Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apklausa: NT rinkos dalyvių lūkesčiai verčiasi – daugėja besitikinčiųjų kainų sumažėjimo ar bent stabilizacijos

Nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyvių lūkesčiai pastebimai pasikeitė – anksčiau prognozavę, kad kainos didės, dabar jie vis garsiau kalba apie nuosaikų kainų sumažėjimą ar bent stabilizaciją. Pardavimui siūlomų naujos statybos butų vis dar trūksta, jų kainos vertinamos kaip per didelės, rodo naujausia NT rinkos dalyvių apklausa, pranešė Lietuvos bankas.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aktyvumas didžiųjų miestų pirminėje rinkoje pastebimai sumenko – labai atvėsus lūkesčiams dėl NT kainų, jis ir toliau turėtų būti sumažėjęs. Vis dėlto didžiausią šalyje sostinės NT rinką beveik visos pandemijos laikotarpiu kamavęs naujų butų pasiūlos trūkumas kol kas nedings“, – sako Dovydas Poderys, Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas.

Nors 40 proc. apklausos dalyvių mano, kad naujų butų kainos Vilniuje per ateinančius 12 mėn. pakils, net 35 proc. jų nurodė besitikintys, kad jos mažės. Prieš pusmetį atliktos ankstesnės apklausos metu prognozuojančiųjų, kad kainos sumažės, nebuvo. Kad naujų butų kainos sostinėje tebebus stabilios, per naujausią apklausą nurodė apie ketvirtadalis respondentų. Kaune ir Klaipėdoje kainų sumažėjimo lūkesčiai dar didesni.

Laikinojoje sostinėje kainas mažėsiant prognozuoja 45 proc., o uostamiestyje – net pusė apklaustųjų. Palyginti su ankstesne apklausa, prognozuojančiųjų kainų sumažėjimą Kaune dalis išaugo penkis kartus, o Klaipėdoje per ankstesnę apklausą vyravo išskirtinai kainų augimo lūkesčiai – nebuvo apklausos dalyvių, prognozavusių kainų nuosmukį ar bent stabilų jų lygį. Didžiąją dalį prognozuojančiųjų, jog būsto kainos didmiesčiuose mažės, sudaro manantieji, kad pirminės rinkos laukia nuosaikus – iki 5 proc. – kainų mažėjimas.

Respondentų manymu, aktyvumas didžiųjų miestų pirminėje butų rinkoje taip pat turėtų pastebimai sumažėti. Kad naujų butų sandorių skaičius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje sumažės, nurodė atitinkamai 87, 82 ir 75 proc. apklaustųjų. Tai didžiausia sumažėjimą prognozavusiųjų dalis per visą apklausos vykdymo laikotarpį.

Vertindami disbalansus, daugiausia NT rinkos dalyvių manė, kad pardavimui siūlomų naujų butų trūkumas mažėja, tačiau jų kainos vis dar yra per didelės. Lūkesčiai dėl naujų butų pasiūlos padidėjimo buvo vieni prasčiausių nuo apklausos vykdymo pradžios, tad mažėjančius įžvelgiamus pasiūlos disbalansus daugiau lemia ne naujų būstų pateikimas rinkai, o sumažėjęs pardavimų skaičius. Pasiūlai nedidėjant, jei pardavimai staiga padidėtų, yra rizika, kad vėl susidarys didesnis pasiūlos trūkumas.

Lūkesčiai dėl naujų butų nuomos kainų pokyčių per ateinančius 12 mėn. taip pat pastebimai atvėso – dauguma respondentų tikisi nuomos kainų sumažėjimo Vilniuje ir Klaipėdoje, o Kaune – stabilių kainų. Prieš pusmetį atliktos apklausos metu besitikinčiųjų nuomos kainų kritimo šiuose miestuose nebuvo. Daugiausia apklausos dalyvių manė, kad Vilniuje ir Klaipėdoje naujų butų nuomos kainos sumažės iki 5 proc., taip nurodė atitinkamai 17 ir 38, kad Kaune jos nesikeis, – 55 proc. respondentų.

Komercinio NT rinkoje lūkesčiai skiriasi – padaugėjo manančiųjų, kad biurų nuoma brangs Vilniuje ir Kaune. Kad Vilniaus A klasės verslo centruose biurų nuomos kainos kils, nurodė 55 proc. respondentų – 12 proc. punktų daugiau nei per ankstesnę apklausą. A ir B klasės biurų Kaune nuomos kainų augimo tikėjosi atitinkamai 71 ir 57 proc. respondentų – atitinkamai 32 ir 11 proc. punktų daugiau.

Per pusmetį padaugėjo NT rinkos dalyvių, kurie įžvelgė su biurų pasiūlos trūkumu susijusių disbalansų, ryškėjo sandėliavimo patalpų pasiūlos trūkumas Vilniuje. Kad Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje yra susidaręs biurų trūkumas, manė atitinkamai 38, 40 ir 67 proc. šių miestų NT rinkas vertinusių apklaustųjų, o per pusmetį taip manančiųjų dalys padidėjo atitinkamai 23, 20 ir 67 proc. punktais. Apklausos dalyvių, įžvelgusių siūlomų išsinuomoti sandėliavimo patalpų trūkumą Vilniuje, dalis padidėjo 12 proc. punktų – iki 58 proc. 2022 m. trečiąjį ketvirtį nebeliko manančiųjų, kad Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje būtų susidaręs nuomojamų prekybos patalpų trūkumas.

NT rinka ir jos tvari raida yra svarbi visos šalies finansų sistemos stabilumui. Paskolos būstui įsigyti sudaro beveik pusę viso kredito įstaigų suteiktų paskolų privačiajam ne finansų sektoriui portfelio. Lietuvos bankas reguliariai stebi situaciją NT rinkoje, vertina jos naujausias tendencijas. NT rinkos dalyvių apklausa yra NT rinkos stebėsenos priemonė. Apklausa atliekama du kartus per metus, jos duomenys ir apžvalga skelbiami Lietuvos banko interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas