Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: vyrai trumpiau už moteris gyvena dėl testosterono

Mokslininkai pirmadienį paskelbė turintys naujų įrodymų dėl ilgesnio moterų amžiaus palyginti su vyrų amžiumi – jie buvo gauti išstudijavus istorinius duomenis, kurie rodo, kad senais laikais korėjiečių eunuchai gyvendavo daug ilgiau už nekastruotus savo tėvynainius.
Vyras ir moteris
Vyras ir moteris / 123RF nuotr.

Tyrimo, kurio išvados skelbiamos mokslo žurnale „Current Biology“, metu buvo naudojami detalūs genealoginiai įrašai apie kilminguosius, gyvenusius per 500 Korėjos Čosono dinastijos valdymo metų – nuo 14-ojo amžiaus pabaigos iki 20-ojo amžiaus pradžios.

Kaip rodo duomenys, dauguma tų vyrų, tarp jų – karaliai ir karališkosios šeimos nariai, mirė baigdami penktą dešimtį ar pradėję šeštą dešimtį metų. Tačiau kilmingųjų klasės eunuchai, kurie buvo kastruoti dėl nelaimingų atsitikimų ar socialinių privilegijų, gyvendavo vidutiniškai iki 70-ies metų.

Tyrimo autorius Kyung-Jin Minas iš Pietų Korėjos universiteto „Inha“ sakė, kad to priežastis tikriausiai yra vyriškasis hormonas testosteronas.

Testosteronas, kaip žinoma, didina riziką susirgti širdies ligomis ir mažina vyrų imuniteto funkcijas.

„Testosteronas, kaip žinoma, didina riziką susirgti širdies ligomis ir mažina vyrų imuniteto funkcijas“, – sakė jis.

Kastravimas „pašalina vyriškųjų hormonų šaltinį“, pažymima tyrimo išvadose. Jose priduriama, kad ši praktika, kaip jau įrodyta, padeda pailginti daugelio gyvūnų patinų amžių.

Kastravimas taip pat panaikina dauginimosi galimybę, o tai, pasak Kyung-Jin Mino, taip pat gali būti tam tikras veiksnys.

Pagal „vieną pagrindinių senėjimo teorijų, senstama dauginimosi sąskaita“, nes organizmas turi ribotą energijos kiekį, kurį galima panaudoti arba reprodukcinei funkcijai, arba kam nors kitam.

Tačiau nors eunuchai ir negali turėti biologinių vaikų, jie vesdavo, įsivaikindavo ir augindavo vaikus, tad jų gyvenimas iš esmės būdavo labai panašus į nekastruotų vyrų.

„Kad atmestume socialinius ekonominius veiksnius, kurie galėtų veikti gyvenimo trukmę, eunuchų gyvenimo trukmė buvo lyginama su vyrų iš kitų panašaus socialinio ekonominio statuso kilmingųjų klasės šeimų gyvenimo trukme, – sakė Kyung-Jin Minas. – Kad atmestume genetinius veiksnius, kurie galėjo turėti įtakos gyvenimo trukmei, eunuchų gyvenimo trukmę lyginome su daugeliu kilmingųjų klasės šeimų“.

Šiuolaikiniai vyrai, norintys gyventi ilgiau, galėtų apsvarstyti „testosterono mažinimo terapiją“, bet, pasak Kyung-Jin Mino, tai daryti turbūt dar yra per anksti.

Vienas dalykas lieka neaiškus – ar tokia terapija, pradėta vyresniame amžiuje, būtų veiksminga, nes visi tirti eunuchai buvo kastruoti vaikystėje.

Be to, tokia terapija galėtų turėti pašalinį poveikį, dėl kurio kai kurie vyrai galėtų jausti, kad tas ilgesnis gyvenimas yra ne toks vertingas.

„Mums gali reikėti apsvarstyti šalutinį poveikį, – sakė Kyung-Jin Minas. – Svarbiausia, vyrų lytinio potraukio sumažėjimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas