Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virš autostrados – įspūdingos debesų „bangelės“: kas tai?

Šis neįprastas vaizdas rugpjūčio 19-osios ryte buvo užfiksuotas virš autostrados Vilnius–Kaunas. Kaip paaiškinama orų ir klimato entuziastus vienijančioje feisbuko grupėje, šie bangas primenantys debesys – retas reiškinys, kurį užfiksuoti anaiptol nėra taip paprasta.
Virš autostrados – įspūdingos debesų „bangelės“
Virš autostrados – įspūdingos debesų „bangelės“ / Gretos Balciūnės nuotr.
Temos: 2 Orai Mokslas

Kaip skelbiama feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, šias dailias dangaus bangeles mokslininkai vadina fluctus debesimis.

„Debesų bangelės labai išraiškingos, todėl socialiniuose tinkluose patraukė daugelio akį. Toks reiškinys susidaro retai, atsiranda ir išnyksta vos per keletą ar keliolika minučių, todėl kažkam pastebėti ir užfiksuoti tokį reiškinį ne visada pavyksta.

Šie banguoti debesys gali susidaryti cirrus, altocumulus, cumulus, stratus ir stratocumulus debesyse. Didžiausia tikimybė išvysti tokius banguotus debesis yra vėjuotą dieną, esant dideliam atmosferos nestabilumui.“

Pagrindinės priežastys, paaišinama toliau, dėl kurių atsiranda jūros bangavimą primenantys debesys – vėjo greičio skirtumai ir temperatūros pokytis kylant aukštyn nuo žemės paviršiaus.

„Apatiniuose atmosferos sluoksniuose vėjo greitis turi būti mažesnis, viršutiniuose – staigiai padidėti. Lūžtančios bangos debesų forma susidaro tuomet, kai šilto oro srovės keliauja per šaltesnį, tankesnį bei lėtesnį oro sluoksnį“, – paaiškinama.

Be to, įdomu ir tai, kad tokie debesys gali susiformuoti ir kitose planetose.

„Tą 2004 metais Saturno atmosferoje užfiksavo Cassini-Huygens kosminis zondas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas