Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmonės į vandenynus atnešė mirtiną parazitą, kuris pažeidžia gyvūnų smegenis: kas jis?

2000-ųjų pradžioje Britų Kolumbijoje ir Vašingtono valstijoje grybelis užkrėtė šimtus gyvūnų ir žmonių. Mokslininkai nustatė, kad ši liga taip pat pražudė jūrų kiaulytes ir delfinus Sališo jūroje, o banginiai ja galimai užsikrėtė dar anksčiau, negu žmonės.
Banginis
Banginis / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Parazitai

Pažeidžia smegenis ir plaučius

2021 m. spalio 21 d. žurnale „Diseases of Aquatic Organisms“ paskelbtame tyrime nagrinėjama, kaip žmogaus sukelti pokyčiai sausumoje gali paveikti vandens gyvūnus, konkrečiai – grybelinio patogeno Cryptococcus gattii atveju.

Kalifornijos Deiviso universiteto vadovaujama mokslininkų komanda iš Kanados ir Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų regiono sudėliojo grybelio protrūkio jūrų žinduoliuose istoriją. Jie surinko ir išanalizavo duomenis, kuriuos dešimtmečius rinko veterinarai, mikrobiologai, jūrų žinduolių biologai ir jūrų žinduolių gaišenos likvidatoriai, praneša „SciTechDaily“.

C.gattii gali sukelti plaučių ir smegenų ligas. Jis gyvena dirvožemyje ir medžių būstuose ir juo užsikrečiama kvėpuojant grybelio sporomis. Jis nelaikomas užkrečiamu tarp žmonių, o paprastai aptinkamas tropiniuose ir subtropiniuose miškuose.

Į Ramiojo vandenyno šiaurės vakarus šis grybelis greičiausiai buvo perkeltas XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje, nors tiksliai nėra žinoma.

Statybos, miškų kirtimas ir kita veikla, kurios metu pažeidžiamas dirvožemis, gali aerozoliniu būdu paskleisti C.gattii sporas ir sukelti infekciją žmonėms bei gyvūnams, kurie gyvena netoli pažeistų vietų.

Nuo C.gattii nugaišę jūrų žinduoliai buvo rasti netoli sausumos židinių, todėl spėjama, kad sporos nusėdo jūros paviršiuje, kur jūrų kiaulytės ir delfinai jų įkvėpė išlipę į paviršių kvėpuoti, rašoma „SciTechDaily“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas