Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina rado naują ir efektyvų būdą kovoti su žudikiškais Rusijos dronais

Karybos naujienų svetainės „Defense Express“ analitikai spėja, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovai su iraniečių gamybos Rusijos bepiločiais orlaiviais „Shahed“ pasitelkė naują taktiką. Užfiksuoti vaizdo įrašai atskleidė, kad Ukrainos gynėjai tikriausiai pradėjo naudoti „Vampire“ lazerines kovos su dronais sistemas.
Vampire dronų naikinimo sistema
Vampire dronų naikinimo sistema / Bendrovės „L3Harris“ interneto svetainė

Pasak analitikų, „Vampire“ sistema buvo panaudota vasario 11-osios naktį atremiant masinę „Shahed“ dronų ataką. Ukrainos karinių jūrų pajėgų spaudos tarnyba pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas jos oro gynybos padalinių kovinis darbas. Spėjama, kad šiuose įrašuose matyti „Vampire“ sistemos veikimas.

Įrašo pradžioje matyti, kad priešlėktuvinės ginkluotės šauliai taikosi į rusų bepilotį atakos orlaivį „Shahed“, tačiau naudoja nežinomą optoelektroninę stotį. Tada į droną pataiko raketa, po to „Shahed“ neria žemyn ir sudūžta.

Ši filmuota medžiaga leidžia daryti prielaidą, kad vaizdo įraše parodyta pirmoji viešai prieinama filmuota medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip raketų paleidimo įrenginiai „Vampire“ šaudo tiksliomis APKWS (ang. Advanced Precision Kill Weapon System) valdomomis raketomis.

Šios kovos su dronais sistemos yra palyginti nauji ginklai, pirmą kartą išbandyti 2021 m. Mobili priešlėktuvinė sistema turi optoelektroninę sistemą WESCAM MX-10 su šiluminio vaizdo ir televizijos kameromis.

„Vampire“ taip pat turi paleidimo įrenginį ir 70 mm lazeriu valdomų raketų APKWS. Sistema yra nešiojama ir gali būti montuojama ant įvairių transporto priemonių, įskaitant paprastus visureigius.

Tačiau žinoma, kad kai kurios „Vampire“ sistemos, kurias gaus Ukraina, yra sumontuotos ant amerikietiško universalaus visureigio „Humvee“ važiuoklės.

Kalbant apie APKWS raketas, jų šaudymo "žemė-oras“ trajektorijos nuotolis dar nėra žinomas. Tačiau režimu „žemė-žemė“ raketa gali įveikti 4-5 kilometrų atstumą, o režimu „oras-žemė“ – iki 11 kilometrų.

Gamintojo „L3Harris“ nuotr./Sistema „Vampire“
Gamintojo „L3Harris“ nuotr./Sistema „Vampire“

Vienos APKWS raketos kaina siekia iki 40 600 JAV dolerių.

Vasario 11-osios naktį Rusijos pajėgos į Ukrainą paleido 45 dronus kamikadzes, priešlėktuvinės gynybos pajėgos veikė devyniuose srityse. Bendro darbo dėka gynybos pajėgoms pavyko numušti 40 „Shahed“ dronų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas