Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Visiškai netikėta vasaros pradžia: 1928 m. birželio 2 d. pusnys yra įamžintos netgi nuotraukoje

Lygiai prieš 96 metus, birželio pradžioje, nemažoje Lietuvos dalyje buvo susidariusi sniego danga, kuri išsilaikė daugiau nei parą, rašo feisbuko puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“.
Katė
Katė / 123rf.com nuotr.

Šis istorinis įvykis yra netgi užfiksuotas nuotraukoje: „Apsnigtas 1928 m. birželis, kunigo Vinco Birbilo laiškas seseriai (LTRFt 21778)“. 2021 metais LHMT patyrinėjo turimus meteorologinius archyvus ir patvirtino, jog nuotrauka tikra, sniego tada tikrai būta.

„Pati storiausia sniego danga 1928 m. birželio 2 d. išmatuota Kauno meteorologijos stotyje – 6 cm. Taip pat prisnigo: Marijampolėje ir Lazdijuose – 4 cm, Šikšnių dvare (Vilkaviškio r.) – 3 cm, Katiliškiuose (Marijampolės r.) ir Varėnoje – 2 cm, Prienuose – 1 cm. Storiausia sniego danga susiformavo pietvakarinėje ir pietinėje Lietuvos dalyje.

Dar iš vakaro, birželio 1 d., Kauno meteorologijos stotyje buvo išmatuota 1 cm, taip pat prie matavimo duomenų paliktas įrašas „birželio 1 d. vakare apie 6 val. (t. y. 18 val. – OiKL pastaba) pradėjo snigti ir sniegas krito visą naktį“, – rašome puslapyje.

Nors sniego danga susidarė ne visoje Lietuvoje, tačiau snigo ir kituose Lietuvos regionuose. Birželio 1-2 d. snygis fiksuotas Dotnuvoje, Joniškyje, Molėtuose, Palangoje, Panevėžyje, Tauragėje, Ukmergėje ir Vilniuje. Daugelyje vietovių minimali oro temperatūra buvo artima 0-2 °C (dalyje vietovių fiksuoti žemiausios oro temperatūros rekordai). Birželio 3 d. sniego Lietuvoje nebeliko, nurodo „Orai ir Klimatas Lietuvoje“.

1928 m. birželis Lietuvoje taip pat buvo kone pats šalčiausias per visą meteorologinių stebėjimų istoriją.

„Vidutinė birželio mėn. oro temperatūra buvo panaši į gegužės ir siekė apie 11 laipsnių (t. y. apie 5 laipsniais šalčiau nei šių laikų birželio vidurkis). Birželis buvo toks šaltas, kad šių laikų žmonėms tai primintų labai šaltą gegužę ar net balandį. Negana to, tų pačių metų kalendorinė vasara irgi buvo išskirtinė. Ji pasitaikė tokia trumpa ir rekordiškai šalta, kad 1928-uosius galima įvardinti kaip metus be vasaros. Jūs to tikrai nenorėtumėte patirti šiais laikais“, – rašome „Orai ir klimatas Lietuvoje“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius