Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaivorykštinės pelkės yra visiškai natūralios: štai kas slypi už šio fenomeno

Kiekvieną žiemą, kai saulės spinduliai patenka tinkamu kampu, JAV Virdžinijos valstijos „First Landing“ valstybinio parko lankytojų laukia užburiantis vaivorykštės šviesų šou, kurį sukuria parko dvieilių taksodžių arba plikųjų kiparisų pelkė. Štai kodėl ji spindi visomis spalvomis.
Vaivorykštinė pelkė
Vaivorykštės pelkė JAV / Shutterstock nuotr.

Virdžinijos „vaivorykštinė pelkė“ – tai užlietas miškas, kurio vanduo žiemos mėnesiais įgauna įspūdingą įvairiaspalvį blizgesį.

Esant tam tikram apšvietimui, pelkė virsta milžiniška švytinčia vaivorykšte, kurią perskrodžia plikųjų kiparisų (lot. Taxodium distichum), lietuviškai oficialiai vadinamų dvieiliais taksodžiais, šešėliai ir virš medžių šaknų vertikaliai augantys šių medžių kūgio formos gūbriai, nurodo livescience.com.

Vaivorykštinė pelkė yra viena iš daugelio, esančių palei dvieilių taksodžių taką „First Landing“ valstybiniame parke, įsikūrusį ten, kur 1607 m. išsilaipino pirmieji anglų kolonistai, rašoma parko interneto svetainėje. Daugumą metų dienų pelkė atrodo kaip bet kuri kita miškinga pelkė – gana drumsta ir neskaidri. Tačiau kartais, vėlyvą rudenį ir žiemą, ši vieta surengia akinantį natūralų šviesų šou.

Vaivorykštės efektas atsiranda dėl rudenį ir žiemą pelkėje pūvančių lapų. Rudenį taksodžiai numeta spygliuotus lapus, kurie pelkėje suyra, o susidariusi medžiaga, patekusi tinkamu kampu į saulės šviesą, suteikia paviršiui įvairiaspalvį blizgesį, rašo livescience.com.

Šios rūšies taksodžių lapuose yra natūralių aliejų, kurie, šiems atsiskiriant nuo medžių, patenka į pelkę. Aliejai su vandeniu nesusimaišo ir ant paviršiaus suformuoja plėvelę, kuri atspindi šviesą panašiai kaip išsiliejęs benzinas. Tačiau tai – natūralus reiškinys.

Prie vaivorykštės efekto gali prisidėti ir dirvožemyje vykstantys biologiniai procesai, atsirandantys bakterijoms skaidant geležį, 2018 m. BBC pasakojo buvęs Floridos pelkės žygių vadovas Jeffas Ripple'as.

Shutterstock nuotr./Vaivorykštės pelkė JAV
Shutterstock nuotr./Vaivorykštės pelkė JAV

Kuo ilgiau pelkė netrikdoma, tuo stipresnis poveikis. „Judėjimas, atsiradęs dėl srovės ar vėjo, sunaikintų trapią vaivorykštės plėvelę“, – sakė J.Ripple'as ir pridūrė, kad šis efektas paprastai matomas mažesniuose vandens telkiniuose.

Vaivorykštinės pelkės aptinkamos visose pietinėse JAV valstijose, sutampančiose su dvieilių taksodžių arealu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas