Geresnis apetitas, geresnis virškinimas
Kaip skelbia sciencealert.com, aminorūgštys yra baltymų sudedamosios dalys, o aminorūgštis glutamatas randamas umami skonio maisto produktuose. Tačiau ne visi umami maisto produktai yra mėsa ar paukštiena; jo turi ir sūris, grybai, miso bei sojų padažas.
Tyrimai rodo, kad skonis yra labai svarbus gydomosioms vištienos sultinio savybėms. Viršutinių kvėpavimo takų ligomis sergantys pacientai mažiau valgo arba maisto dėl prastos savijautos atsisako visai.
Tačiau yra įrodymų, kad vištienos sultinyje esantis umami skonis gali padėti sužadinti didesnį apetitą. Vieno tyrimo dalyviai teigė, kad pirmą kartą paragavę sriubos, į kurią tyrėjai įdėjo umami skonio, pasijuto labiau išalkę.
Kituose tyrimuose teigiama, kad umami taip pat gali pagerinti maistinių medžiagų virškinimą. Kai mūsų smegenys per skonio receptorius ant liežuvio pajunta umami skonį, mūsų organizmas paruošia virškinamąjį traktą lengviau įsisavinti baltymus.
Nors dauguma žmonių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų nesieja su virškinamojo trakto simptomais, tačiau vaikų tyrimais nustatyta, kad gripo virusas sustiprino pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą ir viduriavimo simptomus.
Uždegimas yra natūrali organizmo reakcija į ligą; uždegimas atsiranda, kai baltieji kraujo kūneliai migruoja į uždegimo pažeistą audinį, kad padėtų jam gyti.
Kai šis uždegiminis procesas vyksta viršutiniuose kvėpavimo takuose, atsiranda įprasti peršalimo ir gripo simptomai, tokie kaip užsikimšusi ar varvanti nosis, čiaudulys, kosulys ir sutirštėjusios gleivės.
Priešingai, mažesnis baltųjų kraujo kūnelių aktyvumas nosies takuose gali sumažinti uždegimą. Ir įdomu tai, kad tyrimai rodo, jog vištienos sultinys iš tiesų gali sumažinti baltųjų kraujo kūnelių, keliaujančių į uždegiminius audinius, skaičių. Tai daroma tiesiogiai slopinant neutrofilų, baltųjų kraujo kūnelių rūšies, gebėjimą keliauti į uždegiminius audinius.
Tiesa, ne visos vištienos sriubos pasižymi maistingomis gydomosiomis savybėmis. Pavyzdžiui, itin perdirbtose konservuotose vištienos sriubos versijose, tiek su makaronais, tiek be jų, trūksta daugelio antioksidantų, kurių yra naminėse versijose.
Mat vištiena yra visavertis baltymų šaltinis, padedantis organizmui kovoti su infekcijomis. Daržovės suteikia daugybę vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
Makaronai yra lengvai virškinamas angliavandenių šaltinis, kurį organizmas naudoja energijai ir atsigavimui.
Tyrimai taip pat rodo, kad vištienos sultinys laisvina gleives – ir tai daro geriau, nei tik gurkšnojamas karštas vanduo.
Žolelės ir prieskoniai, kartais naudojami vištienos sriuboje, pavyzdžiui, pipirai ir česnakai, taip pat laisvina gleives. Sultinys, kuriame yra vandens ir elektrolitų, padeda rehidratuoti organizmą.