Kaip skelbia sciencealert.com, „One Chip Challenge“ („Vieno traškučio iššūkis“) pavadinta viena traškučio rūšis pateikiama karsto formos dėžutėje su raudona kaukole ir perspėjimais nėščiosioms arba turintiems tam tikrų ligų nevalgyti šio produkto.
Pranešama, kad Harris Wolobah buvo sveikas paauglys, neturintis jokių sveikatos sutrikimų, kuriais būtų galima nurašyti galimas komplikacijas.
Tačiau netrukus, kai jis paragavo minėto traškučio, paaugliui ėmė skaudėti skrandį, jis apsilankė pas mokyklos slaugytoją.
Po kelių valandų, kai buvo išsiųstas namo, H.Wolobahas prarado sąmonę ir nustojo kvėpuoti. Vėliau, nepaisant paramedikų ir ligoninės specialistų pastangų, konstatuota jo mirtis.
Nors skrodimo rezultatai dar nepatvirtino mirties priežasties, berniuko motina paragino atšaukti produktą iš prekybos.
„Amplify Snack Brands“, „Hershey Company“ dukterinės įmonės, parduodamas „Paqui One Chip Challenge“ yra labiau ekstremalus sportas nei apetitą malšinantis užkandis, nes vartotojai raginami kuo ilgiau atidėti neišvengiamo deginimo, kuris atsiranda valgant traškučius, malšinimą.
Intensyvus pipirų karštis atsiranda dėl cheminių savybių, nes kapsaicinu vadinamo junginio molekulės paskatina karštį aptinkančius nervus siųsti pranešimus į nervų sistemą. Kuo daugiau kapsaicino yra pipire, tuo garsiau mūsų karščio nervai šaukia „ugnis“!
Iš paprasto jalapeno pipiro pagaminto ekstrakto maksimalus karščio kiekis yra apie 10 000 Skovilio karščio vienetų (SHU – standartizuotas kapsaicino koncentracijos matas). Jalapeno pipirai mūsų burną sušildo palyginti švelniai – nuo 2 000 iki 8 000 SHU.
Dabartinis pasaulio rekordas yra „Carolina Reapers“ paprika, viršijanti 2 000 000 SHU, „Naga Viper“ – apie 1 400 000 SHU.