Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina prieš rusų šarvuočius pradėjo naudoti Vietnamo laikų JAV prieštankinį ginklą

Anksčiau šį mėnesį CNN pranešė, kad Rusija pradėjo siųsti Iranui kai kuriuos Ukrainoje užgrobtus amerikietiškus ginklus, kad jie būtų iš naujo sukonstruoti, rašo "Business Insider".
BGM-71 TOW
BGM-71 TOW / Wikimedia

Iranas yra sukaupęs nemažai patirties dekonstruojant užsienietiškus ginklus ir įrangą ir pervadinant juos į savo šalies gaminius. Vienas pirmųjų Teherano atvirkštinės inžinerijos produktų buvo prieštankinė valdomoji raketa „Toophon“, kuri iš esmės laikoma JAV raketos BGM-71 TOW improvizuota versija.

TOW yra prieštankinių raketų sistema, kuri sveria 70 kg, o raketos skrydžio greitis gali pasiekti 278–320 m/s.

JAV ginkluotosiose pajėgose naudojama nuo 1970 m. Ši galinga sistema netgi pateko į Ukrainoje vykstantį konfliktą.

BGM-71 TOW atsiradimo istorija

Antrojo pasaulinio karo metais vakarų kariuomenės pradėjo konceptualizuoti pažangias automatinio valdymo sistemas, kurios pačios laidais ar radijo bangomis duoda valdymo komandas skriejančiai raketai.

Maždaug tuo metu JAV kariuomenė pradėjo kurti savo X-7 koncepcijos pagrindinę versiją, iš kurios ilgainiui buvo sukurta BGM-71 TOW. 1972 m. JAV ginkluotosios pajėgos pirmą kartą panaudojo amerikiečių gamybos TOW raketą Vietnamo karo metu.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečiai apšaudo rusų pozicijas prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečiai apšaudo rusų pozicijas prie Bachmuto

Sėkmingas prieštankinės sistemos naudojimas Šiaurės Vietnamo tankams naikinti lėmė tai, kad raketą ilgainiui imta naudoti keliose skirtingose transporto priemonių platformose, įskaitant sraigtasparnius COBRA, M2/M3 „Bradley“ ir USMC LAV-AT.

Nuo 1970 m., kai TOW raketa buvo pradėta naudoti, ji buvo keletą kartų smarkiai atnaujinta. Be pailginto zondo, užtikrinančio didesnį atstumą, patobulinto skrydžio variklio ir techninės įrangos patobulinimų, TOW dabar turi belaidę valdymo sistemą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV jūrų pėstininas ruošiasi paleisti TOW raketų sistemą
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./JAV jūrų pėstininas ruošiasi paleisti TOW raketų sistemą

„Raytheon Missile & Defense“ dabar gamina prieštankinę raketą ir nurodo, kad šis ginklas yra „svarbiausia tolimojo nuotolio, sunkiosios puolamosios precizinės kovos su šarvuočiais, fortifikacijomis ir desantais ginklų sistema, kuri šiandien naudojama visame pasaulyje“, ir priduria, kad „TOW raketa leidžia sausumos pajėgoms pasiekti pranašumą prieš priešininko šarvuotas sistemas nepriklausomai nuo aplinkos ar sąlygų“.

Pažangiausia TOW raketos versija gali smogti į taikinius 4500 metrų atstumu ir dažnai naudojama prieš tankus, bunkerius, miesto struktūras ir lauko įtvirtinimus. Dėl šių galimybių TOW šiandien yra labai svarbus Ukrainos gynybos ginklas.

TOW raketos Ukrainoje

Pirmadienį „Ukraine Weapons Tracker“ tviteryje paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Ukrainos karys paleidžia ant HMMWV sumontuotą ITAS M41A7 TOW.

Trijose nuotraukose matyti raketos trajektorija nuo tos sekundės, kai ji paleidžiama, palieka bokštelius ir ruošiasi susidurti su taikiniu. Papildomoje žinutėje rodomos po atakos padarytos žalos nuotraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas