Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas parodė: cheminės medžiagos ore sudaro naujus, daug toksiškesnius junginius

Trečiadienį paskelbtame pasauliniame tyrime teigiama, kad pramoninių cheminių medžiagų likučiai ore gali virsti naujomis medžiagomis, kurios yra dar toksiškesnės ir patvaresnės už pirminę taršą.
Oro tarša
Oro tarša / 123rf.com nuotr.

Net 10 kartų toksiškesnės medžiagos

Žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime, kuriame buvo naudojami visame pasaulyje surinkti mėginiai, nustatyta, kad anksčiau nepastebėtų pavojingų medžiagų junginių rasta 18 didžiųjų miestų, įskaitant Niujorką, Tokiją ir Varšuvą, atmosferoje.

Reglamentavimo gairėse, pavyzdžiui, Stokholmo konvencijoje išvardytose gairėse, įvairių cheminių teršalų pavojingumas vertinamas pagal tai, kiek laiko jie išlieka aplinkoje, kiek jie yra toksiški ir kiek užteršia gyvąsias būtybes.

Tačiau, kaip pažymima tyrime, šis metodas apsiriboja tik žinomų medžiagų sąrašu ir neatsižvelgiama į tai, kaip jos gali kisti būdamos ore, praneša „Science Alert“.

Tyrime siūloma nauja sistema, pagal kurią laboratoriniais bandymais ir kompiuteriniu modeliavimu būtų galima numatyti, kokios cheminės medžiagos atsiras produktams sąveikaujant su oru ir kiek jos bus toksiškos.

Pagrindinis tyrimo autorius John Liggio, Kanados aplinkosaugos mokslininkas, kartu su grupe išbandė šią sistemą su devyniomis degumą mažinančiomis cheminėmis medžiagomis, dažniausiai aptinkamomis atmosferoje.

Laboratorijoje jie stebėjo, kaip šios cheminės medžiagos laikui bėgant keičiasi, susidūrusios su ore esančiais oksidantais, ir nustatė, kad iš jų susidaro 186 ]žnaujos medžiagos.

Palyginę šias naujas medžiagas su lauko mėginiais, jie nustatė, kad 19 jų yra kilusios iš penkių labiausiai paplitusių antipirenų. Nė viena iš jų anksčiau nebuvo nustatyta aplinkos atmosferoje.

Po to komanda, naudodama kompiuterinį modeliavimą, įvertino gautų cheminių medžiagų patvarumą, toksiškumą ir bioakumuliaciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ulan Batore – itin toksiškas smogas, kurį kelia žiemą šildymui deginamos anglys, mediena ir šiukšlės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ulan Batore – itin toksiškas smogas, kurį kelia žiemą šildymui deginamos anglys, mediena ir šiukšlės

Jie nustatė, kad naujosios cheminės medžiagos gali turėti ilgesnį poveikį aplinkai ir gali būti toksiškesnės už pirmines chemines medžiagas – kai kuriais atvejais net 10 kartų toksiškesnės, rašoma „Science Alert“.

Nors tyrime nagrinėti devyni įprasti cheminiai teršalai ir 19 jų antrinių cheminių medžiagų, esančių miesto oro mėginiuose, mokslininkai teigia, kad šie rezultatai yra tik ledkalnio viršūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas