Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?

Renkantis stogo ir sienų dangą dažnam kyla klausimas, kokios medžiagos tinkamiausios. Stogo danga gali būti metalinė, molinė, bituminė ar kitokia. Fasadui galima naudoti plastikines, medines ar metalines dailylentes.
Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?
Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje? / Euro Meta nuotr.

Plieninėmis dailylentėmis ir stogo dangomis prekiaujančios bendrovės „Euro Meta“ komercijos vadovė Miglė Narkevičienė sako, kad yra daug mitų ir patikina, kad dėl plieninių dailylenčių interneto ir telefono ryšys tikrai neprastėja, o lietaus sukeliamas garsas neįtakojamas arba labai mažai įtakojamas pasirinktos medžiagos.

„Pirmiausia turime žinoti, kad tiek telefono, tiek interneto ryšys į namus patenka ne per sienas. Jis patenka pro angas: duris ir langus. Plieninės dailylentės SIDING – apdailos medžiaga yra iš 0,5 mm storio skardos. Toks storis tikrai yra labai mažas, bet pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus visiškai atitinka lauko apdailos medžiagoms gaminti tinkamos skardos storį. Be to, po apdailos sluoksniu yra daug didesnę varžą turinčių medžiagų: šiltinimo sluoksnis, mūras ir kt. Jei namuose ryšys prastas, o langai labai maži, galima numanyti, kad ryšys viduje nebus itin kokybiškas, nesvarbu, kokia bus pasirinkta apdailos medžiaga: skarda, cementas, akmens gaminiai ar apdailinės plytos. Pramoninių ir komercinių pastatų fasadai jau daugelį metų montuojami iš skardos arba „Sandwish“ tipo plokščių, kurios yra ne kas kita, kaip dviejų sluoksnių skarda su šiltinimo sluoksniu tarp jų, taigi jei baiminatės, kad namie pablogės ryšys, pagalvokite, ar jis suprastėja prekybos centruose ir parduotuvėse“, – sako M.Narkevičienė.

Euro Meta nuotr./Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?
Euro Meta nuotr./Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?

Pašnekovė priduria, kad, kalbant apie interneto ryšį, situacija yra tokia pat – fasado apdaila neveikia interneto kokybės, nes ryšio įranga būna pastato viduje, o 4G ryšys patenka pro langus ar duris.

Dar vienas mitas – per lietų ar krušą skardos keliamas triukšmas

Plieninė skarda stogo dangai ir pramoninių pastatų fasadams naudojama jau daugybę metų. Ir ne be reikalo: niekas nėra toks atsparus aplinkos poveikiui ir temperatūros pokyčiams kaip plienas.

„Didžioji dalis sandėliavimo pastatų yra statomi prie metalo konstrukcijų tvirtinant plieninės skardos lakštus. Tokiuose pastatuose dirbantys žmonės per lietų girdi ūžesį, bet nė viename darbo saugos kodekse neminima, kad lietaus keliamas ūžesys daro neigiamą poveikį sveikatai“, – sako M.Narkevičienė.

„Gyvenamųjų namų statybose plienas naudojamas kaip stogų arba fasadų danga. Kad pastato viduje esantis žmogus girdėtų lietaus garsus, jie turi prasiskverbti per daugybę medžiagų. Stogo danga ar fasado apdaila garsams viduje neturi beveik jokios įtakos. Jei statyboms naudojamų medžiagų akustinė varža yra pakankama, jokių pašalinių garsų neturėtume girdėtis: nei nuo sienų, nei nuo stogo“, – sako M.Narkevičienė.

Euro Meta nuotr./Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?
Euro Meta nuotr./Ar stogo ir fasado danga turi įtakos ryšiui namo viduje?

Kaip atkreipė dėmesį pašnekovė, nuo lietaus saugo pastogės, todėl didelė dalis kritulių ant sienų tiesiog nepatenka.

„Dar vienas labai svarbus dalykas siekiant išvengti plieno barškėjimo – montuojant būtina prisukti dangos elementus prie karkaso iki galo, nepaliekant laisvumo. Įprotis palikti laisvumo atsirado tada, kai rinkoje buvo itin populiarios plastikinės dailylentės ir jas montuojant tekdavo palikti laisvumo dėl itin didelės jų deformacijos. Jei plieninės dailylentės sumontuotos tinkamai – užtektinai ir laikantis rekomenduojamo montavimo mazgo, nustatytais atstumais priveržiant varžtus, nei garsai, nei kondensatas, nei kiti rūpesčiai jūsų nevargins“, – sako M.Narkevičienė.

Daugiau informacijos apie SIDING dailylentes galite rasti įmonės internetinėje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas