Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis: Ukraina gamins švediškas kovos mašinas CV90

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad jo šalis bendradarbiaus su Švedija gaminant kovines transporto priemones, kurios padės kovoti su Rusijos kariais, rašo „Business Insider“.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „Zuma press“/„Scanpix“

Stridsfordon 90 arba Combat Vehicle 90, dar vadinami CV90, yra švedų lengvieji tankai, sumontuoti ant vikšrų, o eksportuojami paprastai su 30 mm arba 35 mm patrankomis, rašoma leidinyje „Military Today“.

Nors tiksliai neaišku, kokį modelį gamins Ukrainos kariuomenė, CV90 paprastai sveria daugiau nei 22 tonas, o maksimaliu greičiu sausumoje gali važiuoti kiek mažiau nei 45 mylių per valandą (72 km/h). Tai amfibinis tankas, kuriame telpa aštuoni įgulos nariai, o vandenyje jis juda maždaug 3 mylių per valandą (5 km/h) greičiu.

Wikipedia.org nuotr./Švedų kovos mašinos CV90
Wikipedia.org nuotr./Švedų kovos mašinos CV90

„Šiandien visą dieną dirbome Švedijoje, dabar baigiame dieną Stokholme“, – ankstyvą sekmadienio rytą pareiškė V.Zelenskis. „Svarbiausia – ginklai mūsų kariams. Rezultatai yra, ir jie labai reikalingi“.

Jis pridūrė: „Šarvuočiai – СV90 yra šaunios transporto priemonės. Kaip tik tai, ko reikia fronte. Reikalingas ne tik tiekimas iš partnerių – nors mes jį spartiname – bet ir gamyba Ukrainoje. Mūsų gamyba. Nauja gamyba.“

V.Zelenskis sakė, kad su Švedija sudarytas naujas susitarimas dėl „СV90“ gamybos Ukrainoje. Anksčiau Švedija įsipareigojo perduoti Ukrainai 90 turimų pėstininkų kovos mašinų, pranešė „Insider“, taip prisijungdama prie JAV, Vokietijos ir Prancūzijos, siunčiančių į fronto liniją šarvuočius „Bradley“, „Marder“ ir AMX-10 RC.

Naujuoju susitarimu Švedija žada Ukrainai suteikti karinės įrangos „atsarginių dalių ir neatidėliotinų atsargų“ už 1,1 mlrd. Švedijos kronų (arba kiek daugiau nei 91 mln. JAV dolerių) ir daugiau nei 196 mln. dolerių vertės šaudmenų, išminavimo įrangos ir transporto priemonių, teigiama ketvirtadienį šalies parlamento paskelbtame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas