiksite be vargo, tai ilgainiui pajusite, kad pradėję naują lygį norite spausti pauzę ir skirti laiko jo tyrinėjimui bei savo veiksmų planavimui. Lygio pradžioje pinigų kiekis visada ribotas, tad teks pagalvoti kur nutiesti pirmąjį maršrutą ir kaip kuo greičiau pasiekti tą ribą, kai jūsų geležinkeliai galės nepaliaujamai generuoti pajamas.

Iš esmės tai reiškia, kad visuomet teks rasti tą maršrutą kuris „neužsikemša“, nes visų žaidime esančių sandėlių talpa, be abejo, irgi ribota. Laimei kūrėjai palieka galimybę žaidime stabdyti ne tik traukinius, bet ir laiką, tad baimintis per didelio iššūkio tikrai nereikia.

Artūro Rumiancevo nuotr./Norint atrakinti naują lygį, ankstesniame teks pelnyti bent vieną žvaigždutę.
Artūro Rumiancevo nuotr./Norint atrakinti naują lygį, ankstesniame teks pelnyti bent vieną žvaigždutę.

Puikus lygių ir žaidimo dizainas lemia tai, kad jau prieš sėsdami žaisti galite nuspręsti kiek laiko norėsite tai daryti. Jei turite vos 10-15 laisvų minučių, pasirenkate tokį lygį kurio įveikimui reiks būtent tiek laiko. Kadangi kiekvienas lygis gali būti įveiktas penketui žvaigždučių, tokiomis akimirkomis visai smagu aplankyti jau įveiktus lygius su tikslu gauti tą vieną ar dvi trūkstamas žvaigždutes.

Na o vėlesni žaidimo lygiai (kažkur nuo 30), nė nepaisant to, kad jų įveikimui skiriama tiek pat laiko, trunka gerokai ilgiau dėl ilgų apmastymų įjungus pauzę. Prie tokių lygių galite prisėsti savaitgalį kai jų įveikimui galite skirti valandėlę kitą.

Verdiktas

„Train Valley 2“ yra vienas tų retų žaidimų, kuriuose harmonijoje sugyvena daugybė puikių savybių. Vizualiai patrauklus, tematiškai meditacinis, bei paprastas išmokti, bet sunkus įvaldyti žaidimas tikrai turės raktelį į bene kiekvieną širdį. Maloni ir valdoma žaismo eiga puikiai atpalaiduoja, tačiau momentais gan įmantriai susukti galvosūkiai užtikriną tą taip reikalingą didžiavimosi savimi ir nuveiktais darbais pojūtį.

Artūro Rumiancevo nuotr./Kanalo statybos jau nusinešė dalį bėgių, o ilgainiui paskęs jie visi.
Artūro Rumiancevo nuotr./Kanalo statybos jau nusinešė dalį bėgių, o ilgainiui paskęs jie visi.

Galbūt, žaidime norėtųsi daugiau ir įvairesnės muzikos, tačiau jei vienu ypu neužsisėdėsite per ilgai, pastaroji irgi nespės atsibosti. Nė nepaisant to, kad kompozitorius tyčia ar netyčia vietomis dorai neįspaudžia gitaros stygų... Tikrai taip, jei reikėtų rasti nors vieną žaidimo elementą kuris neįsipaišo į tobulą „Train Valley 2“ harmoniją, tai ir būtų tas vienas lengvai pagriuvęs akordas. Na, ir kartais užsikertantis bėgių tiesimo įrankis priverčiantis kelią iš taško A į tašką B pradėti nuo B, o ne nuo A kaip norėjome.

„Train Valley 2“ žaidimo versiją apžvalgai suteikė „Flazm“. Žaidimas išleistas asmeniniam kompiuteriui ir platinamas „Steam“ tarnyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas