Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina pristatė naują artilerijos sistemą „Bohdana-BG“

Ukraina tarptautiniams partneriams pristatė naujausios velkamosios artilerijos sistemos „Bohdana-BG“ prototipą, skelbia „Defence Blog“.
Ukraina pristatė naują artilerijos sistemą „Bohdana-BG“.
Ukraina pristatė naują artilerijos sistemą „Bohdana-BG“. / Antono Doroshenko nuotr.

Remiantis „Militarny“ pranešimais, ši naujoji artilerijos sistema yra Ukrainoje pagamintos „Bohdana“ ir sovietinių laikų 152 mm 2A36 „Giatsint-B“ artilerijos sistemos hibridas, modifikuotas taip, kad būtų įdiegtos šiuolaikinės technologijos.

Velkamosios artilerijos sistemų kūrimas vyksta itin svarbiu Ukrainai metu, nes ji siekia sparčiai plėsti savo artilerijos pajėgumus besitęsiančio karo su Rusija akivaizdoje.

Velkamoji artilerija turi keletą privalumų, palyginti su savaeigėmis sistemomis, ypač gamybos ir eksploatavimo paprastumo požiūriu. „Jų gamyba yra daug pigesnė, paprastesnė ir todėl greitesnė, palyginti su savaeigiais įrenginiais, o tai šiandien Ukrainai yra labai svarbus veiksnys“, – pranešė „Militarny“. Tai leidžia greičiau pagaminti ir dislokuoti mūšio lauke, todėl dabartinėmis sąlygomis tai yra praktiškas sprendimas.

Be to, velkamosios sistemos, tokios kaip „Bohdana-BG“, yra patikimesnės ir lengviau prižiūrimos. Jose nėra daugelio sudėtingų komponentų, kurie būdingi savaeigėms artilerijoms, todėl jos mažiau linkusios į techninius gedimus.

Velkamosios haubicos taip pat paprastai pasižymi aukštesniais išgyvenamumo rodikliais mūšio metu. „Pažeistos skeveldrinio sviedinio ar bepiločio lėktuvo smūgio, velkamosios haubicos dažnai siunčiamos remontuoti, pakeičiami kai kurie komponentai ir greitai grįžtama į frontą“, – pažymima ataskaitoje. Tuo tarpu savaeigės artilerijos vienetai, priešingai, pataikius į juos, dažniau patiria negrįžtamą žalą.

Tačiau pagrindinis velkamosios artilerijos trūkumas išlieka mažesnis jos mobilumas, palyginti su savaeigėmis sistemomis. Šiuolaikiniuose mūšio laukuose mobilumas yra labai svarbus. Atliekant priešlėktuvines operacijas savaeigė artilerija gali greitai pasitraukti iš ugnies pozicijų, o velkamoms sistemoms reikia daugiau laiko susikrauti ir persidislokuoti, todėl jos ilgiau lieka neapsaugotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas