Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo bendradarbiavimas su mokslu – natūralus procesas

UAB „Ferentis“ mokslininkai sukūrė unikalią pasaulyje biosintetinių medžiagų klasę, kuri efektyviai imituoja gyvų audinių matricą, savyje turinčią daug baltymo kolageno. Tokia savybė lemia tai, kad šios skaidraus, formą išlaikančio gelio pagrindu paruoštos matricos ląstelės jaučiasi „kaip namuose“ ir pačios toliau suformuoja natūralias audinio struktūras.
Mikroskopinis vėžinio susirgimo modelis – viena kaulų vėžio ląstelė ant mikrolusto, kuris jos formą ir augimo parametrus „standartizuoja“ detaliems biologiniams tyrimams.
Mikroskopinis vėžinio susirgimo modelis – viena kaulų vėžio ląstelė ant mikrolusto, kuris jos formą ir augimo parametrus „standartizuoja“ detaliems biologiniams tyrimams. / Projekto partnerio nuotr.

Bendradarbiavimas su verslu atvedė į naują tyrimų sferą

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Nanoinžinerijos skyriaus vadovas dr. Ramūnas Valiokas sakė, jog šiais metais jo vadovaujamo skyriaus tyrėjai kartu su Lietuvos UAB „Ferentis“ ir Suomijos įmone „Experimentica Ltd“ vykdo Europos Sąjungos „Eurostars“ programos finansuojamą projektą „ArtiCo“. Projektas yra skirtas sukurti sintetiniams žmogaus akies ragenos pakaitalams, kurie tinka efektyviems akių vaistų bandymams ir atrankai, kaip alternatyva bandymams su gyvūnais. Bendras projektas prasidėjo šių metų sausį, bet bus vykdomas ir ateinančiais metais. Vykdant „ArtiCo“ šiais metais buvo sukurtos biologinę ląstelių aplinką primenančių medžiagų savybių nanozondavimo metodikos, kurios bus įdiegtos žmogaus ragenos modelių bandymams ir gamybai. Toks bendradarbiavimas FTMC atvedė į naują farmacinių tyrimų sferą.

Tikimasi, jog technologija bus taikoma įvairiose srityse

Pasak UAB „Ferentis“ direktoriaus Vygando Jūro, komerciniu požymiu lemiamas pranašumas yra tas, kad tokios biosintetinės matricos gali būti gaminamos pramoniniais metodais, integruojamos su nanotechnologijomis, modifikuojamos. Tikimasi, kad bendrovės technologija taps plačiai taikoma audinių inžinerijoje, regeneracinėje medicinoje, atliekant laboratorinius tyrimus, pavyzdžiui, kuriant naujus vaistus, kosmetikos ir buitinės chemijos medžiagas. UAB „Ferentis“ tyrimų rinkai jau pristatė keletą produktų ląstelių kultūroms, šiuo metu deramasi dėl biosintetinės medžiagos pagrindu paremto regeneracinio akies ragenos implanto bei odos žaizdų matricos licencijavimo pasaulinėms medicinos prietaisų kompanijoms. „UAB „Ferentis“ steigėjai, patys būdami mokslininkai, jau prieš bendrovės įkūrimą bendradarbiavo su moklso atstovais vykdydami bendrus tyrimų projektus, todėl įmonei bendradarbiavimas su mokslu nėra specifika, tai – natūralus procesas“, – sako V. Jūras.

Projekto partnerio nuotr./„Ferentis“ pagaminti polimerinių mikrokarkasų prototipai – skirti įvairių žmogaus ir gyvūnų audinių modeliams užauginti.
Projekto partnerio nuotr./„Ferentis“ pagaminti polimerinių mikrokarkasų prototipai – skirti įvairių žmogaus ir gyvūnų audinių modeliams užauginti.

Nanotechnologijos padeda sukurti akies ragenos modelį vaistų bandymams

Kadangi UAB „Ferentis“ technologijos priskiriamos aukštosioms technologijoms biomedicinos srityje, rezultatams pasiekti reikalingos įvairios kompetencijos, kurių įmonė ne visada gali turėti. Pavyzdžiui, siekiant paskatinti ar pakreipti ląstelių elgesį tam tikra kryptimi, kai kuriems taikymams ant bendrovės hidrogelio matricos reikia suformuoti mikro arba nanostruktūras: kanalus, šulinėlius, mikro ar nano-reljefinį paviršius ir panašiai. FTMC Nanoinžinerijos skyrius turi būtent šias kompetencijas bei atitinkamą įrangą iššūkiams spręsti. UAB „Ferentis“ hidrogelio matricų modifikavimas sukuriant jose mikro arba nanostruktūras dar tik pradedamas tyrinėti. Tikimasi šioje tematikoje kartu su FTMC ir medicinos institucijomis pradėti specialius tyrimus. FTMC alternatyvios nanogamybos paslaugų centras BALTFAB sudaro ypač gerą eksperimentinę bazę. Pasak FTMC Nanoinžinerijos skyriaus vadovo dr. Ramūno Valioko, šio centro tyrimų grupė taip pat turi kompetenciją medžiagų paviršių tyrimų srityje. Pavyzdžiui, yra gera įrangos bazė ir stipri kompetencija nanomechaninių medžiagos savybių zondavimo bandymams. Pastaraisiais galima „atpažinti“ ir kiekybiškai aprašyti subtilius medžiagos vidinės sandaros ir jos paviršiaus savybių pokyčius. Vykdant bendrą „Eurostars“ programos projektą, kaip tik tokie tyrimai ir atliekami, nanotechnologijos padeda sukurti efektyvesnį akies ragenos modelį vaistų bandymams.

Kuria naujus produktus ir paslaugas

Visų UAB „Ferentis“ vykdomų tyrimų tikslas – sukurti naujų produktų ir paslaugų, išplėsti jų taikymo sritį. Visi veikiantys arba planuojami projektai į tai tikslingai kreipiami. Pavyzdžiui, hidrogelinės mikro ir nanomatricos padės UAB „Ferentis“ klientams įdiegti labiau tikroviškus ir patikimesnius audinių modelius. Taip pat medžiagų savybių supratimas ir jų kiekybinis aprašymas padės įmonei tobulinant gamybos ir kokybės valdymo procesus.

FTMC yra didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje, vykdanti unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus lazerinių technologijų, optoelektronikos, branduolio fizikos, organinės chemijos, bio ir nanotechnologijų, elektrocheminės medžiagotyros, funkcinių medžiagų, elektronikos ir kitose mokslo kryptyse.

Tiltus tarp mokslo ir verslo tiesia Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Daugiau informacijos apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą rasite svetainėse www.mita.lt ir www.e-mokslovartai.lt, taip pat MITA socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose.

"Mita" ES logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas