Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Akropolis Vingis“ išduotas statybą leidžiantis dokumentas: planuojami tolesni projekto įgyvendinimo etapai

Vilniaus miesto savivaldybė išdavė statybą leidžiantį dokumentą daugiafunkciniam kompleksui „Akropolis Vingis“, kurį Vilniaus Vilkpėdės mikrorajone vysto nekilnojamojo turto vystymo ir valdymo bendrovė „Akropolis Group“. Šalia vystomos teritorijos yra numatyti eismo infrastruktūros gerinimo projektai, kurie yra neatsiejama vystomo kvartalo „Akropolis Vingis“ dalis, rašoma „Akropolis Group“ pranešime spaudai.
„Akropolis Vingis“ vizualizacija
„Akropolis Vingis“ vizualizacija / Bendrovės nuotr.

Jų detalūs techniniai projektai taip pat yra pateikti savivaldybei, siekiant ir jiems gauti statybas leidžiančius dokumentus. Gavusi visus reikalingus leidimus statyboms, bendrovė „Akropolis Group“ rengs detalius projekto įgyvendinimo planus, parinks optimaliausius finansavimo sprendimus.

Daugiafunkcinio komplekso „Akropolis Vingis“ projektiniai pasiūlymai visuomenei buvo pristatyti 2022 m. liepą ir patvirtinti Vilniaus miesto savivaldybės tų pačių metų spalį. Rengiant komplekso techninį projektą, atsižvelgiant į parinktus technologinius ir inžinierinius sprendinius, projektiniai pasiūlymai buvo nežymiai pakoreguoti ir dar kartą pateikti Vilniaus miesto savivaldybei 2023 metų spalį bei pristatyti visuomenei tų pačių metų lapkritį. Vilniaus miesto savivaldybė šių metų vasarį projektinių pasiūlymų pakeitimams pritarė. Pagal patvirtintus projektinius pasiūlymus buvo pabaigtas rengti komplekso techninis projektas ir savivaldybei pateikti visi dokumentai, reikalingi statybą leidžiančiam dokumentui gauti.

Bendrovės nuotr./„Akropolis Vingis“ vizualizacija
Bendrovės nuotr./„Akropolis Vingis“ vizualizacija

Nuosekliai įgyvendins suplanuotus žingsnius

„Pastebime ir pozityviai vertiname aktyvų mažmeninės prekybos rinkos dalyvių susidomėjimą „Akropolis Vingis“ projektu. Tai natūralu – numatomas daugiafunkcinis kvartalas, apjungsiantis prekybos ir paslaugų teikimo erdves, koncertų salę, konferencijų centrą, kino centrą, biurų ir ilgalaikei gyvenamajai nuomai skirtų apartamentų bei rekreacijos erdves, savo apimtimi yra vienas didžiausių Baltijos šalyse. Atsižvelgdami į šio projekto kompleksiškumą bei mastą, nuosekliai įgyvendinsime suplanuotus žingsnius, reikalingus tolesniam projekto „Akropolis Vingis“ vystymui“, – sako „Akropolis Group“ direktorius ir valdybos pirmininkas Nerijus Maknevičius.

Po to, kai bus gauti statybų leidimai eismo infrastruktūros gerinimo projektams, bendrovė per kelis artimiausius mėnesius aktualizuos daugiafunkcinio kvartalo statybų bei jo kaimynystėje suprojektuotų viešosios infrastruktūros gerinimo darbų sąmatas, patikslins projekto įgyvendinimo investicijų planą, parinks optimaliausius sprendimus projekto finansavimui.

„Apie tolesnę daugiafunkcinio komplekso „Akropolis Vingis“ projekto ir šalia jo numatytų eismo infrastruktūros gerinimo projektų eigą visuomenę informuosime, kai tik turėsime svarbių naujienų“, – pažymi N.Maknevičius.

Buvusioje pramoninėje teritorijoje iškilsiančiame daugiafunkciniame komplekse „Akropolis Vingis“ veiks prekybos ir paslaugų teikimo bei rekreacijos erdvės, 2500 sėdimų vietų arba iki 4000 stovimų vietų koncertų salė, maisto halė, konferencijų bei kino centrai, biurai ir ilgalaikei gyvenamajai nuomai skirti apartamentai.

Bendrovės nuotr./„Akropolis Vingis“ vizualizacija
Bendrovės nuotr./„Akropolis Vingis“ vizualizacija

Komplekse numatyta įrenti apie 4500 automobilių stovėjimo vietų: dviejų aukštų požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje bus įrengta apie 3500 automobilių stovėjimo vietų, dar apie 1000 automobilių bus galima statyti dviaukštėje aikštelėje, suprojektuotoje šalia prekybinės paskirties patalpų bei komplekso prieigose. Kvartalo teritorijoje prioritetas bus teikiamas patogiam pėsčiųjų ir dviratininkų judėjimui, čia numatyta įrengti naujus dviračių bei pėsčiųjų takus.

Pramoninės teritorijos konversija – jau prasidėjusi

Keisis ir kvartalo kaimynystėje esanti transporto ir eismo infrastruktūra. Susisiekimo infrastruktūros projektiniai pasiūlymai buvo rengiami glaudžiai bendradarbiaujant su Vilniaus miesto savivaldybės ekspertais, atsižvelgiant į jų rekomendacijas bei pastabas. Viso buvo parengti trys projektiniai pasiūlymai, kurie apima infrastruktūros sprendinius, numatomus įgyvendinti Eigulių, Geležinio Vilko, Gerosios Vilties ir M.K.Čiurlionio gatvėse. Dviejų iš šių projektų projektiniai pasiūlymai visuomenei buvo pristatyti 2023 metų sausį, savivaldybė projektiniams pasiūlymams pritarė tų pačių metų pavasarį. Jų detalūs techniniai projektai yra pateikti savivaldybei, siekiant jiems gauti statybas leidžiančius dokumentus.

Viename projekte numatyta, jog dabartinė Gerosios Vilties ir Geležinio Vilko gatvių sankryža bus rekonstruojama į dviejų lygių nepertraukiamo eismo sankryžą: Gerosios Vilties gatvėje ties Geležinio Vilko gatve bus įrengta žiedinė sankryža, o po Geležinio Vilko gatve – požeminė pėsčiųjų bei dviračių perėja, taip pat požeminis įvažiavimas į požeminę „Akropolis Vingis“ automobilių stovėjimo aikštelę. Kitu projektu numatytos įrengti papildomos eismo juostos ir kiti infrastruktūros gerinimo sprendiniai Eigulių gatvėje ir Savanorių prospekto žiedinėje sankryžoje.

Dalis eismo infrastuktūros gerinimo sprendinių jau įgyvendinami – vadovaujantis atskirai projektui išduotu statybas leidžiančiu dokumentu baigiama tiesti ties vystomo sklypo pakraščiu esanti Eigulių gatvės atkarpa, per kurią bus užtikrintas patogus patekimas į „Akropolis Vingis“ kaimynystėje bendrovės „Galio group“ vystomą daugiabučių kvartalą „reVINGIS“.

Šiais sprendiniais tikimasi padidinti eismo pralaidumą, užtikrinti saugų bei patogų susisiekimą pėstiesiems, dviratininkams ir automobiliams. Tvarkant ir atnaujinant susisiekimo infrastruktūrą taip pat numatoma rekonstruoti gatvių apšvietimą, įrengti daugiau nei 2,5 km naujų pėsčiųjų ir dviračių takų. Visi viešosios infrastruktūros gerinimo darbai bus įgyvendinami projekto „Akropolis Vingis“ vystytojo lėšomis. Remiantis galiojančiais teisės aktais leidimas daugiafunkcinio komplekso eksploatavimui galės būti išduotas tik vystytojui pilnai užbaigus infrastruktūros gerinimo projektų įgyvendinimą.

Vykdydama tos pačios buvusios pramoninės teritorijos konversiją Vilkpėdėje, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Galio Group“ kuria patogią ir kokybišką gyvenamąją erdvę su tiek aktyviam laisvalaikiui, tiek ramiam poilsiui pritaikyta infrastruktūra. Šiuo metu statomą gyvenamąjį kompleksą „reVINGIS“ sudarys 4 daugiabučių kvartalai, 14 gyvenamųjų korpusų ir apie 650 gyvenamųjų bei kitos paskirties patalpų. Gegužę baigtas pirmasis „reVINGIS“ etapas – pastatyti keturi daugiabučio „River Space“ korpusai ir gautas statybos užbaigimo aktas. Antruoju etapu statomame „Park Space“ kvartale įkurtuves naujakuriai švęsti galės kitų metų pradžioje.

Lygiagrečiai vyksta ir aplinkos tvarkymo darbai – „Galio Group“ bei „Akropolis Group“ lėšomis sutvarkyta ir miestui perduota anksčiau apleistos Neries krantinės dalis, vadinamasis bebrų takas. Miestiečiams atvertas prie pat upės einantis žaliatakis, kurio vaizdingu maršrutu galima pasiekti Vingio parką. Tako sutvarkymui naudotos tik natūralios medžiagos, o intervencija į gamtą buvo minimali, siekiant išlaikyti kuo natūralesnę aplinką. Su šlaito viršumi takas sujungtas mediniais pėsčiųjų laiptais, taip pat įrengtos kelios apžvalgos aikštelės, iš kurių atsiveria vaizdas į Neries upę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas