Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vandenyje, išpilstytame į butelius, yra 100 kartų daugiau plastiko nanodalelių, nei manyta anksčiau

Nauju tyrimu nustatyta, kad litre į butelius išpilstyto vandens yra beveik ketvirtis milijono mikroplastiko ir mažyčių, nematomų nanoplastiko dalelių. Tai yra 100 kartų daugiau, nei manyta anksčiau, skelbia „Euro News“.
Plastikiniai buteliukai
Plastikiniai buteliukai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 2 Plastikas Butelis

Jie pirmą kartą buvo aptikti ir suskirstyti į kategorijas mikroskopu, naudojant du lazerius.

Mokslininkai jau seniai manė, kad šių mikroskopinių plastiko gabalėlių yra daug, tačiau kol JAV Kolumbijos ir Rutgerso universitetų tyrėjai neatliko skaičiavimų, jie nežinojo, kiek ir kokių.

Ištyrę po penkis trijų įprastų prekinių ženklų vandens buteliuose mėginius, mokslininkai nustatė, kad dalelių kiekis svyruoja nuo 110 tūkst. iki 400 tūkst. viename litre, vidutiniškai apie 240 tūkst., kaip teigiama pirmadienį žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtame tyrime.

Atrodo, kad daug plastiko patenka iš paties butelio ir atvirkštinės osmozės membraninio filtro, naudojamo kitiems teršalams sulaikyti, sakė pagrindinė tyrimo autorė Naixin Qian, Kolumbijos universiteto mokslininkė.

Ji neatskleidė trijų prekės ženklų, nes prieš išskirdami vieną prekės ženklą mokslininkai nori gauti daugiau mėginių ir ištirti daugiau prekės ženklų. Vis dėlto mokslininkė teigė, kad jie buvo įprasti ir pirkti JAV prekybos centre „Walmart“.

Tyrimo autoriai mažina į butelius išpilstyto vandens vartojimą

Visi keturi tyrimo bendraautoriai teigė, kad po tyrimo atlikimo sumažino vandens buteliuose vartojimą.

Vei Minas, Kolumbijos mokslininkas, kuris pirmasis pradėjo naudoti dvigubo lazerinio mikroskopo technologiją, teigė, kad vandens buteliuose suvartojimą sumažino perpus. Phoebe Stapleton, Rutgerso universiteto toksikologė, sakė, kad dabar savo namuose Naujajame Džersyje daugiau naudoja filtruotą vandenį.

Tačiau tyrimo bendraautorius Beizhanas Yan, Kolumbijos aplinkos chemikas, kuris padidino vandens iš čiaupo vartojimą, pažymėjo, kad patys filtrai gali kelti problemų, nes juose gali būti plastiko.

Tyrimą pagyrę išorės ekspertai sutiko, kad visuotinai nerimaujama dėl smulkių plastiko dalelių keliamo pavojaus, tačiau kol kas dar per anksti teigti, kad jos iš tiesų daro poveikį sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas