„Wahoo ELEMNT Rival“ sportinis laikrodis: naujokas žengia į ringą

Amerikiečių įmonė „Wahoo“ tikriausiai yra girdėta žmonėms, kurie naudoja dviračių kompiuterius ar dviračio treniruoklius – pastarieji yra iš tiesų pažangūs ir labai vertinami. Bet sportininkams skirtų produktų gamintojai nusprendė žengti ir į naują rinką, kurioje jie bus ne stambūs rykliai, o kol kas tik smulkūs žuveliokai – praėjusiais metais buvo pristatytas pirmasis šio gamintojo sportinis laikrodis „ELEMNT Rival“.
„Wahoo ELEMNT Rival“ sportinis laikrodis
„Wahoo ELEMNT Rival“ sportinis laikrodis / Vaidas Neverauskas

Šiais laikais, kai didelę technologinių produktų dalį sudaro programinė jų pusė, o programinės įrangos naujiniai gali būti siunčiami į bet kuriuos įrenginius, turinčius galimybę tiesiogiai ar netiesiogiai jungtis prie interneto, „Wahoo“ produktas yra labai aiški tokios tendencijos iliustracija: laikrodis pirmuosius įrangos apžvalgininkus pasiekė praktiškai pusgaminio pavidalu – iš techninės pusės jis išbaigtas, bet štai kalbant apie programinę dalį jam intensyviai kuriami gana svarbūs, ne tik klaidas ištaisantys ar saugumą didinantys, bet ir funkciniai papildymai, išplečiantys įrenginio naudojimo galimybes. Štai, pavyzdžiui, vos pro gamyklos duris išstumtas gaminys neturėjo net elementarios telefoną pasiekiančių pranešimų rodymo funkcijos, o dabar – turi. Ir dar yra ganėtinai ilgas ateičiai numatytų naujinių sąrašas, tarp kurių – ir bekontakčio atsiskaitymo galimybė.

Kažkuria prasme tai yra visai smagu – įsigyji laikrodį ir kiekvieną mėnesį sužinai, kad jis išmoko ką nors naujo. Toks savotiškas „augančio“ aparato pavyzdys. Kita vertus, tai yra daiktas, kurį galima būtų palyginti su neįrengtu butu už įrengto buto kainą, su pažadu tą butą kada nors įrengti: sumoki šiandien (ir formaliai gauni šiandien), bet visas naudų rinkinys, už kurį sumokate šiandien, laikrodyje atsiras rytoj (arba kitą mėnesį ar po pusmečio). Bet... kas, jei planai pasikeis ir šiandien žadamos funkcijos neatsiras?

Sandara ir išvaizda

„ELEMNT Rival“ korpusas yra daugiausiai plastikinis (nailono polimero) – tik žiedas aplink laikrodžio ekraną, kuris yra santykinai nedidelis (30,44 mm, raiška – 240 x 240 taškų) yra keramikinis, nors tikrai taip neatrodo – neatskirtumėte jo nuo metalo. Šiuo atveju korpuso plastiką derėtų vadinti daugiau privalumu nei trūkumu: laikrodis sveria vos 53 gramus. Na, ir žinoma, pats ekranas yra stiklinis – padengtas „Gorilla Glass“ stiklu, kad būtų atsparesnis subraižymams. Apyrankė – silikoninė, ganėtinai tampri ir elastinga.

Laikrodžio aukštis – 15,3 mm – yra gana didelis, už rankogalių kliūva gana stipriai. Bet, kita vertus, jei tikslas yra naudoti šį aparatą naudoti tik sportuojant, tai didelių problemų nekels. Mažiau patogu bus jei norėsite jį dėvėti kaip kasdieninį.

Bandymams gautas įrenginys yra tamsiai pilkos spalvos, nors gamintojas gali pasiūlyti ir baltus laikrodžius.

Kaip ir ganėtinai įprasta specializuotiems sportiniams laikrodžiams (skirtingai, nei labiau „bendrosios paskirties“ išmaniesiems laikrodžiams), šio įrenginio ekranas nėra jautrus lietimui – visas valdymas vykdomas spaudant penkis mygtukus, esančius ant laikrodžio briaunų. Šiuo (o ir išvaizdos) požiūriu gali atrodyti, kad „Wahoo“ įkvėpimo sėmėsi iš „Garmin“.

Veikimas

Fizinio aktyvumo tipų, kuriuos gali stebėti šis laikrodis, rinkinys nėra išskirtinai platus bet, galima sakyti, ganėtinai tipinis aukštos klasės įrenginiui. Daugiausiai koncentruojamasi į veiklas, susijusias su bėgimu, plaukimu ir dviračiais, bet į šį rinkinį įtraukta ir jėgos treniruočių stebėsena.

Vaidas Neverauskas/„Wahoo ELEMNT Rival“ sportinis laikrodis
Vaidas Neverauskas/„Wahoo ELEMNT Rival“ sportinis laikrodis

Tiesa, pats gamintojas yra linkęs akcentuoti tai, jog laikrodis yra daugiausiai skirtas triatlonininkams. Ir triatlono stebėsenoje išskirtinis dėmesys yra skiriamas automatiniam stebėsenos režimų perjungimui išlipus iš vandens ar nulipus nuo dviračio. Įprastai kiti gamintojai, taip pat įtraukiantys triatloną į stebimų užsiėmimų sąrašą, perjungimą tarp rungčių atlieka ne automatiškai, o mygtuko paspaudimu. Galima numanyti, kad gamintojui toks funkcionalumas kainavo daug darbo – reikia kažkokiu būdu išmatuoti rodiklius, kurie patikimai leistų nustayti, kada įvyksta tas rungties pasikeitimas, todėl ir reklamuoti tą darbą reikia stipriai. Bet žvelgiant iš vartotojo pusės tenka kelti klausimą: kokia yra vieno mygtuko (ne)paspaudimo vertė? Ar tikrai ji pakankama, kad sugundytų rinktis „Wahoo“, o ne kokį „Garmin“ laikrodį? Na, bet, kita vertus tai, kad reikia perjungti rungtį, pačiam, sportininkas gali ir užmiršti, o su šiuo laikrodžiu prasta naudotojo atmintis rezultatų stebėsenos negadintų.

Laikrodyje yra pozicijos nustatymo modulis (pozicija stebima pagal GPS ir GLONASS palydovus), bet GPS funkcijos įjungimas pradėjus kokį nors užsiėmimą bandymo metu truputį erzino: įprastai, akumuliatoriaus taupymo sumetimais, ta funkcija yra išjungiama ir įjungiama tik aktyvavus kokio nors sporto režimą. Bet tas aktyvavimasis neįvyksta akimirksniu, o kol su GPS nesusijungta, laikrodis įkyriai klausinėja, ar tikrai jau norite pradėti, tarkime, bėgti, ar lauksite, kol pradės veikti vietos stebėsena? „Garmin“ ta pati vietos stebėsenos pusės realizuota geriau – laikrodis neturėtų klausti, ar tikrai jau dabar pat norite pradėti bėgti. Jis turi tik neįkyriai informuoti, kad vietos stebėsena jau vykdoma.

Vaidas Neverauskas/GPS duomenys kartais grybauja per maždaug 100 metrų
Vaidas Neverauskas/GPS duomenys kartais grybauja per maždaug 100 metrų

Bet yra ir dalykų, kurių „Wahoo“ gali pamokyti savo konkurentus, pavyzdžiui, „Garmin“. Tarkime, „zoom“ funkcija sportavimo metu: nors sportuodami turėsite iš esmės tik vieną pagrindinį duomenų ekraną, jį vienu metu paspaudę du mygtukus galėsite suskaidyti į įvairius duomenų laukelius, kurių kiekis gali kisti nuo 1 iki 6, „prisizoominant“ prie jums aktualiausių duomenų ar „išsizoominant“ tiek, kad matytumėte gausiausią duomenų rinkinį vienu metu. Na, bet tokio pranašumo vertinimas yra subjektyvus – konkurentai savo laikrodžių ekrane tiesiog pateikia didesnį duomenų kiekį ir gali pasiūlyti daugiau prisitaikymo savo reikmėms galimybių.

O štai kas nėra subjektyvu – tai širdies ritmo stebėsenos tikslumas. „Wahoo ELEMNT Rival“ tikslumą lyginau su „Garmin Fenix 6X Pro“ rodmenimis ir, panašu, kad „Wahoo“ šioje srityje laimi – šis laikrodis pirmiau nei „Garmin“ parodydavo, kad pulsas staigiai kyla ar nustojus bėgti pradeda lėtėti. Būčiau linkęs spėti, kad „Wahoo“ pulso matavimo periodai yra trumpesni ir jis dažniau pateikia naujus duomenis, todėl pirmas pastebi, kad keičiasi jūsų pulsas.

Žinoma, jei jums pulso dažnis iš tiesų yra labai svarbus, rekomenduotina jį matuotis ne laikrodžiu, segimu ant riešo, o juosta, kuri segama ant krūtinės: kol kas dar joks laikrodis nepasiekė tokio tikslumo. O „Wahoo“ gaminys patogią jungtį su širdies ritmo matavimo juosta (ir kitais išoriniais jutikliais) siūlo, tad ir šiame fronte viskas yra gerai.

Kita vertus, kalbant apie GPS, šis laikrodis stebuklų nerodė (kaip ir tas pats „Garmin“ laikrodis) – užregistruota bėgimo palei magistralinį kelią trasa kartais tą 6 juostų kelią kirsdavo (pats taip sugalvodavo, o ne dėl to, kad laikrodį segintis bėgikas perbėgdavo kelią).

Vaidas Neverauskas/Tamsioji Wahoo ELEMNT Rival pusė - sukurtas JAV, pagamintas Kinijoje
Vaidas Neverauskas/Tamsioji Wahoo ELEMNT Rival pusė - sukurtas JAV, pagamintas Kinijoje

Greta klaidų reikėtų paminėti ir dalykus, kurių šiame laikrodyje nėra ir kurių tikrai trūksta. Pavyzdžiui, laikrodyje nėra žadintuvo – vibruojantis daiktas ant riešo yra fantastiškas dalykas, kuomet jums reikia prabusti anksti ir nenorite pažadinti šalia jūsų lovoje gulinčio žmogaus. Tiesa, žadintuvo funkcija programiniuose atnaujinimuose jau žadama. Žadama ir bekontakčio atsiskaitymo funkcija. Bet už tai neteko matyti pažadų, kad „Wahoo ELEMNT Rival“ kada nors pasiūlys miego stebėsenos funkciją. Žinoma, tai nėra didelė yda. Laikrodis neskaičiuoja kiek aukštų užkopėte laiptais.

Viena esminių savybių kalbant apie bet kurį išmanųjį laikrodį – jo baterijos tarnavimo laikas. „Wahoo“ oficialiai žada (ir praktiniai bandymai tą patvirtina) 2 savaites veikimo jei visai nesportuosite ir iki 24 valandų jeigu sportuosite ir reikės laikyti įjungtą GPS sekiklį.

Programėlė

Kadangi laikrodžio ekranas yra mažas, detaliausi treniruotės duomenys yra atvaizduojami išmaniojo telefono programėlėje. Konkrečių treniruočių analizė „Wahoo ELEMNT“ programėlėje yra ir išsami, ir naudinga. Pavyzdžiui, po bėgimo rezultatų perkėlimo į telefoną (o tai vyksta gana greitai) greta pagrindinių duomenų – trasos nupiešimo žemėlapyje, atstumo, vidutinio tempo, treniruotės trukmės ir trasos aukščio pokyčio – programėlėje rasite ir tikslią analizę, kokį tempą palaikėte bet kuriuo bėgimo momentu, koks buvo aukščiausias tempas, kaip kito širdies darbas, kurioje darbo zonoje kiek laiko buvo jūsų pulsas ir panašiai.

Tačiau be šios analizės likusį programėlės turinį pavadinčiau asketišku, jeigu lygintume, tarkime, su „Garmin“ programėle. Na, rasite galimybę prisitaikyti estetinį ekranėlio vaizdą prie savo norų, rasite trumputes pamokėles, kaip naudotis laikrodžiu (tai, beje, yra svarbu ir naudinga – niekas nesivargins skaityti didelio ir nuobodaus naudotojo vadovo, o toks formatas, kokį siūlo „Wahoo“, yra labai tinkamas ir subalansuotas). Rasite galimybę išdėstyti meniu ir treniruočių tipus pagal savo norus ir keletą kitų dalykų. Gal naudingiausias radinys šioje programėlėje – pasiūlyta galimybė širdies darbo zonas ir galią (dviratininkams) ne apskaičiuoti automatiškai pagal jūsų amžių, o nurodyti rankiniu būdu, jei tokius duomenis jums padėjo nustatyti sporto medikai

Bet nerasite, tarkime, bėgimo trenerio – programėlės elemento, kuris yra vienas iš didžiausių „Garmin“ privalumų ir kuris atveria šiems laikrodžiams galimybę sudominti ne tik profesionalius sportininkus, bet ir pradedančiuosius bei mėgėjus.

Vaidas Neverauskas/Bėgimo duomenų analizė yra aiškiai suprantama, išsami ir patogi
Vaidas Neverauskas/Bėgimo duomenų analizė yra aiškiai suprantama, išsami ir patogi

Net tada, kai treniruotės duomenys būna perkeliami iš laikrodžio į telefoną, laikrodyje jie išlieka. Ir tai sukuria rimčiausią pastebėtą laikrodžio trūkumą, kuris, tiesa, gali būti aktualus labai nedideliam naudotojų kiekiui: jeigu laikrodį paskolinsite kitam asmeniui neatstatę jo gamyklinių nustatymų, kartu tam žmogui perduosite visą laikrodyje įrašytą informaciją apie treniruotes, įskaitant žemėlapius. Tas pats trūkumas, beje, galioja ir „Wahoo“ dviračio kompiuteriukui. Nors toks trūkumas nėra aktualus žmonėms, kurie neketina šio laikrodžio skolinti ar pardavinėti po kelių naudojimo metų, tiems, kurie laikrodį parduoti arba skolinti visgi ketina, vidinę laikrodžio atmintį įvertinti yra būtina, nes joje saugomi pernelyg privatūs, jautrūs duomenys.

Išvados

Privalumai:

  • Kaip triatlonininkams skirtam laikrodžiui – saikinga kaina
  • Vietos stebėjimo rezultatai tikslumu nenusileidžia „Garmin“ flagmanams
  • Pulso stebėjimo nuo riešo rezultatai atrodo net tikslesni nei „Garmin“

Trūkumai:

  • Didelė laikrodžio funkcijų dalis kol kas yra pažadų stadijoje
  • Ganėtinai asketiška programėlė
  • Nesiūlo bėgimo trenerio paslaugos ir informacijos, naudingos pradedantiesiems sportininkams

Pirmas šiaip jau geros reputacijos sportinės įrangos gamintojo „Wahoo“ žingsnis į sportinių laikrodžių rinką iš vienos pusės yra gera žinia – bet kokia konkurencija yra gerai. Bet, kita vertus, kol kas šį laikrodį vertinčiau tik kaip garsų pareiškimą apie ketinimus. Nors įrenginys yra gerokai pigesnis už pigiausią triatlonininkams skirtą „Garmin Forerunner 745“ laikrodį (350 eurų prieš 500), jo funkcijų ribotumas šiuo metu dar neleidžia jo vertinti kaip rimto pasiūlymo, kurį būtų galima lyginti su „Garmin“.

Maža to, laikrodis yra orientuotas ne į mėgėjus ar pradedančiuosius bėgikus – kol kas jis nesiūlo pagalbos patarimų ar bėgimo treniruočių pavidalu – tai yra mokymosi bėgioti ir gerinti rezultatus, o rezultatų stebėsenos laikrodis. Ir labiausiai jis turėtų sudominti triatlonininkus. Tačiau tuomet gamintojui tenkanti užduotis yra labai sudėtinga: įtikinti žmones, kurie jau dabar beveik neabejotinai naudoja „Garmin“, „Polar“, „Suunto“ „Coros“ ar kokius nors kitus jau įsitvirtinusių gamintojų sportinius laikrodžius, bent jau pabandyti tai, ką siūlo šios rinkos naujokas.

Taigi, naujokas sportinių laikrodžių ringe kol kas, atrodo, turėtų gerokai pasiauginti raumenis, kad jam nereikėtų peštis su gerokai aukštesnės svorio kategorijos varžovais. Bet stebėti, kas iš šio naujoko išaugs po metų ar dvejų, bus iš tiesų įdomu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas