Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 01

Iš dulkės kilę, dulkėmis ir pavirsime: kaip tai vyksta?

Nepriklausomai nuo pasiektų aukštumų politinėje, religinėje, verslo ar bet kurios kitos srities karjeroje, kiekvieno žmogaus gyvenime nutinka įvykis, dėl kurio mes tampame visiškai lygūs su kitais panašaus likimo žmonėmis: tai yra mirtis.
Aukų palaikai
Aukų palaikai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ir nors ganėtinai religingoje visuomenėje į negyvus kūnus (kažkodėl tik žmogaus, bet jokiu būdu ne kokios nors karvės ar kiaulės) esame pratę žiūrėti pagarbiai bei su liūdesiu, iš tikrųjų po mirties kūnas toli gražu nėra miręs – jis tampa tikrų tikriausia mikroorganizmų karalyste, kurioje prasideda kelias savaites ar net mėnesius trunkanti fiesta, nuolatinis judėjimas ir natūralūs cheminiai bei biologiniai procesai, kurių nei matyti, nei užuosti nebūna smagu. Tačiau žinoti apie tai – verta.

Mokslinės žinios apie žmogaus kūno irimą – ribotos

Daugybė mokslininkų yrantį kūną vertina kaip milžiniškos, didžiule įvairove pasižyminčios ekosistemos, kuri susikuria netrukus po mirties bei klesti viso irimo laikotarpiu, kertinį akmenį.

Kaip bebūtų keista, mūsų mokslinės žinios apie žmogaus irimą yra labai ribotos, tačiau žinių spragas padeda užpildyti vadinamosios „kūnų fermos“, kuriose teismo medicinos ekspertai fiksuoja kūnų irimo procesą įvairiomis sąlygomis, taip sistemindami žinias, galinčias padėti atskleisti įvairius smurtinius nusikaltimus. Pavyzdžiui, dabar teismo medicinos ekspertai gali tiksliau nustatyti mirties laiką, be to, sukurtos priemonės, leidžiančios surasti kūnus, užkastus slaptuose kapuose.

Pomirtinio gyvenimo pradžia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne