Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: dėl aplinkos taršos suvartojamas mikroplastikas kenkia žmogaus ląstelėms

Naujausio tyrimo duomenimis, žala pasireiškė ląstelių žūtimi ir atsirado esant tokiam plastiko kiekiui, kurį žmonės suvalgo su maistu.
Plastikas
Plastikas / 123RF.com nuotr.

Mikroplastikas suvartojamas savaime

Mikroplastiko tarša užkrėtė visą planetą – nuo Everesto viršukalnės iki giliausių vandenynų. Jau buvo žinoma, kad žmonės šias smulkias daleles vartoja su maistu ir vandeniu, taip pat jas įkvepia.

Tyrime išanalizuota 17 ankstesnių tyrimų, kuriuose buvo nagrinėjamas toksikologinis mikroplastiko poveikis žmogaus ląstelėms. Mokslininkai palygino mikroplastiko kiekį, kuriam esant ląstelėms padaroma žala, su kiekiu, kurį žmonės vartoja su užterštu geriamuoju vandeniu, jūros gėrybėmis ir valgomąja druska, praneša „The Guardian“.

Jie nustatė, kad konkrečių rūšių žalą – ląstelių žūtį, alerginę reakciją ir ląstelių sienelių pažeidimus – sukėlė minimalus mikroplastiko kiekis, randamas gamtoje.

„Reuters“ duomenimis, kiekvieną savaitę žmogus į savo kūną įsisavina apie 5 gramus mikroplastiko. Per metus šis kiekis pasiekia 250 gramus.

Mikroplastiku vadinami mažesni nei 5 mm ilgio plastiko gabalėliai, kurie per taršą patenka į aplinką ir kaupiasi vandenyje. Mikroplastikas yra neracionalaus plastiko naudojimo padarinys.

Pasak tyrimo autorių, būsimos analizės leistų nustatyti labiausiai užterštus maisto produktus ir jų vengti, tačiau galutinis sprendimas – sustabdyti plastiko taršą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas